Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Arthur Graaff

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Arthur Graaff (Hilversum, 12 augustus 1948) is een Nederlandse oorlogsjournalist, activist en woordvoerder van de AFVN/Bond van Antifascisten[1]. Hij is zoon van een verzetsman die deelnam aan de Februaristaking en drie jaar in nazigevangenschap doorbracht[2].

Levensloop

Graaff woonde tijdens zijn jeugd drie jaar in Californië. Zijn journalistieke werk begon hij in 1967 na de hbs-a als redactiebediende bij de Volkskrant. Hij werkte later als journalist voor onder meer het NOS Journaal, Het Parool, de Financial Times en HP/De Tijd. Als Parooljournalist voerde hij een succesvolle steunactie voor het behoud van het dagblad Oslobodjenje uit Sarajewo.[bron?] Daaraan werkten o.m. Het Parool, politiek tekenaar Opland van de Volkskrant, de journalistenvakbond NVJ en het ministerie van buitenlandse zaken mee.

In 2008 startte hij de Nieuws-wo2.tk[3], samen met de journalist Tom Posch. Deze site publiceert nieuws en achtergronden over de Tweede Wereldoorlog.

Deze site voerde in 2012 actie tegen de komst van de Duitse president Joachim Gauck naar Breda op 5 mei, onder het mottol 'Gauck niet, Faber wel (naar Nederland)'. In Duitsland leefde op dat moment in vrijheid een veroordeelde Nederlandse SS'er, Klaas Carel Faber, in 1952 ontsnapt uit de gevangenis in Breda[4]. De actie kreeg veel aandacht in Nederland en Duitsland[5] en leidde ook vanwege vele publicaties van Arnold Karskens tot een nieuwe rechtszaak tegen Faber in Duitsland. Deze stierf enkele weken daarna, voordat de zaak startte. De actie ontving o.m. steun van dr Efraim Zuroff, directeur van het Simon Wiesenthal Center in Jeruzalem.

Van 2009 tot 2012 was hij hoofdredacteur van het tweemaandelijkse blad Wereld in Oorlog [6].

Halverwege 2014 richtte hij de website NLnazivrij.tk[7] op, samen met het Int. Dachau-Comité en de AFVN. De site publiceert over neonazisme en neofascisme in Nederland. Ook in 2014 was hij mede-oprichter van het Comité tegen Herlevend Fascisme, waarvan hij tot 2016 secretaris was,

Graaff krijgt soms forse kritiek vanwege zijn rechtlijnigheid[8].

AFVN

In 2013 werd hij woordvoerder van de AFVN/Bond van Antifascisten. In die rol kwam hij in de publiciteit bij acties tegen onder meer nazigraven op een algemene begraafplaats in Vorden, het optreden van 're-enactors' in nazi-uniformen, de verkoop van nazispullen via Marktplaats (in samenwerking met het CIDI)[9], en nazibeurzen.

Sinds 2014 organiseert Graaff voor de AFVN de herdenking van de Februaristaking in het Gooi[10] [11], samen met onder meer de gemeente Hilversum, de FNV en de SP.

In 2015 uitte Graaff kritiek op een nazibeurs in Huizen, waar overwegend naizspullen bleken te worden verhandeld, onder meer Mein Kampf. Deze beurs werd vervolgens door de gemeente verboden [12]. De publiciteit daarover kreeg internationale media-aandacht, tot in de VS en India[13].

Voorjaar 2016 spande de organisator van deze militariabeurs een kort geding tegen Graaff en de AFVN. De eis was dat beiden de term 'nazibeurs' niet meer zouden gebruiken, en verder verwijzingen naar bezoek aan de beurs van neonazi's achterwege lieten. Er werd bovendien een schadevergoeding van € 10.000 geëist. De rechter wees deze eisen af. [14].

Publicaties

  • Leugens en bedrog bij Market Garden, Krapuul, 28 september 2014 [15]
  • PEARL HARBOR - 71 jaar geleden - Onbekende feiten, Nieuws-WO2.tk, 7 december 2012[16]
  • De Tweede Wereldoorlog in Nederland voor Dummies, Addison-Wesley, Amsterdam 2008
  • Rembrandt voor Dummies, Addison-Wesley, Amsterdam 2006 (met Michiel Roscam Abbing)
  • De 50 beste Indonesische restaurants in Nederland, FP Media, Amsterdam 1983 (co-auteur)
  • Vara-Gezinsencycvlopedie, VARA, Hilversum, Vara, Hilversum 1982 (co-auteur)
  • Encyclopedie voor Iedereen, 12de druk, De Haan/Unieboek, Bussum 1980 (co-auteur)

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow