Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Anton-Günther van Oldenburg

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Anton-Günther Frederik August Jozias van Oldenburg (Lensahn, 16 januari 1923) is titulair groothertog van Oldenburg en hoofd van het Huis Holstein-Gottorp.

Hij is de oudste zoon van erfgroothertog Nicolaas van Oldenburg en Helena van Waldeck-Pyrmont (een nichtje van de Nederlandse koningin Wilhelmina). Deze Nicolaas was een zoon van Frederik August van Oldenburg en Elisabeth Alexandrine van Mecklenburg-Schwerin (die op haar beurt een zuster was van de Nederlandse prins-gemaal Hendrik van Mecklenburg-Schwerin. De Oldenburgs zijn dus langs twee lijnen gelieerd aan het Nederlandse vorstenhuis. Prinses Juliana schreef op 22 januari 1923 aan haar voormalige kinderjuffrouw Mien Hulleman: Deze keer heb ik allemaal goede berichten: Het neefje is geboren! Hij weegt 8½ pond[1]

Hij studeerde bosbouwkunde en diplomatie en houdt zich voornamelijk bezig met liefdadidgheid. Zo is hij actief in het Rode Kruis. Daarnaast beheert hij het oude familieslot Slot Eutin in Ostholstein.

Hij is sinds 7 augustus 1951 getrouwd met prinses Amelie van Löwenstein-Wertheim-Freudenberg. Het paar kreeg twee kinderen:

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  • Engels en Duitse Wikipedia-artikel

Noten

  1. º A.P.J. van Osta, red., Drie vorstinnen. Brieven van Emma, Wilhelmina en Juliana Amsterdam - Uitgeverij De Arbeiderspers - 1995, p. 109
rel=nofollow
rel=nofollow