Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Alpujarra Granadina (comarca)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Alpujarra Granadina is de streek die zich bevindt ten oosten en zuiden van Granada. Aan de noordkant wordt de Alpujarra Granadina begrensd door de toppen van het gebergte Sierra Nevada, te weten el Mulhacén (3482 m), el Veleta (3398 m) en el Alcazaba (3371 m). Ten zuiden grenst de Alpujarra aan de Middelandse Zee, ten westen aan de Valle de Lecrín, de vallei van de vreugde en ten oosten aan de Alpujarra Almeriense, vanaf Laroles en de Puerto de la Ragua.

Het is een streek die lang erg afgezonderd was van invloeden van buitenaf vanwege de moeilijke bereikbaarheid i.v.m. de geografische ligging. Motril is de grootste stad, gelegen aan de kust. Motril heeft een haven met een directe verbinding naar Melilla, de Spaanse enclave op de Afrikaanse kust. Andere kustplaatsen zijn Salobreña, Almuñecar, la Herradura, Torrenueva en Castell de Ferro.

In het binnenland zijn Lanjarón, Órgiva en Ugijar de belangrijkste stadjes. Lanjarón is al sinds eeuwen beroemd vanwege zijn bronnen. Het is een kuuroord waar aan het einde van de 19e eeuw welgestelde families uit Granada hun zomervakanties doorbrachten. Féderico García Lorca bracht hier volgens de overleveringen enkele zomers door. Nog steeds is er een spa, het Balneario de Lanjarón. Ook is er een mineraalwaterfabriek, Agua Lanjarón thans eigendom van de Danone groep.

Órgiva en Ujijar zijn van oudsher de administratieve hoofdsteden van de Alpujarras. Beide beschikken over een kantongerecht. In de omgeving van Orgiva hebben zich in de afgelopen 30 jaar veel communes gevestigd. Enkele voorbeelden daarvan zijn El Beneficio, El Morreón en Los Cigarrales. Hierdoor kenmerkt het stadje zich door een zeer gemengde bevolkingssamenstelling. Er zijn meer dan 70 nationaliteiten geregistreerd en ook is er een kleine groep sufis.

De Alpujarra was in de 16e eeuw het enige gebied waar nog Moren getolereerd werden. Na de bezetting van Granada door de katholieke koningen Isabella en Ferdinand werd aan de Moren de keus geboden of Al Andalus en Spanje te verlaten, zich te bekeren of zich te vestigen in de Alpujarras. Hier zouden zij ongestoord kunnen blijven wonen. Deze belofte werd echter al gauw gebroken en de Moren kwamen in opstand, en tussen 1568 en 1571 vond er een bloedige strijd plaats in de Alpujarras die beslecht werd ten voordele van de christenen en leidde tot het verdrijven van de Moren uit heel Spanje. In de architectuur van de dorpjes van de Alpujarra is de erfenis van deze bevolkingsgroep echter nog duidelijk te merken. Smalle straatjes die een onvoorspelbaar patroon vormen (dit om het de vijand moeilijk te maken het dorp in één keer te veroveren)[bron?], ronde witte schoorstenen gekroond door een platte steen. Vooral de dorpen in de hoge Alpujarras zijn zeer bijzonder. De meest toeristische dorpen zijn de dopren van de Valle de Poqueira bestaande uit Pampaneira, Bubión en Capileira. Al deze dorpen zijn gelegen op meer dan 1000 m hoogte. Ook Trevelez van oudsher bekend als het hoogste dorp van Spanje (1476 m). Alhoewel er andere dorpen zijn die hoger gelegen zijn, is het wel waar dat de hoogste berg van het vasteland van Spanje, te weten de Mulhacén (3482m) tot haar gemeentelijke gronden behoord. Trevélez staat in Spanje bekend vanwege de kwaliteit van haar serranoham die in de 19e eeuw zelfs een koninklijke onderscheiding kregen.

rel=nofollow