Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Spagyriek

Uit Wikisage
Versie door Mendelo (overleg | bijdragen) op 17 sep 2020 om 15:46 (Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Spagyriek''' (uit het Griekse ''spao'' ’scheiden, extraheren’ en ''ageiro'' ’verenigen, samenbrengen’) was oorspronkelijk het belangrijkste principe van...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Spagyriek (uit het Griekse spao ’scheiden, extraheren’ en ageiro ’verenigen, samenbrengen’) was oorspronkelijk het belangrijkste principe van de alchemistische geneeskunde volgens Paracelsus. Volgens Paracelsus was het ware doel van de alchemie niet de het maken van goud, maar het maken van geneesmiddelen (de ’iatrochemie’). In zijn boek Liber Paragranum gebruikte hij de term Spagyria en leidde dit af van de Griekse woorden spao en ageiro, ’scheiden en verenigen’.

Sinds de 18e was spagyriek synoniem aan alchemie. Het scheiden en herenigen van werkzame bestanddelen van een geneesmiddel was bedoeld om de effectiviteit ervan te vergroten. Plantaardige, minerale en dierlijke uitgangsstoffen worden volgens alchemistische methoden verwerkt tot spagyrica (enkelvoud: een spagyricum). Ook vandaag de dag worden nog geneesmiddelen volgens dit principe geproduceerd. Dit kan bijvoorbeeld een plantentinctuur zijn waar de as van de gecalcineerde plant aan is toegevoegd.

 
rel=nofollow