Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Jean Franklemon: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'MEE BEZIG '''Jan Pieter Karel 'Jean' Franklemon''' (1917 - Oost-Duitsland 1977) was een lid van het Belgisch verzet in de Tweede Wereldoorlog dat m...')
 
Regel 1: Regel 1:
MEE BEZIG
+
'''Jan Pieter Karel 'Jean' Franklemon''' ([[Vinkem]] [[10 september]] [[1917]] - [[Oost-Duitsland]] [[1977]]) was een lid van het [[Belgisch verzet in de Tweede Wereldoorlog]] dat mee het [[twintigste treinkonvooi]] aanviel.<ref>[http://users.telenet.be/holocaust.bmb/ned/franklemon.htm Jean Franklemon (1917-1977)]</ref><ref>[http://herinneringmemoire.be/documenten/Michiels-Mark/xxste-transport.pdf Het XXste Transport naar Auschwitz], [[Marc Michiels]] & [[Mark Van den Wijngaert]]</ref>
  
'''Jan Pieter Karel 'Jean' Franklemon''' ([[1917]] - [[Oost-Duitsland]] [[1977]]) was een lid van het [[Belgisch verzet in de Tweede Wereldoorlog]] dat mee het [[twintigste treinkonvooi]] aanviel.
+
==Levensloop==
 +
Jean Franklemon had een Franstalige vader en Nederlandstalige moeder en was perfect tweetalig. Hij studeerde 2 aan het atheneum van [[Ukkel]] en nadien in [[Sint-Gillis]]. Hij schreef zich nadien in voor de opleiding Wiskunde aan de [[Unvesité libre deBruxelles]] maar geef deze studie al gauw op en wordt lid van het rondreizend theatergezelschap "les comédiens routiers". Hij klust tevens bij als kelner.
 +
 
 +
Franklemon was overtuigd communist en vocht tijdens de [[Spaanse Burgeroorlog]] bij de [[Internationale Brigades]]. Bij zijn terugkeer schreef hij zich in aan de [[École nationale supérieure des arts visuels]]. Hij begaf zich nadien in culturele kringen zoals rond schilder [[Marcel Hastir]].
 +
 
 +
Bij het uitbreken van de [[Tweede Wereldoorlog]] vluchtten de Franklemons naar [[Frankrijk]] maar na enkele maanden keerden ze terug naar [[Brussel (stad)|Brussel]]. Het gezin ving hier een [[Joden|Joods]] kind op waarvan de ouders waren gedeporteerd.
  
==Levensloop==
+
Tijdens de oorlog bleef Franklemon door België rondreizen met zijn theatergezelschap dat zowel klassieke als moderne stukken speelde. Fraklemon zorgde ook voor muzikale begeleiding.
Jean Franklemon studeerde aan het atheneum van [[Ukkel]].
+
 
Franklemon was overtuigd communist en vocht tijdens de [[Spaanse Burgeroorlog]] bij de [[Internationale Brigades]].
+
Franklemon werd lid van het verzet en werd door zijn oud-klasgenoot aan het atheneum [[Youra Livchitz]] met [[Robert Maistriau]] en Livchitz een van de drie verzetslieden die het [[twintigste treinkonvooi]] aanvielen waardoor verschillende Joodse gevangenen definitief konden ontsnappen. Franklemon zelf vbleef toen de trein gestopt was wel in het struikgewas zitten.
 +
 
 +
Op 4 augustus 1943 werd hij gearresteerd en opgesloten in het [[Fort van Breendonk]], waar hij in kamer verblijft, dezelfde kamer als Robert Maistriau. Op 15 maart 1944 werd hij voor de aanval op het konvooi veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf. Hij bleef tot 8 april 1944 opgesloten in de gevangenis van Sint-Gillis en werd dan als [[Nacht und Nebel]]-gevangene gedeporteerd naar het [[concentratiekamp]] van [[Sonnenburg (concentratiekamp)|Sonnenburg]] en overleefde nadien een [[dodenmars|Dodenmars (Tweede Wereldoorlog)]].
 +
 
 +
Na de oorlog verhuisde Franklemon naar de communistische [[Duitse Democratische Republiek]] waar hij muzikant werd in een filharmonisch orkest.
  
 
{{Appendix}}
 
{{Appendix}}

Versie van 19 okt 2019 om 11:05

Jan Pieter Karel 'Jean' Franklemon (Vinkem 10 september 1917 - Oost-Duitsland 1977) was een lid van het Belgisch verzet in de Tweede Wereldoorlog dat mee het twintigste treinkonvooi aanviel.[1][2]

Levensloop

Jean Franklemon had een Franstalige vader en Nederlandstalige moeder en was perfect tweetalig. Hij studeerde 2 aan het atheneum van Ukkel en nadien in Sint-Gillis. Hij schreef zich nadien in voor de opleiding Wiskunde aan de Unvesité libre deBruxelles maar geef deze studie al gauw op en wordt lid van het rondreizend theatergezelschap "les comédiens routiers". Hij klust tevens bij als kelner.

Franklemon was overtuigd communist en vocht tijdens de Spaanse Burgeroorlog bij de Internationale Brigades. Bij zijn terugkeer schreef hij zich in aan de École nationale supérieure des arts visuels. Hij begaf zich nadien in culturele kringen zoals rond schilder Marcel Hastir.

Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog vluchtten de Franklemons naar Frankrijk maar na enkele maanden keerden ze terug naar Brussel. Het gezin ving hier een Joods kind op waarvan de ouders waren gedeporteerd.

Tijdens de oorlog bleef Franklemon door België rondreizen met zijn theatergezelschap dat zowel klassieke als moderne stukken speelde. Fraklemon zorgde ook voor muzikale begeleiding.

Franklemon werd lid van het verzet en werd door zijn oud-klasgenoot aan het atheneum Youra Livchitz met Robert Maistriau en Livchitz een van de drie verzetslieden die het twintigste treinkonvooi aanvielen waardoor verschillende Joodse gevangenen definitief konden ontsnappen. Franklemon zelf vbleef toen de trein gestopt was wel in het struikgewas zitten.

Op 4 augustus 1943 werd hij gearresteerd en opgesloten in het Fort van Breendonk, waar hij in kamer verblijft, dezelfde kamer als Robert Maistriau. Op 15 maart 1944 werd hij voor de aanval op het konvooi veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf. Hij bleef tot 8 april 1944 opgesloten in de gevangenis van Sint-Gillis en werd dan als Nacht und Nebel-gevangene gedeporteerd naar het concentratiekamp van Sonnenburg en overleefde nadien een Dodenmars (Tweede Wereldoorlog).

Na de oorlog verhuisde Franklemon naar de communistische Duitse Democratische Republiek waar hij muzikant werd in een filharmonisch orkest.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties