Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Liquiditeit: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Liquiditeit is het vermogen (of inzake vatbaarheid) van een onderneming dat onmiddelijk vereffenbaar of opvorderbaar is. ([http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Liquiditeit&oldid=24827275]))
 
(sp)
 
(Een tussenliggende versie door een andere gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
:''{{Zie ook|Zie ook : [[liquiditeit (beleggingen)]].}}''
:''{{Zie ook|Zie ook : [[liquiditeit (beleggingen)]].}}''
-----
-----
De '''liquiditeit''' (van het [[Frans (taal)|Frans]] : ''liquidité'') geeft aan in welke [[mate]] een [[bedrijf|onderneming]] haar lopende [[betalingsverplichting]]en kan voldoen. Het is tevens het [[vermogen (economie)|vermogen]] (of inzake [[vatbaarheid]]) dat onmiddelijk [[vereffenen|vereffenbaar]], dadelijk [[opvordering|opvorderbaar]] of [[beschikbaar]] is oftewel '''liquide'''. Hierbij wordt er een onderscheid gemaakt tussen de ''[[dynamisch]]e liquiditeit'' en de ''[[statisch]]e liquiditeit''.
De '''liquiditeit''' (van het [[Frans (taal)|Frans]] : ''liquidité'') geeft aan in welke [[mate]] een [[bedrijf|onderneming]] haar lopende [[betalingsverplichting]]en kan voldoen. Het is tevens het [[vermogen (economie)|vermogen]] (of inzake [[vatbaarheid]]) dat onmiddellijk  [[vereffenen|vereffenbaar]], dadelijk [[opvordering|opvorderbaar]] of [[beschikbaar]] is oftewel '''liquide'''. Hierbij wordt er een onderscheid gemaakt tussen de ''[[dynamisch]]e liquiditeit'' en de ''[[statisch]]e liquiditeit''.


De dynamische liquiditeit geeft aan of in bepaalde [[periode]] de binnenkomende geldstroom groter of kleiner zal zijn dan de uitgaande geldstroom. Dit wordt vastgesteld door voorafgaand aan de gestelde periode een [[liquiditeitsbegroting]] op te stellen.
De dynamische liquiditeit geeft aan of in bepaalde [[periode]] de binnenkomende geldstroom groter of kleiner zal zijn dan de uitgaande geldstroom. Dit wordt vastgesteld door voorafgaand aan de gestelde periode een [[liquiditeitsbegroting]] op te stellen.


De statische liquiditeit geeft aan of een onderneming haar kortetermijnverplichtingen kan voldoen met behulp van de [[vlottende activa]]. Er is een drietal kengetallen voor het bepalen van de statische liquiditeit: [[current ratio]], [[quick ratio]] en [[werkkapitaal|nettowerkkapitaal]]. Voorts kent men ook ''liquiditeitsmoeilijkheden'' (moeilijkheden met de betaling van [[schulden]]) en de ''liquiditeitspositie]]'' (de mate van liquiditeit).
De statische liquiditeit geeft aan of een onderneming haar kortetermijnverplichtingen kan voldoen met behulp van de [[vlottende activa]]. Er is een drietal kengetallen voor het bepalen van de statische liquiditeit: [[current ratio]], [[quick ratio]] en [[werkkapitaal|nettowerkkapitaal]]. Voorts kent men ook ''liquiditeitsmoeilijkheden'' (moeilijkheden met de betaling van [[schulden]]) en de ''liquiditeitspositie'' (de mate van liquiditeit).


== Zie ook ==
== Zie ook ==

Huidige versie van 9 jan 2015 om 23:30

Zie ook : liquiditeit (beleggingen).

De liquiditeit (van het Frans : liquidité) geeft aan in welke mate een onderneming haar lopende betalingsverplichtingen kan voldoen. Het is tevens het vermogen (of inzake vatbaarheid) dat onmiddellijk vereffenbaar, dadelijk opvorderbaar of beschikbaar is oftewel liquide. Hierbij wordt er een onderscheid gemaakt tussen de dynamische liquiditeit en de statische liquiditeit.

De dynamische liquiditeit geeft aan of in bepaalde periode de binnenkomende geldstroom groter of kleiner zal zijn dan de uitgaande geldstroom. Dit wordt vastgesteld door voorafgaand aan de gestelde periode een liquiditeitsbegroting op te stellen.

De statische liquiditeit geeft aan of een onderneming haar kortetermijnverplichtingen kan voldoen met behulp van de vlottende activa. Er is een drietal kengetallen voor het bepalen van de statische liquiditeit: current ratio, quick ratio en nettowerkkapitaal. Voorts kent men ook liquiditeitsmoeilijkheden (moeilijkheden met de betaling van schulden) en de liquiditeitspositie (de mate van liquiditeit).

Zie ook