Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Pieter Cornelis van Uffelen: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Pieter_Cornelis_van_Uffelen&oldid=47691686 11 okt 2016)
 
(Een tussenliggende versie door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
<!--[[Bestand:P.C.vanUffelen.gif|thumb|P.C. van Uffelen]]-->
<!--[[Bestand:P.C.vanUffelen.gif|thumb|P.C. van Uffelen]]-->
'''P.C. (Pieter Cornelis) van Uffelen''' ([[Loosduinen]], [[17 augustus]] [[1928]] - [[1 november]] [[2006]]) was een [[Nederland]]s dirigent.  
'''P.C. (Pieter Cornelis) van Uffelen''' ([[Loosduinen]], [[17 augustus]] [[1928]] [[1 november]] [[2006]]) was een [[Nederland]]s dirigent.  


==Levensloop==
==Levensloop==
Op zevenjarige leeftijd speelde hij reeds klarinet bij de Harmonie 'Tavenu'. Van Uffelen studeerde klarinet bij Kees Vlag, klarinettist bij het Residentieorkest en docent aan het [[Koninklijk Conservatorium in Den Haag]]. Later koos Van Uffelen tenor-tuba als instrument. Op dit instrument studeerde hij aan het Koninklijk Conservatorium en behaalde aan hetzelfde conservatorium ook het diploma orkestdirectie. Als 1e baritonnist maakte hij deel uit van de [[Koninklijke Militaire Kapel]], alwaar hij later onderdirecteur werd. Van Uffelen is vanaf 1957 dirigent geweest van diverse harmonie- en fanfare-orkesten, alsmede van diverse militaire korpsen.  
Op zevenjarige leeftijd speelde hij reeds klarinet bij de Harmonie 'Tavenu'. Van Uffelen studeerde klarinet bij Kees Vlag, klarinettist bij het Residentieorkest en docent aan het [[Koninklijk Conservatorium (Den Haag)|Koninklijk Conservatorium]] in Den Haag. Later koos Van Uffelen tenor-tuba als instrument. Op dit instrument studeerde hij aan het Koninklijk Conservatorium en behaalde er ook het diploma orkestdirectie. Als 1e baritonnist maakte hij deel uit van de [[Koninklijke Militaire Kapel "Johan Willem Friso"#Koninklijke Militaire Kapel|Koninklijke Militaire Kapel]], alwaar hij later onderdirecteur werd. Van Uffelen is vanaf 1957 dirigent geweest van diverse harmonie- en fanfare-orkesten, alsmede van diverse militaire korpsen.  
<!--[[Bestand:dansorkest-de-closters.gif|thumb|dansorkest de Closters]] -->  
<!-- [[Bestand:dansorkest-de-closters.gif|thumb|Dansorkest de Closters]] -->


Pieter Cornelis van Uffelen heeft van 1947 t/m 1950 zijn dienstplicht vervuld bij de Kapel van het Regiment Stoottroepen als trombonist. In het dansorkest “The Closters” was hij de alt-saxafonist en de crooner (zanger).
Van Uffelen heeft van 1947 t/m 1950 zijn dienstplicht vervuld bij de Kapel van het Regiment Stoottroepen als trombonist. In het dansorkest ''The Closters'' was hij de alt-saxafonist en de crooner (zanger). Wegens de toenmalige wettelijke bepalingen was het niet mogelijk over te stappen naar de nieuwe Kapel van de Koninklijke Luchtmacht, die in 1951 werd opgericht.
Wegens de toenmalige wettelijke bepalingen was het niet over te stappen naar de nieuwe Kapel van de Koninklijke Luchtmacht, die opgericht was op18 april 1951 (ook Piet’s trouwdag).


<!--[[Bestand:stoortroepen-korps-4.gif|thumb|stoottroepen korps]] [[Bestand:stoottroepen-korps1.gif|thumb|stoottroepen korps]]  [[Bestand:stoottroepen-korps2.gif|thumb|stoottroepen korps]] [[Bestand:stoottroepen-korps3.gif|thumb|stoottroepen korps]] [[Bestand:stoottroepen-korps5.gif|thumb|stoottroepen korps]]-->
Van zijn hand zijn verschenen studieboekjes voor de A-, B-, C-, en D-examens van alle bonden in 1963 bij Uitgeverij Molenaar, Muziekcentrale in Wormerveer. Op 1 januari 1964 werd het door hem gecomponeerde stuk ''De Griffioen'' uitgevoerd door de Koninklijke Militaire Kapel onder leiding van Ltn. Kol. Rocus van Yperen via de NCRV. Hij was van 1964 t/m 1967 kapelmeester van de Troepenmacht in Suriname (TRIS) en woonde met zijn gezin in de hoofdstad Paramaribo. Eind 1967 verhuisde het gezin naar Assen waar Van Uffelen kapelmeester van de Johan Friso Kapel werd, vervolgens was hij kapelmeester van het Artillerie Orkest in 't Harde (1967-1974). Hij was onderdirecteur van de Koninklijke Militaire Kapel in 's-Gravenhage (1974-1976) en ten slotte directeur van de [[Koninklijke Militaire Kapel "Johan Willem Friso"|Johan Willem Friso Kapel]] (1976-1979).  


