Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

10.000 jaar geleden

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

10.000 Jaar geleden was de laat-bovenpaleolithische periode waarin de Neanderthalers al weer 25.000 jaar waren uitgestorven en ook de vervaardigers van de vele grotschilderingen, gereedschappen, wapens en andere gebruiksvoorwerpen reeds verdwenen. Ook was de Hamburgcultuur en de Brommecultuur geschiedenis geworden, maar was de Duitse Ahrensburgcultuur in het midden van z'n bestaan.

Dit was "De Tijd van de Rendierjagers" en het zou nog enige duizenden jaren duren voor "de allereerste Boeren" er kwamen. Na deze opkomst van de landbouw groeide de bevolking tamelijk explosief. Waar nu Almere is, zijn hazelnoten van ruim 10.000 jaar oud gevonden, die verzameld waren door de toenmalige mensen. Wat de dieren betreft was dit ook de periode waarin de allerlaatste mammoet uitstierf.

Zie ook