Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Jan Utenhove

Uit Wikisage
Versie door Mendelo (overleg | bijdragen) op 21 okt 2015 om 16:07 (+)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Jan Utenhove (Gent, 1516 of [[[1520]] – Londen, 1566) was een invloedrijk ouderling in de vroege gereformeerde kerk. Hij was afkomstig uit Gent en studeerde in Leuven.[1]

Utenhove had grote literaire gaven, die hij ten dienste stelde van de kerk. Hij vertaalde het Nieuwe Testament naar het Nederlands, en schreef een geloofsbelijdenis, een catechismus en een berijming van de psalmen.

Hij leidde de kerkenraad te Londen, waar vele vervolgde protestanten heengevlucht waren. Daar werkte hij samen met Marten Micron en de Poolse theoloog Johannes a Lasco, tot de vluchtelingenkerken in Engeland een abrupt einde vonden onder koningin Maria Tudor (Bloody Mary).

Leven

Jan Utenhove stamde uit een Gents patriciërsgeslacht. Hij schreef een spel van zinne, een toneelstuk over moraal, in 1532. Dit werd nog opgevoerd in 1543 te Burst (tussen Aalst en Zottegem, maar werd beschouwd als luthers en viel bijgevolg in verkeerde aarde. Utenhove verliet Vlaanderen daarom in 1544 en reisde vervolgens als zwerver door heel Europa.

In 1551 gaf Utenhove „Vijf en twintig psalmen ende andere ghesanghen" uit, een liederenbundel voor de Nederlandse vluchtelingenkerk in Engeland. Hierin had hij gedeeltelijk Franstalige psalmberijmingen van Clément Marot (1496–1544) vertaald en bewerkt. De melodieën stammen uit het Psalmboek van Genève, het Stratstsburgse zangboek en het gezangboek van Bonn.

Bronnen

rel=nofollow