Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Luis Cabral

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 1 sep 2016 om 10:19 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Luis_Cabral&oldid=30359590 14 apr 2012 Februari 31 mei 2009)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Luís de Almeida Cabral (Bissau, 10 april 1931Torres Vedras, 30 mei 2009) was een Guinee-Bissaus politicus. Hij was de eerste president van Guinee-Bissau.

Bestand:Luis Cabral.jpg
Luis Cabral

Samen met zijn broer Amilcar was hij in 1956 een der oprichters van de "Partido Africano da Independência de Guiné e Cabo Verde", de PAIGC. Na de moord op Amílcar Cabral, in Conakry in 1973, werd de leiding van de partij toevertrouwd aan Luis Cabral en Aristides Pereira, de latere president van Kaapverdië. Na de Anjerrevolutie van april 1974 erkende Portugal de onafhankellijkheid van Guinee-Bissau. Luís Cabral werd voorzitter van de Raad van State (president) van de republiek Guinee-Bissau en er werd een programma van nationale wederopbouw en ontwikkeling gelanceerd, met steun van de USSR en China. Na de aanslag op Amílcar Cabral en de onafhankelijkhheid kwam er echter ook instabiliteit in de partij. Luís Cabral werd er van beschuldigd de partij te veel te domineren. In november 1980 pleegde eerste minister en legerleider João Bernardo Vieira een militaire staatsgreep. Luís Cabral werd in ballingschap gestuurd. Kort nadien werd Luis Cabral gevraagd om naar Guinee-Bissau terug te komen. Cabral keerde echter pas terug na de machtsovername door generaal Ansumane Mané in 1999.