Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

 • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
 • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Any Way the Wind Blows

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Any Way the Wind Blows is een Belgische film uit 2003, geregisseerd door Tom Barman, de zanger van de Belgische rockgroep dEUS.

Verhaal

Leeswaarschuwing — Onderstaande tekst bevat details van de plot en/of de afloop van het verhaal
rel=nofollow

In Any Way the Wind Blows volgen we een aantal mensen op een warme junidag in de stad Antwerpen. Barman filmde het verhaal naar het voorbeeld van Jean-Luc Godard en focust bijgevolg op de alledaagse dingen des levens. De film begint op vrijdagochtend en eindigt dezelfde avond met een groot feest waar alle personages elkaar treffen en de verhaallijnen min of meer eindigen. Op die manier doet de film denken aan een film als Magnolia.

Achtergronden

Hoewel veel mensen denken dat Barman de film draaide om eens niet te musiceren, zat hij al vóór zijn rockcarrière met deze film in zijn hoofd. In 2000 kreeg hij subsidies van het Franse en Vlaams Audiovisueel Fonds én de Europese commissie voor deze film, die dan nog Vrijdagavond, Zaterdagochtend en later Vrijdag, Vrijdagavond heette.[bron?]

Het muziekthema van de film, Summer's Here van Magnus, een samenwerking tussen Barman en CJ Bolland, werd een bescheiden hit.

Op Frank Focketyn en Dirk Roofthooft na werden er weinig bekende acteurs uitgekozen. Gewone mensen zouden volgens Barman in de gewone verhaaltjes van de film beter passen. Intussen is Matthias Schoenaerts, toen alleen “zoon van Julien”, doorgebroken.

Wetenswaardigheden

 • De film bevat geen nummers van dEUS, maar wel in de vorm van drie beltonen op mobiele telefoons in de film.
 • Acteur Frank Focketyn die in de film een fan van de groep Kiss speelt was in zijn heavy metal-uitrusting op zeker moment van de set gelopen en bleef zijn personage spelen. Hij werd toen bijna door echte metal-fans in elkaar geslagen.
 • In de scène waarin Garcin, de leraar Frans, wordt gewekt door zijn zoontje heeft Barman de stem van filmregisseur David Lynch gemonteerd. De treffende uitspraak — ”A good ending leaves room to dream” — haalde Barman uit een interview dat hij ooit eens van Lynch afgenomen had.
 • De enige persoon in de film die het over film heeft is een blinde.
 • De anekdote van Garcin op het feestje, waarin hij vertelt dat het dekseltje van het marmite-potje precies op het sandwichspreadpotje past en omgekeerd, is een bijna letterlijk citaat van het readymadegedicht Pluk de dag van de Nederlandse dichter Cees Buddingh.
 • Tom Barman heeft zelf twee keer een cameo in de film: helemaal in het begin wanneer Firmin (Dirk Roofthooft) toevallig even uit zijn raam kijkt en Barman tegen de stoeprand struikelt; tijdens het “Pinguin”-danssegment aan het einde van de film tussen de menigte.
 • Tijdens de scène in de cd-winkel heeft C.J. Bolland (van de band Magnus) een cameo.
 • Het appartement waar het personage Walter (Frank Vercruyssen) woont, is dat van Barman destijds.
 • In België bezochten zo'n 70.000 mensen de film.

Rolverdeling

Soundtrack

 1. Magnus - Summer's Here
 2. Charles Mingus - Mysterious Blues
 3. Squarepusher - My Red Hot Car
 4. Toy - Suspicion
 5. Oliver Nelson - Elegy For A Duck
 6. Max Berlin - Elle Et Moi
 7. Charlie Parker - In The Still Of The Night
 8. Young MC - Got More Rhymes
 9. The Kids - There Will Be No Next Time
 10. Yazoo - Situation
 11. Tiefschwarz - Acid Soule
 12. Magnus - Rhythm Is Deified
 13. ILS - Next Level / 6 Space
 14. J.J. Cale - Magnolia
 15. Evil Superstars - Holy Spirit Come Home
 16. Stade - Anatonal
 17. Aphrodite - Lava Flows
 18. Roots Manuva - Witness One Hope
 19. Herbie Hancock - Curiosity
rel=nofollow