Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Tina Lucas: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
(8 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
MEEEBEZIG
'''Clementine 'Tina' Lucas''' ([[Hasselt]] [[16 augustus]] [[1914]] - aldaar [[16 juli]] [[2008]]) was een lid van het [[Belgisch verzet in de Tweede Wereldoorlog]].<ref>[https://www.hbvl.be/cnt/aid739643 Hasseltse verzetsvrouw Tina Lucas (93) overleden], [[Het Belang van Limburg]] 5 augustus 2008</ref><ref>[https://focusophasseltextraatjes.wordpress.com/2023/01/20/verzetsvrouw-tina-lucas-krijgt-postuum-hoofdrol-in-pakkende-podcast/ VERZETSVROUW TINA LUCAS KRIJGT POSTUUM HOOFDROL IN PAKKENDE PODCAST]</ref><ref>[https://www.hbvl.be/cnt/dmf20230123_97026065 Podcast over Hasseltse verzetsvrouw: “Niemand geloofde ons over de kampen”], Het Belang van Limburg 24 januari 2023</ref><ref>[https://www.inmemoriam.be/nl/2008-07-16/tina-lucas/ Tina Lucas], In Memoriam]</ref>
 
'''Clementine 'Tina' Lucas''' ([[Hasselt]] [[16 augustus]] [[1914]] - aldaar [[16 juli]] [[2008]]) was een lid van het [[Belgisch verzet in de Tweede Wereldoorlog]].<ref>[https://www.hbvl.be/cnt/aid739643 Hasseltse verzetsvrouw Tina Lucas (93) overleden], [[Het Belang van Limburg]] 5 augustus 2008</ref><ref>[https://focusophasseltextraatjes.wordpress.com/2023/01/20/verzetsvrouw-tina-lucas-krijgt-postuum-hoofdrol-in-pakkende-podcast/ VERZETSVROUW TINA LUCAS KRIJGT POSTUUM HOOFDROL IN PAKKENDE PODCAST]</ref><ref>[https://www.hbvl.be/cnt/dmf20230123_97026065 Podcast over Hasseltse verzetsvrouw: “Niemand geloofde ons over de kampen”], Het Belang van Limburg 24 januari 2023</ref><ref>[https://www.inmemoriam.be/nl/2008-07-16/tina-lucas/ Tina Lucas], In Memorialm]</ref>


==Levensloop==
==Levensloop==
Lucas was sociaal geëngageerd en als 22-jarige ving ze reeds kinderen op die slachtoffer waren van de [[Spaanse burgeroorlog]].  
Lucas was sociaal geëngageerd en als 22-jarige ving ze reeds kinderen op die slachtoffer waren van de [[Spaanse burgeroorlog]].  


===Tweede Wereldoorlog===
Lucas was getrouwd met [[Lucien Collin (verzetsman)|Lucien Collin]]. In mei 1940 trachtte het gezin na de Duitse inval in België te vluchtten naar [[Frankrijk]] maar dit plan mislukte.  
Lucas was getrouwd met [[Lucien Collin (verzetsman)|Lucien Collin]]. In mei 1940 trachtte het gezin na de Duitse inval in België te vluchtten naar [[Frankrijk]] maar dit plan mislukte.  


Terug in Hasselt werden Tina en haar man lid van de verzetsgroep Hoornaert-Dirix, die illegale pamfletten verspreidde en die in juni 1941 werd opgenomen in het [[Geheim Leger]]. In september 1941 werd het echtpaar betrokken bij het helpen van neergeschoten geallieerde piloten via de [[comète]]-ontsnappingslijn. Ze hielpen 28 piloten ontsnappen voor het netwerk in [[Brussel (stad)|Brussel]] werd geïnfiltreerd doorcollaborateur [[Jacques Desoubrie]]. Op 18 juni 1943 werden Tina en Lucien thuis opgepakt, hun dochtertje van 6 en zoontje van 5 werden naar de ouders van Tina gebracht. Het koppel werd ter dood veroordeeld, echtgenoot Lucien werd een half jaar later effectief geëxecuteerd. Tina kwam dit pas na afloop van de oorlog te weten.


