Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Ankh-Hermes

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ankh-Hermes is een middelgrote Nederlandse uitgeverij, gevestigd te Deventer, die voornamelijk gespecialiseerd is in de uitgave van esoterische werken. In 1923 werd de uitgeverij gesticht als onderdeel van Uitgeverij Kluwer, maar vanaf 1972 werd zij onafhankelijk onder het bewind van een van de telgen van de Kluwer-familie, eigenaar Paul Kluwer, en kreeg zij de naam Ankh-Hermes.

De eerste titels die onder deze naam werden uitgegeven waren Nieuwe sporen naar het verleden. Kenden Columbus, Magalhães en Piri Reis de kaarten van Glareanus? door M.H.J.Th. van der Veer en P. Moerman (1972), en de vele herdrukken van de uit het fonds van Kluwer overgenomen Nederlandse vertaling van Waren de goden kosmonauten? Herinneringen aan de toekomst van Erich von Däniken.

Enkele voorkeursgebieden van Ankh-Hermes zijn het gnosticisme, Reiki, astrologie, kabbalistiek, padwerk en parapsychologie. Behalve boeken wordt ook het tweemaandelijkse tijdschrift Prana door Ankh-Hermes uitgegeven. De uitgeverij publiceert onder meer werk van neognostisch historicus Jacob Slavenburg en de reïncarnatietherapeut Henri de Vidal de St. Germain. Daarnaast organiseert zij activiteiten zoals symposia (in 2005 over Het intuïtieve kind in het Aquariustijdperk).

De naam Ankh-Hermes is afgeleid van de Egyptische ankh, een hiërogliefenteken dat staat voor leven, en van Hermes Trismegistus. De ankh en de slangen van de staf van Hermes (caduceus) zijn dan ook onderdeel van het logo van de uitgeverij.

Externe link