Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Woordenschat

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een woordenschat of vocabulaire is de verzameling woorden die een taal of een persoon rijk is.

We spreken bijvoorbeeld van de woordenschat van:

  • een persoon in een bepaalde taal, zowel bij de natuurlijke taalontwikkeling in de moedertaal als bij het later leren van een vreemde taal;
  • een taal: alle woorden die de taal heeft;
  • een oeuvre: alle woorden die een schrijver in zijn werk gebruikt.

Types

  1. De receptieve (of ’passieve’) woordenschat is de verameling van woorden die een spreker begrijpt maar niet actief gebruikt. Deze woordenschat, die veel bijdraagt tot het begrijpen van gesproken en geschreven tekst, kan op het beslissende moment als een bekend gegeven in de gedachten worden opgeroepen of wordt op een andere manier duidelijk, bijvoorbeeld door het begrijpen van samengestelde woorden.
  2. De productieve (of ’actieve’) woordenschat wordt ook bij het spreken gebruikt. De mogelijkheden om deze woorden te gebruiken zijn zo goed bekend, dat men hiermee goede zinnen kan vormen.

De termen actieve en passieve woordenschat worden tegenwoordig als wat verouderd beschouwd, want ook de zogenaamde passieve woordenschat vereist een bepaalde activiteit.[1]

Een doorsnee Nederlander gebruikt maar een fractie van de woorden die hij kent ook productief, namelijk ongeveer 1000 tot 2000 woorden, terwijl de receptieve woordenschat tot 50.000[2]-70.000 woorden kan oplopen.[3]

Zie ook

Bronnen

  1. º Actieve woordenschat op SLO.org
  2. º Schouten-van Parreren, M. Carolien, Woorden leren in het vreemdetalenonderwijs, 1985.
  3. º Woordenschat op SLO.org