Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Ijver: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(2 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Met '''ijver(ig)''' of '''vlijt(ig)''' bedoelt men een [[aandrift]] of een [[daad]][[werkelijk]] [[arbeid]]zaam gebeuren, dat een [[persoon]] (of meerderen) bezigt. Naast het [[actief|actieve]] [[handelen]] is er een ook een bepaalde [[toewijding]] en/of [[streven]] ([[mentaal]] [[krachtig]]). Naast de benaming '''ijveraar(ster)''' benoemt men zoiemand ook als een '''vurig bevorderaar''' (minder sterk dan ''dweper'').
Met '''ijver(ig)''' of '''vlijt(ig)''' bedoelt men een [[aandrift]] of een [[daad]][[werkelijk]] [[arbeid]]zaam gebeuren, dat een [[persoon]] (of meerderen) bezigt. Naast het [[actief|actieve]] [[handelen]] is er ook een bepaalde [[toewijding]] en/of [[streven]] ([[mentaal]] [[krachtig]]). Zo'n persoon noemt men een '''ijveraar(ster)''' of een '''vurig bevorderaar''' (minder sterk dan ''dweper / dweepster'', wat een ''fanatiek persoon'' is. een persoon die sterk [[neiging|geneigd]] is tot ''dwepen'' noemt men ''dweepziek''. met ''dweepzucht(ig)'' bedoelt men een [[overdreven]] [[ingenomenheid]] op [[godsdienst]]ig gebied, ook : [[fanatisme]], [[geestdrijverij]]).


IJver (arbeidzaam) is niet hetzelfde als [[arbeidsintensief]] wat arbeid ''[[eis|vereist]]'' (niet per se uit [[eigen]] aandrift).
IJver (arbeidzaam) is niet hetzelfde als [[arbeidsintensief]] wat arbeid ''[[eis|vereist]]'' (niet per se uit [[eigen]] aandrift).

Huidige versie van 10 nov 2010 om 18:14

Met ijver(ig) of vlijt(ig) bedoelt men een aandrift of een daadwerkelijk arbeidzaam gebeuren, dat een persoon (of meerderen) bezigt. Naast het actieve handelen is er ook een bepaalde toewijding en/of streven (mentaal krachtig). Zo'n persoon noemt men een ijveraar(ster) of een vurig bevorderaar (minder sterk dan dweper / dweepster, wat een fanatiek persoon is. een persoon die sterk geneigd is tot dwepen noemt men dweepziek. met dweepzucht(ig) bedoelt men een overdreven ingenomenheid op godsdienstig gebied, ook : fanatisme, geestdrijverij).

IJver (arbeidzaam) is niet hetzelfde als arbeidsintensief wat arbeid vereist (niet per se uit eigen aandrift).

WikiWoordenboek
WikiWoordenboek
Zoek ijver

Zie ook