Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Jakob Muys van Holy: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
(4 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 2: Regel 2:


==Carrière==
==Carrière==
Jakob is de zoon van [[Pieter Muys van Holy]] en Ermgard Jansdr. van Alblas. Hij behoorde met [[Cornelis Henricxzn]]. tot de eerste magistraten van Dordrecht na de overgang. Hij was in 1571 en 1572 raad van Dordrecht, vanaf oktober 1572 schout, vanaf 1574 [[ontvanger generaal]] van [[Holland]] en [[West-Friesland]] en sinds 1577 burgemeester. In 1583 was hij tegelijkertijd [[schout]] van Dordrecht en [[baljuw]] van [[Zuid-Holland]]. Jakob trouwde in 1561 met Elisabeth van der Linde.  
Jakob is de zoon van [[Pieter Muys van Holy]] en Ermgard Jansdr. van Alblas. Hij behoorde met [[Cornelis Henricxzn]]. tot de eerste magistraten van Dordrecht na de overgang. Hij was in [[1571]] en [[1572]] raadslid van Dordrecht, vanaf oktober 1572 [[schout]], vanaf [[1574]] [[ontvanger generaal]] van [[Holland]] en [[West-Friesland]] en sinds [[1577]] burgemeester. In [[1583]] was hij tegelijkertijd schout van Dordrecht en [[baljuw]] van [[Zuid-Holland]]. Jakob trouwde in [[1561]] met Elisabeth van der Linde.  


Zijn [[wapenschild]] bestond uit een veld van zilver beladen met een kanton van keel in de rechterhoek en 7 merels zonder snavels en poten, alle van [[keel (kleur)|keel]].
Zijn [[wapenschild]] bestond uit een veld van zilver beladen met een kanton van keel in de rechterhoek en 7 merels zonder snavels en poten, alle van [[keel (kleur)|keel]].


== Gedicht ==
== Gedicht ==
 
{{Citaat|Gy ziet hier Vaderland, en Vaderlyke stad,<br />Hem die uw slaverny in vryigheyd verkeerde,<br />Dit ’s Muys van Holy, die Gemoed-dwang van u weerde<br />&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;En meerder zuchts voor u als eygen Leeven Had,<br />&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;Treurt Gy, Nu Gy van Hem Geen Manlyk oir meer vind.<br />Aenschovw zijn Deugden, die ten Hemel zig verheffen,<br />Zie ’t wonder Nood-Geheym; de Dood kon ’t Lichaem treffen,<br />&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;Maer zyn volmaekte Deugd de Dood zelf overwint.|Een bijschrift van Matthijs Balen Jansz. ([[1611]]–na [[1677]]) op Jakob Muys van Holy<br />in ''Beschryving der Stad Dordrecht''. ([[1676]])<ref>[http://www.dbnl.nl/tekst/aa__001nieu01_01/aa__001nieu01_01_0044.htm De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren] A.J. van der Aa, Nieuw biographisch, anthologisch en critisch woordenboek van Nederlandsche dichters Eerste deel ([[1844]])</ref>}}
:Gy ziet hier Vaderland, en Vaderlyke stad,<br>
Hem die uw slaverny in vryigheyd verkeerde,<br>
Dit 's Muys van Holy, die Gemoed-dwang van u weerde<br>
:En meerder zuchts voor u als eygen Leeven Had,<br>
:Treurt Gy, Nu Gy van Hem Geen Manlyk oir meer vind.<br>
Aenschovw zijn Deugden, die ten Hemel zig verheffen,<br>
Zie 't wonder Nood-Geheym; de Dood kon 't Lichaem treffen,<br>
:Maer zyn volmaekte Deugd de Dood zelf overwint. <ref>[http://www.dbnl.nl/tekst/aa__001nieu01_01/aa__001nieu01_01_0044.htm De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren] A.J. van der Aa, Nieuw biographisch, anthologisch en critisch woordenboek van Nederlandsche dichters  
Eerste deel (1844)</ref>
 
 
Een bijschrift van Matthijs Balen Jansz.(1611-na 1677) op Jakob Muys van Holy in ''Beschryving der Stad Dordrecht''. (1676)
 


