Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Volharding: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
Regel 10: Regel 10:
* [[Volhardingspolitiek]], de [[politiek]] die volgde uit de [[weigering]] van koning [[Willem I der Nederlanden|Willem I]] van [[Nederland]] tussen [[1830]] en [[1839]] om de [[Belgische revolutie|Belgische omwenteling]] te [[accepteren]].
* [[Volhardingspolitiek]], de [[politiek]] die volgde uit de [[weigering]] van koning [[Willem I der Nederlanden|Willem I]] van [[Nederland]] tussen [[1830]] en [[1839]] om de [[Belgische revolutie|Belgische omwenteling]] te [[accepteren]].


Bij de meeste ''volharding'' is er een bepaald [[streven]], [[doel]], [[baten|baat]], [[preventie]], [[hartstocht]], [[overtuiging]] enz. of bepaalde [[normen en waarden]] welke de [[drijfveer]] zijn van het (kunnen) volharden van hetgeen voortgezet wordt. Door het standvastig volhouden aan [[beredenering]]en en voortvloeiende (afzonderlijke) [[begrip]]pen kan men zich echter ook in een [[tunnelvisie]] begeven, waardoor de volharding niet nieuwe begrippen ([[ontwikkeling]]) of [[perspectief (denkrichting)|perspectieven]] tot zich neemt, wat [[het-één-en-ander]] mogelijk zou [[veranderen]] ten aanzien van het ''volharden''. Dit aangaande is het meest het geval bij de diverse [[geloven]], waarbij zeer veel [[mensen]] een zobeschouwde [[waarheid]] [[aanname|aannemen]] en daar in volharden, wat een [[discussie]] of een verandering van [[gedachte]]n en begrip weerhoudt plaats te vinden. De respectievelijke [[negatieve gebieder]]s zijn het die het [[voortouw]] nemen.
Bij de meeste ''volharding'' is er een bepaald [[streven]], [[doel]], [[baten|baat]], [[preventie]], [[hartstocht]], [[overtuiging]] enz. of bepaalde [[normen en waarden]] welke de [[drijfveer]] zijn van het (kunnen) volharden van hetgeen voortgezet wordt. Door het standvastig volhouden aan [[beredenering]]en en voortvloeiende (afzonderlijke) [[begrip]]pen kan men zich echter ook in een [[tunnelvisie]] begeven, waardoor de volharding niet nieuwe begrippen ([[ontwikkeling]]) of [[perspectief (denkrichting)|perspectieven]] tot zich neemt, wat [[het-één-en-ander]] mogelijk zou [[veranderen]] ten aanzien van het ''volharden''. Dit aangaande is het meest het geval bij de diverse [[geloven]], waarbij zeer veel [[mensen]] een zobeschouwde [[waarheid]] [[aanname|aannemen]] en daar in volharden, wat een [[discussie]] of een verandering van [[gedachte]]n en begrip weerhoudt plaats te vinden. De respectievelijke [[negatieve gebieder]]s zijn het die het [[voortouw]] nemen (of dat juist niet doen).
 
Van/over [[conservatisme]], [[doctrine]]s, [[religie|religies]] en andere [[hardnekkig]]e [[gewoonte]]n spreekt men wel van '''volhouden in hetzelfde'''.


==Zie ook==
==Zie ook==

Huidige versie van 11 nov 2010 om 07:39

WikiWoordenboek
WikiWoordenboek
Zoek volharding
Doorverwijzing
Doorverwijzing
Volharding kan verwijzen naar:
  • Het volharden oftewel tot het einde harden / volhouden / uithouden (bijvoorbeeld : in het goede volharden : standvastig blijven).
  • Ook : volhardend oftewel trouw of volhoudend.

Ook :

Bij de meeste volharding is er een bepaald streven, doel, baat, preventie, hartstocht, overtuiging enz. of bepaalde normen en waarden welke de drijfveer zijn van het (kunnen) volharden van hetgeen voortgezet wordt. Door het standvastig volhouden aan beredeneringen en voortvloeiende (afzonderlijke) begrippen kan men zich echter ook in een tunnelvisie begeven, waardoor de volharding niet nieuwe begrippen (ontwikkeling) of perspectieven tot zich neemt, wat het-één-en-ander mogelijk zou veranderen ten aanzien van het volharden. Dit aangaande is het meest het geval bij de diverse geloven, waarbij zeer veel mensen een zobeschouwde waarheid aannemen en daar in volharden, wat een discussie of een verandering van gedachten en begrip weerhoudt plaats te vinden. De respectievelijke negatieve gebieders zijn het die het voortouw nemen (of dat juist niet doen).

Van/over conservatisme, doctrines, religies en andere hardnekkige gewoonten spreekt men wel van volhouden in hetzelfde.

Zie ook


rel=nofollow