Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Surinamist

Uit Wikisage
Versie door Frusti (overleg | bijdragen) op 9 feb 2010 om 12:14 (Bron: http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Surinamistiek&oldid=19990773)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Onder surinamistiek wordt verstaan: alle vormen van studie die Suriname tot voornaamste object van onderzoek hebben, ongeacht de invalshoek ervan (specialistisch, nationalistisch, breed-Caraïbisch enz.). De surinamistiek omvat dus in wezen veel wetenschapsdisciplines – geschiedenis, (culturele) antropologie, letterkunde, taalkunde, sociologie, demografie, geografie, psychologie enz. Toch worden beoefenaren van de exacte wetenschappen in de regel niet tot de surinamistiek gerekend. Zij verrichten niettemin vaak belangwekkend onderzoek, men denke aan geologen die zich bezighouden met bodemonderzoek t.b.h. natuurlijke delfstoffen.

Er bestaat sinds 1980 in Nederland een Instituut ter Bevordering van de Surinamistiek die het tijdschrift voor surinamistiek Oso uitgeeft en die sinds 2005 ook een Prijs voor de Surinamistiek toekent. De eerste maal ging die naar Wim Hoogbergen.

Ook het in Suriname op onregelmatige basis verschijnende tijdschrift SWI Forum (ondertitel: voor wetenschap en cultuur) is een periodiek op het gebied van de surinamistiek.

Beoefenaren van de surinamistiek die van hun onderzoek blijk geven door middel van publicaties, worden surinamist genoemd, ongeacht hun nationaliteit.

Velen houden zich ook bezig met de relaties binnen de regio, of de verhouding tot Nederland en andere voormalige koloniale mogendheden. Al is het vakgebied van de surinamisten niet erg scherp afgebakend, in de regel worden alleen zij tot het vakgebied gerekend die er professioneel mee bezig zijn; al zijn er bijzonder toegewijde amateuronderzoekers die met evenveel recht als surinamist kunnen gelden. Zij die enkel incidenteel iets over Suriname gepubliceerd hebben, worden niet tot de surinamisten gerekend. Dat geldt evenmin voor literaire essayisten, journalisten die enkel in dag- en weekbladen publiceren en politieke commentatoren.

Zie ook