Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Onafhankelijke Grieken: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 40: Regel 40:


== Verkiezingsuitslagen ==
== Verkiezingsuitslagen ==
Bij de [[Griekse parlementsverkiezingen mei 2012|Griekse parlementsverkiezingen van mei 2012]] behaalde de partij 10,6% van de stemmen en 33 zetels en bij de [[Griekse parlementsverkiezingen juni 2012|Griekse parlementsverkiezingen van juni 2012]] 7,51% van de stemmen en 20 zetels. In 2015 werden nieuwe verkiezingen organiseerd nadat het Griekse parlement het niet eens werd over een nieuwe president. Bij deze verkiezingen kwam de partij uit op 4,5 % en 13 zetels, ze verloren dus 7 zetels vergeleken met de vorige verkiezingen. De dag na de verkiezingen werd aangekondigd dat [[SYRIZA]], de winnaar van de verkiezingen, een regering vormt met Onafhankelijke Grieken.
Bij de [[Griekse parlementsverkiezingen mei 2012|Griekse parlementsverkiezingen van mei 2012]] behaalde de partij 10,6% van de stemmen en 33 zetels en bij de [[Griekse parlementsverkiezingen juni 2012|Griekse parlementsverkiezingen van juni 2012]] 7,51% van de stemmen en 20 zetels. In 2015 werden nieuwe verkiezingen georganiseerd nadat het Griekse parlement het niet eens werd over een nieuwe president. Bij deze verkiezingen kwam de partij uit op 4,5 % en 13 zetels, ze verloren dus 7 zetels vergeleken met de vorige verkiezingen. De dag na de verkiezingen werd aangekondigd dat [[SYRIZA]], de winnaar van de verkiezingen, een regering vormt met Onafhankelijke Grieken.  
 
Tsipras vormde  met de [[Onafhankelijke Grieken]]  het [[Kabinet-Tsipras (l)]].  Op 20 augustus 2015 echter bood Tsipras het ontslag van dit kabinet  aan nadat 25 parlementsledenvan SYRIZA  opstapte en hun eigen  partij, de [[Volkseenheid ]] oprichtte uit onvrede over de manier waarop Alexis Tsipras de onderhandeling van de Griekse regering met haar internationale schuldeisers aanpakte. Tsipras schreef hierop [[Griekse parlementsverkiezingen 2015 (september)|nieuwe verkiezingen]] uit. Na wederom een grote overwinning voor Syriza vormde hij met de onafhankelijke Grieken een regering die op 23 September 2015 het  interim-kabinet Vasiliki Thanou-Christofilou opvolgde. Tsipras werd wederom de nieuwe president van het [[Kabinet-Tsipras (ll)]].
 


{{Appendix}}
{{Appendix}}

Versie van 4 feb 2016 21:54

rel=nofollow

Onafhankelijke Grieken (Grieks: Ανεξάρτητοι Έλληνες, Anexartiti Ellines) is een politieke partij in Griekenland. Sinds 26 januari 2015 vormt ze met SYRIZA de Griekse regering onder leiding van premier Tsipras.

De partij is opgericht door enkel leden van Nea Dimokratia die in 2012 tegen de coalitieregering stemde van Loukas Papadimos en uit deze partij stapte. De partijleider is Panos Kammenos.

Verkiezingsuitslagen

Bij de Griekse parlementsverkiezingen van mei 2012 behaalde de partij 10,6% van de stemmen en 33 zetels en bij de Griekse parlementsverkiezingen van juni 2012 7,51% van de stemmen en 20 zetels. In 2015 werden nieuwe verkiezingen georganiseerd nadat het Griekse parlement het niet eens werd over een nieuwe president. Bij deze verkiezingen kwam de partij uit op 4,5 % en 13 zetels, ze verloren dus 7 zetels vergeleken met de vorige verkiezingen. De dag na de verkiezingen werd aangekondigd dat SYRIZA, de winnaar van de verkiezingen, een regering vormt met Onafhankelijke Grieken.

Tsipras vormde met de Onafhankelijke Grieken het Kabinet-Tsipras (l). Op 20 augustus 2015 echter bood Tsipras het ontslag van dit kabinet aan nadat 25 parlementsledenvan SYRIZA opstapte en hun eigen partij, de Volkseenheid oprichtte uit onvrede over de manier waarop Alexis Tsipras de onderhandeling van de Griekse regering met haar internationale schuldeisers aanpakte. Tsipras schreef hierop nieuwe verkiezingen uit. Na wederom een grote overwinning voor Syriza vormde hij met de onafhankelijke Grieken een regering die op 23 September 2015 het interim-kabinet Vasiliki Thanou-Christofilou opvolgde. Tsipras werd wederom de nieuwe president van het Kabinet-Tsipras (ll).


Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow