Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Academie

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een academie is, in de ruimste zin, een instelling voor hoger onderwijs, een universiteit of hogeschool, 'ter beoefening van wetenschappen, letteren of kunst'. Iemand die een academische opleiding heeft afgerond, mag een academische titel gebruiken.

Bestand:Sanzio 01.jpg
"De School van Athene"
Rafaël, Vaticaans museum

In Nederland spreken we ook van kunstacademie. In Vlaanderen is het tevens de naam van een school voor deeltijds kunstonderwijs: de teken- of muziekacademie.

De term academie is terug te voeren op de school van Plato die ongeveer 385 v.Chr. opgericht werd in Akademeia, een voorstad van Athene.

Koninklijke Academie voor Schone Kunsten is verder een beschermde titulatuur voor kunstopleidingen in het Vlaams Hoger Onderwijs. De Koninklijke Academie voor Schone Kunsten aan de Artesis Hogeschool Antwerpen is de oudste en dateert van 1663 (opgericht door David Teniers). Ook de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van de Hogeschool Gent (opgericht in 1752 door F.C Marissal) draagt deze benaming. Deze academies bieden academisch gerichte bachelor en masteropleidingen aan.

Wetenschappelijke instituten

Veel landen hebben een nationale academie van wetenschappen, een organisatie waarvan toonaangevende wetenschappers van dat land lid zijn. Naast een wetenschappelijke functie vervullen zij soms ook een adviserende functie voor de politiek. Voorbeelden:

Wetenschappelijke vereniging in verband met taal

Academie is ook de (plechtige) naam van een vereniging die haar leden zorgvuldig uitkiest, naar analogie met de verschillende taal-regulerende academies (vergelijkbaar met de Nederlandse Taalunie) zoals: