Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Alison Des Forges

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Alison Des Forges in 2005.
© 2005 Human Rights Watch

Alison Liebhafsky Des Forges (Schenectady, 20 augustus 1942Clarence Center, 12 februari 2009) was een Amerikaans historica en mensenrechtenactiviste.

Leven

Alison Liebhafsky werd geboren als dochter van Herman A. Liebhafsky en Sybil Small. Haar studies deed ze aan de Yale-universiteit. In 1964 trouwde ze met Roger Des Forges, een historicus aan de State University of New York in Buffalo, die zich specialiseerde in China.

Ze specialiseerde zich in het Grote Merengebied. Zij bestudeerde de Rwandese genocide en was hoofdadviseur bij Human Rights Watch. In april 1994 was ze een van de eerste buitenstaanders die bemerkten dat er een genocide dreigde in Rwanda. Ze leidde nadien een groep onderzoekers die de feiten moesten vastleggen.[1]

Zij was getuige bij het genocideproces voor het Franse Parlement, de Belgische Senaat, het Amerikaans Congres en de Organisatie van Afrikaanse Eenheid.

Des Forges liet het leven in februari 2009, toen vlucht 3407 van Continental Airlines neerstortte nabij Buffalo.

Erkenningen

In 1999 ontving Des Forges de MacArthur-beurs naar waarde van meer dan 375 000 dollar voor haar studie over de volkerenmoord in Rwanda. Zij zette het geld in voor humanitaire doelen in Afrika. In 2003 kreeg ze voor haar boek de Bruno-Kreisky-prijs voor het politieke boek.[2]

De mensenrechtsorganisatie Human Rights Watch verleent de naar haar vernoemde Alison Des Forges Award.

Bibliografie

Externe links

Verwijzingen

  1. º "Obituary, Alison Des Forges", The Economist, February 19, 2009, p. 88. Geraadpleegd op March 6, 2009.
  2. º Matt Schudel, in: The Washington Post, 14 februari 2009, Scholar Presaged Rwanda’s Tragedy, Alison Des Forges, 66