Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Rudolf Breuß

Uit Wikisage
Versie door Mendelo (overleg | bijdragen) op 14 sep 2020 om 15:32
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Rudolf Breuß (Breuss; 24 juni 189917 mei 1990) was een Oostenrijkse elektromonteur en alternatieve behandelaar uit Bludenz, die bekend werd door een naar hem genoemde Breuß-massage en een Breuß-kankerdieet.

Wikisage is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden of toepassing van de in dit lemma gegeven medische informatie.    lees meer

Dieet

Het Breußdieet (in het Duits Krebskur-total; „totale kankerkuur”) is een variant van medicinaal vasten, gedeeltelijk gesteund op de middeleeuwse humoraalpathologie, het vasten van Buchinger, elementen uit de behandeling van Kneipp en Breuß’ eigen ervaringen.

Breuß adviseerde zijn dieet vooral aan mensen met kanker; zijn idee was een selectieve uithongering van kankercellen via zijn dieet. Hij was ervan overtuigd dat kankercellen alleen vast voedsel nodig hebben en dat het afzien van vast voedsel dus kanker kan genezen. In het Breußdieet mag gedurende 42 dagen geen vast voedsel worden gegeten. In plaats daarvan worden maximaal 500 ml groentesap en extra kruidenthee zorgvuldig met speeksel vermengd en als in een ritueel in kleine slokjes gedronken. Als sapjes raadde hij een mengsel aan van vers geperste rode en gele bieten, radijs, selderij en aardappelen.

Volgens Breuß mochten tijdens deze kankerkuur geen chemotherapie, medicatie of bestralingstherapie worden gegeven tijdens deze kankerkuur, omdat anders mogelijk succes zou mislukken of worden vertraagd. De Breusß-kankerbehandeling mocht niet worden uitgevoerd in de eerste maanden na een operatie. In het geval van rokers en bestraalde slaapplaatsen zou de kankerkuur geen succes hebben.

Er zijn verschillende meldingen op het internet dat kankerpatiënten na de behandeling zijn genezen.

De productierechten op het saprecept volgens de Breuß-kuur werden verworven door het bedrijf Biotta.[1]

Beoordeling

Een review van kankerdiëten in 2012 maakte melding van het Breuß-dieet als „één van de meest genoemde diëten”, maar waarschuwde dat er in wetenschappelijke publicaties geen klinische studies verschenen zijn die positieve resultaten beschrijven in verband met het overleven van kanker. Volgens dit overzicht zouden de gegevens eerder wijzen op ondervoeding en bijwerkingen.[2]

Publicaties

rel=nofollow
  1. º https://biotta.ch/en/products/biotta-classic/breuss/
  2. º Hübner, J; Marienfeld, S.; Abbenhardt, C; Ulrich, CM; Löser, C (2012). How useful are diets against cancer? Deutsche Medizinische Wochenschrift 137 (47): 2417-22. PMID 23152069. doi: 10.1055/s-0032-1327276.