Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Gebruiker:Gympie

Uit Wikisage
Versie door Gympie (overleg | bijdragen) op 3 jan 2019 om 10:46 (Pagina wat 'opgeleukt' met bronvermeldingen, tevens oefeningetje voor mijzelf)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

'Gympie' Gebruikerspagina van Gympie. Als je met mij wilt communiceren, doe dat dan via mijn overlegpagina.[1]

Definities

  • Gympie is een stad in zuidoost Queensland, Australië. Het bevindt zich ongeveer 160 kilometer ten noorden van Brisbane[2]
  • Dendrocnide moroides (ook wel Gympie-gympieboom) is een plant die vooral in Australië voorkomt. De plant bevindt zich ook in de Hortus Botanicus te Leiden[3]
  • Een Gympie is een vrijetijdsschoen, die het 'lopen' wat makkelijker maakt. Hier probeer ik ook soepel te 'lopen'.
  • ‘Gympie’ is de mascotte van de zomervakantiekampen van de KNGU (en genomineerd) [4]
  • Gympie vzw, de turn- en dansvereniging uit Sint-Pieters-Leeuw (België), die op een sportieve en leuke manier het beste uit elk van zijn leden haalt.[5]
  • Gympie is een 'Gebruiker' van Wikisage (ik dus).
  • Mijn inziens zijn alleen de twee eerstgenoemden echt encyclopediewaardig.

Achtergrondinformatie

Hierbij wat achtergrondinformatie over mijzelf. Ik ben nieuwsgierig. Vrienden vinden mij onbevooroordeeld, sociaal, meelevend, taalvaardig, intelligent, zorgvuldig en nieuwsgierig. Ik heb Nederlandse taal en Letterkunde gestudeerd (Geesteswetenschappen). Om een bijdrage te kunnen leveren aan het vermeerderen van kennis, heb ik mij begin december 2018 aangemeld bij Wikisage om te functioneren als 'bijdrager' van Wikisage. Hier op 'Wikisage' zal zo her en der wel wat hulp welkom zijn. Mijn dagelijks werk ligt in de sfeer van vertaalwerk, correspondentie en redigeren van tekst. Omdat dit de tweede generatie Vrije encyclopedie is, denk ik dat ik wel wat kan bijdragen. Mijn interesses liggen bij Nederlandse taal (met name spelling- en taalkwesties) Middelnederlands. Verder heb ik een brede belangstelling, o.a. voor Culturele historie, geschiedenis in het algemeen, schilderkunst, biologie, biografieën en gevarieerde wetenschappelijke issues. In vrije tijd mag ik graag tuinieren en fotograferen. Op de sociale netwerksite hyves.nl (in december 2013 ter ziele gegaan, schreef ik blogs en doe dat ook -sporadisch - nog op een eigen weblog. Verder lees ik heel wat boeken en blogs en daardoor blijft het volgen van diverse schrijvers ook tot mijn favoriete bezigheden. Ik heb ook een Facebook- en LinkedIn-account, waar ik de nodige contacten onderhoud.

Mijn uitgangspunten

Een encyclopedie moet feiten en wetenswaardigheden bevatten. Het is mijn intentie om bij het leveren van bijdragen vooral te letten op verifieerbare informatie (andere bronnen en websites). Waar mogelijk zal ik ook kijken om aanvullingen te doen voor niet bestaande pagina's en eventueel een de officiële website vermelden. Als leidraad bij het schrijven gebruik ik het 'Groene Boekje' (de officiële Woordenlijst Nederlandse taal). Een compleet woordenboek behoeft natuurlijk hier niet gepubliceerd te worden. Daarvoor kun je andere bronnen raadplegen. Voorlopig begin ik 'low level': Waar nog wat hiaten zitten, probeer ik dat aan te vullen/verbeteren. Soms heb ik veel tijd, maar ik ken ook perioden dat ik er niet veel tijd in kan steken, maar alle beetjes helpen, is mijn uitgangspunt. Een voorbeeld van één van mijn eerste bijdragen: Erasmus universiteit. Ik probeer ook te kijken naar bijdragen van andere gebruikers. Waar nodig, neem ik dan ook de vrijheid om correcties toe te passen. Last but not least: ik laat mijzelf ook graag corrigeren. Aarzel niet om mijn bijdragen te 'verbeteren en/of aan te vullen'!.

Interpretatie

Gebruiker vind ik eigenlijk een merkwaardige term voor een bijdrager aan Wikisage. 'Redacteur' of 'Schrijver' komt meer in de buurt van wat wij met z'n allen doen. Dit is uiteraard een persoonlijke opvatting en is geen enkele kritiek op wat tot nu toe uitstekend functioneert. Wellicht moet ik hier nog even aan wennen.

Groet, Gympie (overleg) (overleg) 2 jan 2019 00:18 (CET) Pagina wat 'opgeleukt' met bronvermeldingen, tevens oefeningetje voor mijzelf Gympie (overleg) (overleg) 3 jan 2019 11:46 (CET)

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties