Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Wageningsche Studenten Schietvereniging 'Transvaal'

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 1 okt 2020 om 22:56 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Wageningse_Studenten_Schietvereniging&oldid=57150574 18 sep 2020 Nl maclean)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wapen WSV Transvaal

De Wageningse Studenten Schietvereniging ‘Transvaal’, opgericht in 1900, is een studentenweerbaarheid die onderdeel uitmaakt als ondervereniging van de Wageningse Studenten Vereniging ‘Ceres’. Het moederregiment is Alfa "BOEAJA" Compagnie 45 Pantserinfanterie Bataljon Regiment Infanterie Oranje Gelderland.

Geschiedenis

Oprichting

Waarschijnlijk waren het koloniale bosbouwers die op 30 januari 1900 de Schietvereniging Transvaal hebben opgericht in Wageningen. De Tweede Boerenoorlog, begonnen in 1899 met een Engelse invasie van Transvaal, bracht een gevoel van verwantschap met de Nederlandstalige Boeren. Deze strijd, in combinatie met sterke verontwaardiging over de Engelse concentratiekampen en een drang naar avontuur, was de aanleiding voor het oprichten van een studentenweerbaarheid. In 1905 werd de Schietvereniging “Transvaal” erkend als ondervereniging van de Landbouw-Sociëteit “Ceres”.

Eerste wereldoorlog

In juli 1914 brak de Eerste Wereldoorlog uit in Europa. Aanvankelijk werden slechts enkele leden van de Wageningse weerbaarheid voor de mobilisatie geroepen, maar dit feit werd helaas wel het begin van een achteruitgang van het verenigingsleven. Het tijdelijke einde van vereniging Transvaal kwam na een schrijven van de Territoriaal Bevelhebber van Overijssel in 1915. Hierin werd medegedeeld, dat verstrekking van wapens en munitie van regeringswege niet meer mogelijk was, in verband met de mobilisatie. Door gebrek aan geweren kon er in die tijden niet meer worden geschoten door leden van Transvaal. De schietvereniging werd opgeheven.

Na de tweede wereldoorlog

In de jaren van de Tweede Wereldoorlog waren de deuren van de WSV Ceres gesloten. Ook WSSV Transvaal werd in deze tijden opgeheven. Het is te danken aan het initiatief van H.M.A. Los, dat op 30 januari 1946 de WSS Transvaal dan ook heropgericht werd. Het nieuwe Transvaal rustte, wat haar statuten en huishoudelijk reglement betrof, nog voor een groot deel op de vroegere schietvereniging Transvaal.

In de na-oorlogse periode was er een overvloed aan Engels en Amerikaans militair gereedschap in Nederland. Dit ontging de leden van Transvaal zeker niet. Zo kwam vereniging Transvaal in bezit van wapens en munitie; er waren Stens en Lee-Enfields en een collectie pistolen. Ook was er een tijd lang een vooroorlogs Nederlands karabijn in bezit, en kwamen zelfs ergens wat kaki-pakken tevoorschijn, genoeg pakken om een peloton aan te kleden. De politie in Wageningen beschikte toen slechts over één pistool, maar had wel een schietbaan had en al gauw vonden Transvaal en politie elkaar en gingen gezamenlijk uit schieten. Reeds toen is de basis gelegd voor de nog immer bestaande goede verstandhouding tussen beiden. Aldus werd op allerlei manieren de mogelijkheid geschapen voor Transvaal zich te ontworstelen aan de chaos van de oorlogsjaren. Op 8 november 1946 is er een contract met het bestuur van de vereniging gesloten, waarin Transvaal de status van corpsvereniging kreeg.

Beschermheerschap Prins Bernhard

Bestand:Nieuwe landbouwinstituten (5) Wageningen, gebouwencomplex officiele opening door, Bestanddeelnr 906-8108.jpg
Prins Bernhard inspecteert erewacht van WSV Transvaal bij de opening van een nieuw gebouwencomplex in Wageningen (1954)

In de naoorlogse periode heerste een algemeen gevoel van vrijheid en euforie in de studentikoze kringen van Wageningen. In deze sfeervolle en harmonieuze tijden verzocht Transvaal Prins Bernhard het beschermheerschap te aanvaarden. Prins Bernhard reageerde positief, en zo is vanaf 23 oktober 1947 Prins Bernhard aan dit gezelschap verbonden. In juni van datzelfde jaar is Transvaal bij Koninklijk besluit erkend.

Inspectie generaal Foulkes

In maart 1949 vond voor het eerst in de historie van Transvaal een inspectie van de erewacht plaats door de Canadese generaal Foulkes. De generaal werd toen tot ereburger van der gemeente Wageningen benoemd. Generaal Foulkes is in Wageningen vooral bekend voor zijn bijdrage aan de onderhandelingen over de Duitse capitulatie aan het einde van de tweede wereldoorlog. Deze werd toen samen met Prins Bernhard en de Duitse generaal Johannes Blaskowitz op 5 mei 1945 getekend in Hotel de Wereld.

16e Lustrum

Ter gelegenheid van het 16e lustrum van Transvaal, op 30 januari 1980, werd een feest georganiseerd. In de voortuin waren door de Gele Rijders, een militaire artillerie korps, twee houwitsers opgesteld waardoor het zowel letterlijk als figuurlijk een knallend feest werd. Bij het gelijktijdig vuren van beide houwitsers sneuvelden veel ruiten op de Generaal Foulkesweg. Het bestuur van de landbouwhogeschool Ceres, op dat moment op wintersport, kreeg de mededeling dat “heel Wageningen op z’n kop stond” en dat er op de Generaal Foulkesweg “geen ruit meer in de sponning zat”. Al de volgende dag waren alle kapotte ruiten vervangen en hadden de getroffenen een attentie van de Vereniging gekregen. Deze gebeurtenis had grote gevolgen. Ceres kwam hierdoor negatief in de publiciteit, wat niet alleen beperkt bleef tot Wageningen. Het bereikte zelfs de Tweede Kamer, toen het Wageningse PvdA-kamerlid C.A. van de Anker kamervragen aan de minister van Defensie stelde.[1]

Latere activiteiten van Transvaal

De contacten met het leger zijn zeer uitgebreid.[2] Zo heeft Transvaal reeds enige keren militaire manoeuvres in Duitsland en een oefening van de Gele Rijders op de Lüneburger Heide mogen meemaken. Transvaal neemt onder andere actief deel aan landelijke evenementen zoals Prinsjesdag[3], het 5-mei defilé en de Vierdaagse van Nijmegen. Daarnaast heeft de vereniging een sociale functie voor leden en oud-leden.

Externe bron

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º "Kamerlid wil inzicht in optreden soldaten bij feest studenten", Trouw, 1 februari 1980. Geraadpleegd op 18 september 2020.
  2. º "Schietopleiding Studentenweerbaarheid", November Romeo: reservistenmagazine Koninklijke Landmacht, januari 2018. Geraadpleegd op 18 september 2020.
  3. º (nl) Studentenweerbaarheid Wageningen vormt erewacht voor Willem-Alexander en Máxima. Omroep Gelderland Geraadpleegd op 2020-09-18
rel=nofollow
rel=nofollow