Terug in Hasselt werden Tina en haar man lid van de verzetsgroep Hoornaert-Dirix, die illegale pamfletten verspreidde en die in juni 1941 werd opgenomen in het [[Geheim Leger]]. Vanaf september hielpen Tina en Lucien geallieerde piloten ontsnappen via het Comète-netwerk. Piloten die boven Limburg of de Duitse grensstreek neergeschoten waren, werden door hun groep op geheime plaatsen ondergebracht en op een ontsnappingsroute naar Spanje-Portugal gezet. De BBC-serie ‘Secret Army’ is trouwens gebaseerd op de ervaringen van het Comète-netwerk en de verhalen van Tina.
Tina zelf werd opgesloten in de gevangenissen van Hasselt en [[Sint-Gillis]] en daarna gedeporteerd naar [[concentratiekamp]]en van [[Ravensbrück]] en [[Mauthausen (concentratiekamp)|Mauthausen]]. Na de oorlog verklaarde ze “Nooit heb ik één traan gelaten. Ik wilde bij mijn thuiskomst mijn man vertellen hoe sterk ik was geweest”.
 
Met hun verzetswerk hebben Tina en Lucien 28 piloten helpen ontsnappen. Tot er in Brussel verraad gepleegd werd, en de lijst van de Comète-groep verspreid werd. Op 18 juni 1943 werden Tina en Lucien thuis opgepakt, hun dochtertje van 6 en zoontje van 5 werden naar de ouders van Tina gebracht. Het oorlogstribunaal van de Luftwaffe in Brussel veroordeelde het koppel ter dood. Lucien werd een half jaar later geëxecuteerd, Tina heeft het pas na de oorlog geweten. Tina verzeilde via de gevangenissen van Hasselt en Sint-Gilles op transport naar Duitsland. Uiteindelijk kwam ze terecht in de concentratiekampen van Ravensbrück en Mauthausen, waar ze de verschrikkingen en vernederingen van de nazi-terreur moest ondergaan. “Nooit heb ik één traan gelaten. Ik wilde bij mijn thuiskomst mijn man vertellen hoe sterk ik was geweest.


Kerstmis
===Na de oorlog===
Na de oorlog baatte Lucas een schoenwinkel uit maar ze was door de vele algen tijdens de oorlog dermate fysiek toegetakeld dat ze dit niet kon volhouden. Ze heeft haar twee kinderen dan maar opgevoed met een oorlogspensioen voor weduwen.


Na de bevrijding heeft Tina nog even een schoenwinkel uitgebaat, maar ze was fysiek te zwaar toegetakeld, door de vele stokslagen in de kampen, om dat vol te houden. Ze heeft haar twee kinderen dan opgevoed met een oorlogspensioen voor weduwen.
Tina Lucas werd zeer actief in het verenigingsleven en was onder meer voorzitter van de vriendenkring van Ravensbrück, bezocht vaak de kampen en hield toespraken voor verenigingen en scholen.  


Tina werd zeer actief in het verenigingsleven en was onder meer voorzitter van de vriendenkring van Ravensbrück, bezocht vaak de kampen en hield toespraken voor verenigingen en scholen. Ze is op latere leeftijd nog hertrouwd met de magistraat Ludovic Ulrix, die inmiddels ook al meer dan 20 jaar geleden gestorven is. Tina volgde nog alles wat met de oorlog te maken had en vertelde er ook veel over, maar alleen als ze erom gevraagd werd, want spontaan begon ze er nooit over. De laatste jaren begon ze het emotioneel wel moeilijker te krijgen. Ze vierde Kerstmis bijvoorbeeld helemaal alleen om in gedachten bij haar gestorven vriendinnen te kunnen zijn.
Ze is op latere leeftijd hertrouwd met magistraat Ludovic Ulrix die reeds vroeg overleed.  


Na de oorlog hertrouwde ze met Ludovic Ulrix
Tina volgde tot op late leeftijd alles wat met de oorlog te maken had en vertelde er ook veel over, maar alleen als ze erom gevraagd werd. Tina vierde Kerstmis bijvoorbeeld helemaal alleen om in gedachten bij haar gestorven vriendinnen te kunnen zijn.