== Grafschrift ==
== Grafschrift ==
 
De grafzerk van Jakob bevindt zich op het [[Priesterkoor|hoogkoor]] van de [[Grote of Onze-Lieve-Vrouwekerk (Dordrecht)|Grote of Lieve Vrouwenkerk]] te Dordrecht. Het grafschrift is:
De grafzerk van Jakob bevindt zich op het [[Priesterkoor|hoogkoor]] van de [[Grote of Onze-Lieve-Vrouwekerk (Dordrecht)|Grote of Lieve Vrouwenkerk]] te Dordrecht. Het grafschrift is;
{{Citaat|Hier ligt begraven de E.E. Heer Jakob Muys van Holy, in leven ontfanger generael commys van finantie van Hollant, tresorier van oorloge, Burgemeester dezer stede en least baeilliu van Suythollant. Schout deser stede en dijckgraeff van Moerkerckevelt, sterf den 7 Sept. [[1592]], out wesende 52 jaren, ende Juffrouwe Elisabet van der Linde, syne huysvrouwe sterf 11 Aug. ao XVIe seven}}
:„Hier ligt begraven de E.E. Heer Jakob Muys van Holy, in leven ontfanger generael commys van finantie van Hollant, tresorier van oorloge, Burgemeester dezer stede en least baeilliu van Suythollant. Schout deser stede en dijckgraeff van Moerkerckevelt, sterf den 7 Sept. 1592, out wesende 52 jaren, ende Juffrouwe Elisabet van der Linde, syne huysvrouwe sterf 11 Aug. ao XVIe seven".
Op de zerk staan onder een helm twee wapens met de volgende [[Gecarteleerd|kwartieren]]; Holy Linde, Meulenaer Woude, Putten Turpine, Nachtegael Verone, Alblas Mol, Drenkwaert Pelanen, Jeude Amerongen en Veere Wijldrecht. Om de grote wapens: "Ut quietus non suspicat x Lust tot rust".
Op de zerk staan onder een helm twee wapens met de volgende [[Gecarteleerd|kwartieren]]; Holy Linde, Meulenaer Woude, Putten Turpine, Nachtegael Verone, Alblas Mol, Drenkwaert Pelanen, Jeude Amerongen en Veere Wijldrecht. Om de grote wapens: „''Ut quietus non suspicat x Lust tot rust''”.
==Weblinks==
*https://www.regionaalarchiefdordrecht.nl/biografisch-woordenboek/jacob-muys-van-holy-2/


{{refs}}
{{refs}}
 
{{authority control|TYPE=p|BPN=09465124 |Wikidata=Q2641172}}
[[Categorie:Nederlands politicus|Muys van Holy, Jakob (1540-1592)]]
{{DEFAULTSORT:Muys van Holy, Jacob}}
[[Categorie:Geschiedenis van Dordrecht|Muys van Holy, Jakob (1540-1592)]]
[[Categorie:Nederlands politicus]]
[[Categorie:Burgemeester van Dordrecht|Muys van Holy, Jakob|1577-na 1583]]
[[Categorie:Geschiedenis van Dordrecht]]
[[Categorie:Geboren in 1540|Muys van Holy, Jakob]]
[[Categorie:Burgemeester van Dordrecht]]
[[Categorie:Overleden in 1592|Muys van Holy, Jakob]]
[[Categorie:Geboren in 1540]]
[[Categorie:Overleden in 1592]]
[[Categorie: Geboren in Dordrecht]]
[[Categorie: Overleden in Dordrecht]]

Huidige versie van 16 feb 2019 om 15:46

Jacob Muys van Holy (Dordrecht, ca. 1540 – aldaar, 7 september 1592) was een Nederlands politicus.

Carrière

Jakob is de zoon van Pieter Muys van Holy en Ermgard Jansdr. van Alblas. Hij behoorde met Cornelis Henricxzn. tot de eerste magistraten van Dordrecht na de overgang. Hij was in 1571 en 1572 raadslid van Dordrecht, vanaf oktober 1572 schout, vanaf 1574 ontvanger generaal van Holland en West-Friesland en sinds 1577 burgemeester. In 1583 was hij tegelijkertijd schout van Dordrecht en baljuw van Zuid-Holland. Jakob trouwde in 1561 met Elisabeth van der Linde.

Zijn wapenschild bestond uit een veld van zilver beladen met een kanton van keel in de rechterhoek en 7 merels zonder snavels en poten, alle van keel.

Gedicht

„Gy ziet hier Vaderland, en Vaderlyke stad,
Hem die uw slaverny in vryigheyd verkeerde,
Dit ’s Muys van Holy, die Gemoed-dwang van u weerde
     En meerder zuchts voor u als eygen Leeven Had,
     Treurt Gy, Nu Gy van Hem Geen Manlyk oir meer vind.
Aenschovw zijn Deugden, die ten Hemel zig verheffen,
Zie ’t wonder Nood-Geheym; de Dood kon ’t Lichaem treffen,
     Maer zyn volmaekte Deugd de Dood zelf overwint.”
Een bijschrift van Matthijs Balen Jansz. (1611–na 1677) op Jakob Muys van Holy
in Beschryving der Stad Dordrecht. (1676)[1]

Grafschrift

De grafzerk van Jakob bevindt zich op het hoogkoor van de Grote of Lieve Vrouwenkerk te Dordrecht. Het grafschrift is:

„Hier ligt begraven de E.E. Heer Jakob Muys van Holy, in leven ontfanger generael commys van finantie van Hollant, tresorier van oorloge, Burgemeester dezer stede en least baeilliu van Suythollant. Schout deser stede en dijckgraeff van Moerkerckevelt, sterf den 7 Sept. 1592, out wesende 52 jaren, ende Juffrouwe Elisabet van der Linde, syne huysvrouwe sterf 11 Aug. ao XVIe seven”

Op de zerk staan onder een helm twee wapens met de volgende kwartieren; Holy Linde, Meulenaer Woude, Putten Turpine, Nachtegael Verone, Alblas Mol, Drenkwaert Pelanen, Jeude Amerongen en Veere Wijldrecht. Om de grote wapens: „Ut quietus non suspicat x Lust tot rust”.

Weblinks

Referenties

rel=nofollow