Van zijn hand zijn verschenen studieboekjes voor de A, B, C, en D examens van alle bonden in 1963 bij Uitgeverij Molenaar, Muziekcentrale in Wormerveer.
{{authority control|TYPE=p|Wikidata=Q15880735}}
Op 1 Januari 1964 werd het stuk “De Griffioen” door hem gecomponeerd en uitgevoerd door de Koninklijke Militaire Kapel onder leiding van Ltn. Kol. Rocus van Yperen via de NCRV en later Fayalobbie geïnspireerd door de Surinaamse muziek waar hij van 1964 t/m 1967 Kapelmeester was van de Troepenmacht in Suriname (TRIS).
{{Beginnetje|muziek}}
Van Uffelen woonde met zijn vrouw Wil, zoon Peter en dochter Yvonne, tegenover de jaarexpo, genoten van hun tropisch leven in de hoofdstad Paramaribo.
 
Eind 1967 het gezin verhuisde naar Assen waar van Uffelen kapelmeester van de Johan Friso Kapel was, voordat ze verhuisden naar Zwolle, waar P.C. van Uffelen van 1968 t/m 1974 kapelmeester van het Artillerie Orkest in 't Harde was.
 
Van 1974 tot 1976 onderdirecteur [[Koninklijke Militaire Kapel]] in 's-Gravenhage
 
Juni 1976 tot januari 1979 was hij directeur van de [[Johan Willem Friso Kapel]].


{{DEFAULTSORT:Uffelen, P}}
{{DEFAULTSORT:Uffelen, P}}
[[Categorie:Nederlands dirigent]]
[[Categorie:Nederlands dirigent]]
[[Categorie:Militaire muziek]]
[[Categorie:Nederlands harmonieorkest]]

Huidige versie van 24 okt 2016 om 16:23

P.C. (Pieter Cornelis) van Uffelen (Loosduinen, 17 augustus 19281 november 2006) was een Nederlands dirigent.

Levensloop

Op zevenjarige leeftijd speelde hij reeds klarinet bij de Harmonie 'Tavenu'. Van Uffelen studeerde klarinet bij Kees Vlag, klarinettist bij het Residentieorkest en docent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Later koos Van Uffelen tenor-tuba als instrument. Op dit instrument studeerde hij aan het Koninklijk Conservatorium en behaalde er ook het diploma orkestdirectie. Als 1e baritonnist maakte hij deel uit van de Koninklijke Militaire Kapel, alwaar hij later onderdirecteur werd. Van Uffelen is vanaf 1957 dirigent geweest van diverse harmonie- en fanfare-orkesten, alsmede van diverse militaire korpsen.

Van Uffelen heeft van 1947 t/m 1950 zijn dienstplicht vervuld bij de Kapel van het Regiment Stoottroepen als trombonist. In het dansorkest The Closters was hij de alt-saxafonist en de crooner (zanger). Wegens de toenmalige wettelijke bepalingen was het niet mogelijk over te stappen naar de nieuwe Kapel van de Koninklijke Luchtmacht, die in 1951 werd opgericht.

Van zijn hand zijn verschenen studieboekjes voor de A-, B-, C-, en D-examens van alle bonden in 1963 bij Uitgeverij Molenaar, Muziekcentrale in Wormerveer. Op 1 januari 1964 werd het door hem gecomponeerde stuk De Griffioen uitgevoerd door de Koninklijke Militaire Kapel onder leiding van Ltn. Kol. Rocus van Yperen via de NCRV. Hij was van 1964 t/m 1967 kapelmeester van de Troepenmacht in Suriname (TRIS) en woonde met zijn gezin in de hoofdstad Paramaribo. Eind 1967 verhuisde het gezin naar Assen waar Van Uffelen kapelmeester van de Johan Friso Kapel werd, vervolgens was hij kapelmeester van het Artillerie Orkest in 't Harde (1967-1974). Hij was onderdirecteur van de Koninklijke Militaire Kapel in 's-Gravenhage (1974-1976) en ten slotte directeur van de Johan Willem Friso Kapel (1976-1979).

rel=nofollow
 
rel=nofollow