Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Aanhangwagen

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een aanhangwagen oftewel aanhanger is een wagen die achter een voertuig kan worden gekoppeld aan de trekhaak. Voor kleine een-assige aanhangers heeft de bestuurder van de auto geen apart rijbewijs nodig.

Een tandemas-aanhangwagen.

Vrachtvervoer

Bij vrachtvervoer spreek men van oplegger of trailer, autonome aanhangwagen en middenasaanhangwagen of wipkar.

  • Een oplegger rust vooraan via zijn kingpin op de koppelschotel van een trekker en heeft 1 of meerdere assen achteraan.
  • Een autonome aanhangwagen wordt via zijn dissel aan de trekhaak van een vrachtwagen gekoppeld. Hij heeft 1 of 2 assen vooraan en 1 of meerdere assen achteraan en kan zonder steunpoten op zichzelf blijven staan. Kan ook gevormd worden door een combinatie van een dolly en een oplegger.
  • Een middenasaanhangwagen wordt via zijn dissel aan de trekhaak van een vrachtwagen gekoppeld. Deze trekhaak staat diep onder de vrachtwagen en wordt dikwijls uitgerust met een afstandsbediening. Hij heeft 1 tot 3 assen in het midden onder het zwaartepunt.

Koppeling

Aanhangers en opleggers worden niet alleen mechanisch gekoppeld aan het trekkende voertuig. Een elektrische koppeling is nodig om de wettelijke verlichting te verzekeren. Pneumatische koppelingen ("handjes") zijn nodig indien de aanhanger uitgerust is met luchtveren en/of pneumatische remmen.

Wetgeving (Nederland)

Een gewoon rijbewijs (zonder E) voldoet in de volgende situaties:

  • als de aanhangwagen inclusief laadvermogen niet meer weegt dan 750 kg.
  • als de aanhangwagen inclusief laadvermogen niet meer weegt dan de ledige massa van het trekkende motorvoertuig en de totale massa (níet de toegestane massa!) van de combinatie niet meer dan 3500 kg bedraagt. De ledige massa (gewicht zonder lading) en de toegestane maximum massa (maximaal gewicht inclusief laadvermogen) staan vermeld op het kentekenbewijs van de auto en de aanhangwagen.

In overige gevallen is voor het rijden met een aanhangwagen een rijbewijs met de aantekening E vereist.

RVV '90

In het Reglement verkeersregels en verkeerstekens wordt met een aanhangwagen ook bedoeld voertuigen die door een ander voertuig worden voortbewogen. Regels uit het RVV '90 zijn hierdoor mede van toepassing op bijvoorbeeld auto's die worden gesleept.

Aanhangermassa

De aanhangermassa is het maximale gewicht van een aanhanger dat een auto mag trekken.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen geremde en ongeremde aanhangermassa. In de meeste landen is het maximaal toegestane geremde gewicht met een geremde aanhanger hoger dan met een ongeremde aanhanger.

Ieder voertuig dat uitgerust is met een trekhaak heeft ook een maximale kracht die in verticale richting (in beide zinnen!) mag uitgeoefend worden op de haak. Voor personenwagens is dit doorgaans uitgedrukt in kg(bv 50kg). Deze kracht kan beïnvloed worden door (een deel van) de lading op de aanhangwagen meer naar voren of naar achteren te plaatsen. Door deze zwaartepuntverplaatsing neemt (nemen) de as(-sen) van de aanhangwagen respectievelijk minder of juist meer massa voor hun rekening. De kracht moet in principe worden gemeten wanneer de dissel zich op dezelfde hoogte bevindt als de trekhaak. Indien de hoek van de dissel gewijzigd wordt, zorgt namelijk ook dit voor een verplaatsing van het zwaartepunt. De dissel hoger of lager dan de haak betekent respectievelijk een verplaatsing naar achteren of naar voren.

Mistachterlicht

Aanhangwagens met een toegestane maximummassa van niet meer dan 750 kg moeten vanaf 1 juli 2006 zijn voorzien van een of twee mistachterlichten. Deze verplichting geldt ongeacht het bouwjaar van de aanhangwagen. Voor aanhangwagens met een toegestane maximum massa van meer dan 750 kg geldt deze verplichting alleen voor aanhangwagens die na 31 december 1997 zijn geregistreerd.

Aanhangwagen achter een bromfiets

Sedert 1990 is het toegestaan een aanhangwagen achter een bromfiets te koppelen. Personenvervoer is niet toegestaan in een aanhangwagen achter een motorvoertuig of bromfiets. Overigens gelden dezelfde regels als voor een aanhangwagen achter een fiets.

Aanhangwagen achter een fiets

Tot 1990 was de maximale breedte van een fietsaanhangwagen 1,50 meter. Tegenwoordig mag een fietsaanhangwagen niet breder dan 1,00 meter zijn.

Tot 1990 gold voor een fiets met aanhangwagen dat de regels moesten worden gevolgd zoals ze golden voor onbespannen wagens. (RVV 1966 art 3, tweede lid). Dat betekende dat het gebruik van fietspaden verboden was, terwijl wel mocht worden gereden op een weg die voor fietsers gesloten was. Deze regeling was bij veel weggebruikers - en zelfs bij de politie - niet bekend.

Sedert 1990 geldt een fiets met aanhangwagen als fiets, maar als de wagen breder is dan 75 cm mag eventueel een rijbaan worden gevolgd, zelfs als er een verplicht fietspad is. Een weg die gesloten is voor fietsers, mag niet worden gevolgd. (RVV 1990 art 5).

Personenvervoer is toegestaan in een aanhangwagen achter een fiets (achter andere voertuigen niet), en wagentjes voor kinderen zijn de laatste tijd zeer populair geworden. Ook ziet men vaak een aanhangfiets, dat is feite een kinderfiets zonder voorwiel die achter de fiets van een volwassene wordt gekoppeld.

Een aanhangwagen moet linksachter een rode reflector hebben en bij nacht een rood achterlicht. Het achterlicht van de fiets hoeft dan niet te branden.

Zie ook

Externe link

Wikimedia Commons  Vrije mediabestanden over Category:Trailers op Wikimedia Commons