Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Uitwiskeling

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 8 jan 2017 om 10:10 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Uitwiskeling&oldid=48346976 7 jan 2017 Simon Stevin)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Uitwiskeling, herfstnummer 2016
Uitwiskeling, herfstnummer 2016

Uitwiskeling is een Nederlandstalig tijdschrift (uitgegeven in Vlaanderen) voor wiskundeleraren in het secundair onderwijs. De naam van het tijdschrift is een samentrekking van de woorden 'wiskunde' en 'uitwisselen'.

Historie

Het eerste nummer verscheen in oktober 1984. Dit is rond de periode dat het wiskundeonderwijs evolueerde van 'moderne wiskunde' naar meer 'realistische wiskunde'. Het tijdschrift leverde een bijdrage in 'hoe de realistische component betekenis kan krijgen in wiskundelessen' en het 'abstractieniveau daarbij gradueel kan opgebouwd worden'.

Ontwikkelde ideeën worden afgetoetst door samenwerking met andere (vak)didactische organisaties in Wallonië, Nederland, Frankrijk, Duitsland… Daarvoor neemt Uitwiskeling o.a. deel aan een jaarlijkse bijeenkomst in een samenwerkingsverband van Lage Landen, met het Freudenthalinstituut (Universiteit Utrecht), het Institut de Recherche sur l’Enseignement des Mathématiques (IREM) van Lille, de Groupe d’Enseignement Mathématique van Louvain-la-Neuve (GEM) en de Universiteit van Wuppertal.

Formule

Elk nummer bestaat uit verschillende rubrieken. Het Redactioneel is een cursiefje waarbij de redactie een standpunt inneemt tegenover actuele evoluties in het wiskundeonderwijs. Daarnaast is er de rubriek Spinnenweb waar kortere bijdragen van lezers of redactieleden ruimte krijgen. In elk nummer is er een ruimer thema-artikel Onder de loep. In deze rubriek wordt een wiskunde-onderwerp grondiger uitgediept. Tot slot is er ook de Bibwijzer waarin je verwijzingen naar en besprekingen van artikels, boeken of online materiaal kan terugvinden. Het tijdschrift verschijnt vier keer per jaar.

Thema's die uitgediept worden in de rubriek Onder de loep zijn onder andere:

  • Het begrip oneindig (Uitwiskeling 31/1)
  • Ruimtemeetkunde in de tweede graad (Uitwiskeling 31/2)
  • Economische contexten in de wiskundelessen (Uitwiskeling 31/3)
  • Veeltermvergelijkingen van vroeger tot nu (Uitwiskeling 31/4)
  • Wiskunde en fysica (Uitwiskeling 32/1)
  • Wiskundeleren activeren (Uitwiskeling 32/2)
  • Verrassende wiskunde (Uitwiskeling 32/3)
  • Digitale beeldverwerking (Uitwiskeling 32/4)
  • Verrijkende activiteiten in de eerste graad (Uitwiskeling 33/1)
  • Tensegrities (Uitwiskeling 33/2)

Redactie

De redactie bestond oorspronkelijk uit pas afgestudeerde wiskundigen en een docent wiskundedidactiek van de Katholieke Universiteit Leuven. De meeste redactieleden geven les in het secundair onderwijs. De overige redactieleden doceren aan de lerarenopleiding. Alle redactieleden zijn vrijwilligers die hun ervaringen willen delen met andere wiskundeleerkrachten.

Visie

Het tijdschrift wil dicht bij de lespraktijk blijven en wil een aantal ideeën delen met andere leraars: de leerlingen actief wiskunde laten ontdekken; wiskunde aanbrengen vanuit problemen en toepassingen; wiskunde als menselijk cultuurproduct. De nadruk ligt op concreet lesmateriaal voor wiskundelessen. Op de website van Uitwiskeling kan je als leraar de werkteksten uit het nummer vrij downloaden voor eigen gebruik.

Zie ook

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen

Zoek op Wikidata

rel=nofollow
rel=nofollow