Na haar dood maakte [[Karin De Greeve]] een [[podcast]] over het leven van verzetslieden Lucas en Collin.<ref>[https://focusophasseltextraatjes.wordpress.com/2023/01/20/verzetsvrouw-tina-lucas-krijgt-postuum-hoofdrol-in-pakkende-podcast/ VERZETSVROUW TINA LUCAS KRIJGT POSTUUM HOOFDROL IN PAKKENDE PODCAST]</ref>
Na haar dood maakte [[Karin De Greeve]] een [[podcast]] over het leven van verzetslieden Lucas en Collin.<ref>[https://focusophasseltextraatjes.wordpress.com/2023/01/20/verzetsvrouw-tina-lucas-krijgt-postuum-hoofdrol-in-pakkende-podcast/ VERZETSVROUW TINA LUCAS KRIJGT POSTUUM HOOFDROL IN PAKKENDE PODCAST]</ref>
Regel 25: Regel 24:
{{Appendix}}
{{Appendix}}
{{DEFAULTSORT: Lucas, Tina}}
{{DEFAULTSORT: Lucas, Tina}}
[[Categorie:Geboren in 1914]]
[[Categorie:Overleden in 2008]]

Huidige versie van 6 jul 2023 om 00:34

Clementine 'Tina' Lucas (Hasselt 16 augustus 1914 - aldaar 16 juli 2008) was een lid van het Belgisch verzet in de Tweede Wereldoorlog.[1][2][3][4]

Levensloop

Lucas was sociaal geëngageerd en als 22-jarige ving ze reeds kinderen op die slachtoffer waren van de Spaanse burgeroorlog.

Tweede Wereldoorlog

Lucas was getrouwd met Lucien Collin. In mei 1940 trachtte het gezin na de Duitse inval in België te vluchtten naar Frankrijk maar dit plan mislukte.

Terug in Hasselt werden Tina en haar man lid van de verzetsgroep Hoornaert-Dirix, die illegale pamfletten verspreidde en die in juni 1941 werd opgenomen in het Geheim Leger. In september 1941 werd het echtpaar betrokken bij het helpen van neergeschoten geallieerde piloten via de comète-ontsnappingslijn. Ze hielpen 28 piloten ontsnappen voor het netwerk in Brussel werd geïnfiltreerd doorcollaborateur Jacques Desoubrie. Op 18 juni 1943 werden Tina en Lucien thuis opgepakt, hun dochtertje van 6 en zoontje van 5 werden naar de ouders van Tina gebracht. Het koppel werd ter dood veroordeeld, echtgenoot Lucien werd een half jaar later effectief geëxecuteerd. Tina kwam dit pas na afloop van de oorlog te weten.

Tina zelf werd opgesloten in de gevangenissen van Hasselt en Sint-Gillis en daarna gedeporteerd naar concentratiekampen van Ravensbrück en Mauthausen. Na de oorlog verklaarde ze “Nooit heb ik één traan gelaten. Ik wilde bij mijn thuiskomst mijn man vertellen hoe sterk ik was geweest”.

Na de oorlog

Na de oorlog baatte Lucas een schoenwinkel uit maar ze was door de vele algen tijdens de oorlog dermate fysiek toegetakeld dat ze dit niet kon volhouden. Ze heeft haar twee kinderen dan maar opgevoed met een oorlogspensioen voor weduwen.

Tina Lucas werd zeer actief in het verenigingsleven en was onder meer voorzitter van de vriendenkring van Ravensbrück, bezocht vaak de kampen en hield toespraken voor verenigingen en scholen.

Ze is op latere leeftijd hertrouwd met magistraat Ludovic Ulrix die reeds vroeg overleed.

Tina volgde tot op late leeftijd alles wat met de oorlog te maken had en vertelde er ook veel over, maar alleen als ze erom gevraagd werd. Tina vierde Kerstmis bijvoorbeeld helemaal alleen om in gedachten bij haar gestorven vriendinnen te kunnen zijn.

Na haar dood maakte Karin De Greeve een podcast over het leven van verzetslieden Lucas en Collin.[5]

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow