Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Aardgeest (mythisch wezen)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

In de Germaanse mythologie is de aardgeest een fictief geestachtig wezen dat het land bewoond (in tegenstelling tot de lucht- en watergeesten). Aardgeesten worden voorgesteld als kleine, mensachtige wezens. Zij konden goed- of kwaadaardig zijn en waren veelal listig en diefachtig. Ze wonen meest in afgelegen streken en munten uit in het smeden van metalen en in allerlei handwerken. Ze bezitten grote schatten, die zij in onderaardse holen verborgen houden.

Tot de aardgeesten behoren de elven (alven, alvermannetjes), aardmannetjes (orks), kabouters, trollen, kobolden; in Noorwegen en Denemarken nisser of in Zweden tomter; dwergen, (e)unjers, afhankelijk van de voorstelling ook witte wieven enz.[1]

zie ook

Bronvermelding

Bronnen, noten en/of referenties:

rel=nofollow
Zoek op Wikidata
rel=nofollow
rel=nofollow