Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Afbouwmedicatie

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Afbouwmedicatie is een aangepaste toedieningsvorm van medicatie om patiënten veilig en verantwoord te laten afbouwen of stoppen met hun medicijnen. Het betreft vooral afbouw van medicatie voor psychische aandoeningen, de zogenaamde psychofarmaca, zoals antidepressiva, antipsychotica, pijnbestrijders en slaapmiddelen.[1]

Veel patiënten krijgen psychofarmaca voorgeschreven bij een persoonlijke aandoening. De patiënt die na enige tijd -bijvoorbeeld als de situatie zich heeft gestabiliseerd- wil stoppen met het medicijn, moet dit volgens de bijsluiter geleidelijk doen, en in samenspraak met de behandelend arts. Sommige patiënten kiezen ervoor de medicatie onbegeleid te stoppen. Met of zonder begeleiding kunnen tijdens het afbouwproces hevige ontwenningsverschijnselen optreden. Denk daarbij aan griepachtige klachten, slaapstoornissen, psychische klachten, evenwichtsproblemen of bewegingsstoornissen.[2]

Om de risico’s bij het geleidelijk afbouwen te beperken is de behandeling met afbouwmedicatie ontwikkeld. Bij deze aanpak slikt de patiënt hetzelfde medicijn, maar dan stapje voor stapje in steeds lagere doseringen. Soms is het nodig de dosering tijdelijk weer een stapje te verhogen, maar het doel is afbouw van het medicijn. De ontwikkeling en productie van afbouwmedicatie worden overgelaten aan de zelfbereidende apothekers in Nederland. Op dit moment is er één apotheek die de behandeling aanbiedt. De afbouwmedicatie wordt geleverd in zogenaamde taperingstrips, die het mogelijk maken de dosering stapje voor stapje in te nemen.

Met uiteenlopende argumenten verzetten de grote Nederlandse zorgverzekeraars zich tegen vergoeding van deze vorm van terugdringing van medicatie. Op 19 december 2019 stelde de rechter de patiëntenvereniging echter in het gelijk in de zaak tegen een grote zorgverzekeraar.[3] De Vereniging Afbouwmedicatie had geëist dat de zorgverzekeraar voorziet in vergoeding bij patiënten met verhoogd risico op onttrekkingsverschijnselen waarbij andere methoden op de voorhand geen kans van slagen bieden.

Externe Links

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º overzicht Vereniging Afbouwmedicatie
  2. º Multidisciplinair document Experts over de behandeling met afbouwmedicatie
  3. º Gerechtelijke uitspraak Vereniging versus Zorgverzekeraar (19 december 2019)
rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow