Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Jean Taffin

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Jean Taffin de Oude (Doornik, 1529Amsterdam, 15 juli 1602), was een calvinistisch theoloog uit de Waalse Nederlanden.

ALs zoon van een rechtsgeleerde en raadspensionaris {een staatssecretaris ten tijde van de Republiek der Verenigde Nederlanden} was hij in de mogelijkheid om een opleiding als geestelijke te krijgen. In 1554 werd hij bibliothecaris en secretaris van Antoine Perrenot de Granvelle in Atrecht (Arras). Hij ging in 1557 bij Granville weg om kort in Genève bij Calvijn te studeren. In 1558 was hij in Antwerpen, waar hij contact had met de verboden gereformeerde gemeente. Toen de vervolging van calvinisten toenam, verliet Taffin de Nederlanden en reisde door Europa. Vanaf 1561 verbleef hij als predikant in Metz. In 1567 werd hij voor het predikantambt naar Antwerpen beroepen, maar na slechts enkele weken keerde hij terug naar Metz. Wegens politieke onrust trok hij in 1569 naar Heidelberg.

Samen met Petrus Datheen organiseerde hij in 1571 de eerste nationale synode van de Nederlandse calvinisten, de Synode van Emden. In de herfst van 1573 verliet hij Heidelberg om in dienst verließ te treden van Willem III. Taffin organiseerde de Synoden in Dordrecht (1574 en 1578) en in Middelburg (1581). In 1583 beëindigde hij zijn dienst aan het hof en wat uitsluitend actief als predikant in Antwerpen, Emden, Haarlem en Amsterdam.

rel=nofollow