Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Organisatie Hindoe Media

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Organisatie Hindoe Media (OHM) is een Nederlandse publieke omroep op hindoestaanse grondslag. Zij maakt televisie- en radioprogramma's voor Hindoes en het algemene publiek.

Omroep

De OHM is een omroep die op grond van art. 39f van de mediawet op 10 februari 1993 een zendmachtiging kreeg. In oktober 1993 zijn de uitzendingen begonnen. De OHM maakt televisie- en radioprogramma's voor Hindoes en het algemene publiek. Het doel is bij te dragen aan integratie van de Hindoecultuur in de Nederlandse samenleving en het bevorderen van samenwerking en dialoog tussen verschillende religieuze groeperingen. Uitgangspunt hierbij is 'respect voor leven'. Dit komt tot uiting in de idealen: tolerantie, vredelievendheid, het nastreven van kennis en geweldloosheid (ahimsa). Van belang is het handelen (karma) van de mens en het moreel juiste gedrag (dharma) ten opzichte van anderen is gericht op bevrijding uit de cyclus van wedergeboorte.

OHM brengt programma’s die geïnspireerd zijn door de Hindoefilosofie en de klassieke geschriften, zoals de Veda’s, de Upanishaden, Brahmanas, de Ramayana, de Mahabharata, waarvan de Bhagavad Gita een onderdeel vormt.

Het logo van OHM bevat het ohm-teken, dat staat voor de centrale mantra in het hindoeïsme.

Televisie

De OHM zendt haar programma's voornamelijk uit op Nederland 2 waar ze elke week een half uur zendtijd heeft.
Enkele vaste programma’s zijn:

  • OHM Magazine, elke eerste zondag van de maand
  • Chatney.nl, jongerenprogramma

Radio

De radioprogramma van de OHM worden voornamelijk radio 5 (747 AM). uitgezonden.
Enkele programma's zijn:

  • De Lotusvijver, op zondagmiddag om 14.15-15.00 uur
  • De Zevende Hemel op zaterdagmiddag om 16.00-17.00 uur


Alle uitgezonden programma’s zijn via de website na te zien en te beluisteren.


OHM-Vani

OHM-Vani is het kwartaalblad van de stichting OHM. Hierin staat de achtergrondinformatie over de OHM-programma's.


Externe links