Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

John Newton

Uit Wikisage
Versie door Mendelo (overleg | bijdragen) op 8 mei 2013 om 17:39 (nieuw)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

John Henry Newton (Londen, 24 juli 1725 – Olney (Buckinghamshire), 21 december 1807) was de kapitein van een Engels slavenschip. Hier had hij de rest van zijn leven wroeging. Hij werd predikant en schreef meerdere christelijke liederen, waarvan Amazing Grace het bekendste is.

Biografie

Newton werd geboren te Wapping. Zijn jeugd werd gekenmerkt door onzekerheden in het geloof en onbeheerst gedrag. Newton had vervolgens meerdere ervaringen waarbij hij oog in oog stond met de dood. Zo miste hij eens de boot die hem en zijn vrienden naar een oorlogsschip moest brengen; vanaf de oever zag hij de boot kantelen en de volledige bemanning verdrinken. Toch bleef hij het geloof afwijzen en raadde hij het ook andere mensen af.

Tot 1742 werkte hij met zijn vader op een schip, tot hij in februari 1744 onder dwang voor de Royal Navy werd gerecruteerd. Vanaf 1744-1745 begon Newton in de slavenhandel te werken op het schip The Greyhound, waar hij de gruwelijkheden zag die de slavernij kenmerkten.

Hoewel hij het geloof niet wilde aannemen, las Newton De Imitatione Christi van Thomas à Kempis.

Na een reis door een hevige storm in 1748 zette hij de eerste stap in de richting van zijn bekering. Nadat hij het dek had verlaten sloegen de zeelui die zijn plek daar hadden ingenomen overboord. Hijzelf overleefde de storm, maar besefte, zo vertelde hij later, dat hij hulpeloos was en dat alleen God hem kon redden.

Op 10 mei van dat jaar nam Newton het christelijk geloof aan. Toch werkte hij nog een tijd op de slavenschepen, en promoveerde hij van scheepsmaat tot kapitein. Hij had hier de rest van zijn leven wroeging over, werd een tegenstander van de slavenhandel en stelde zijn memoires ter beschikking van de anti-slavernijbeweging.

Na zijn bekering schreef Newton verschillende liederen, waaronder Amazing Grace en Glorious Things of Thee are Spoken. In 1780 werd hij anglicaans pastoor van de St. Mary Woolchurch in London. Hier had had hij veel invloed op mensen, waaronder William Wilberforce, die zich heel zijn leven inzette voor de afschaffing van de slavernij. Hoewel Newton blind werd, bleef hij tot zijn dood preken.[1]

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties

Voetnoten

  1. º amazinggrace-movie.nl - De schrijver
rel=nofollow