Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Vermogen (economie)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het vermogen van een persoon of een bedrijf is de waarde van alle bezittingen, verminderd met de waarde van alle schulden.

Bezittingen kunnen bestaan uit spaargeld, aandelen en obligaties, antiek, auto's, sieraden, een eigen woning. Bezittingen die bij een normaal huishouden horen, zoals kleding, beddengoed, keukengerei, een PC, een televisie etc. worden niet bij het vermogen gerekend.

Bedrijven kunnen vermogen hebben in de vorm van geld op de bank, het bedrijfspand, nog niet afgeschreven bedrijfsmiddelen zoals machines en computers.

In Nederland werd over het vermogen van particulieren in het verleden vermogensbelasting betaald, naast een belasting op ontvangen rente. Met de herziening van het belastingstelsel op 1 januari 2001 is de vermogensbelasting vervallen en vervangen door een belasting op het fictieve rendement dat het vermogen oplevert, de vermogensrendementsheffing.

Als een persoon in Nederland in de bijstand komt, bijvoorbeeld door langdurige werkloosheid zal er pas een bijstandsuitkering worden verstrekt als het vermogen onder een bepaalde grens is gekomen.