Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Gebruiker:Franciscus/kladblok

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Deze pagina gebruik ik om nieuwe artikelen even op te bergen en te bewerken, vóórdat ik ze als bijdrage op Wikisage zet. Ook kan ik hier enkele geheugensteuntjes kwijt.
Franciscus 4 feb 2009 14:55 (UTC)



Edward Elgar omstreeks 1925
rel=nofollow
>> Paul Dukas ( 1865 - 1935 ) >

Beschreibung SAND Maurice Masques et bouffons 07.jpg


Italiano: Scaramuccia Deutsch: Scaramuz Datum 1860(1860)

Quelle SAND Maurice. Masques et bouffons (Comedie Italienne). Paris, Michel Levy Freres, 1860

Urheber Maurice Sand

  1. 2 2/ 9 + 5/ 9 = 2 7/ 9


Franciscus 20 jul 2009 13:33 (UTC)




Wat onderga je, als je in een museum op de vloer een groot aantal staven ziet liggen? De een zal er even naar kijken, er geen raad mee weten en verder lopen. De ander zal wat meer belangstelling tonen en op onderzoek uitgaan. Het is in ieder geval zó, dat deze uitstalling je niet geheel onverschillig laat, wordt tenminste je nieuwsgierigheid gewekt en merk je, dat hier iets bijzonders aan de hand is.

Vloersculptuur

Dit werk – een indrukwekkend vloersculptuur - is door de Amerikaan Walter De Maria in 1984 gemaakt op verzoek van Museum Boymans – Van Beuningen in Rotterdam.
Het werk bestaat uit 75 gepolijste roestvaststalen staven, elk van precies een meter lang en van gelijk volume.
Bij een eerste verkenning valt gelijk op, dat de heldere en gelijkmatige opbouw van de vloersculptuur bij iedere verandering van standpunt een nieuw beeld oplevert.
In de rangschikking op de vloer blijkt een strikte ordening te heersen, die zich pas na enig zoeken prijsgeeft. Het blijkt, dat - beginnend met een rij van drie driehoekige staven – het sculptuur eindigt in een rij van twaalf - bijna ronde - twaalfhoekige staven. Alle rijen staven zijn dus opgebouwd uit steeds oplopende regelmatige veelhoeken 1).
In deze rangschikking liggen er dus tien rijen in een bijbehorend patroon, waarbij dus - naarmate de rijen opschuiven – het aantal facetten van de staven stijgt, waardoor steeds meer de vorm van een cirkel wordt benaderd.
De lengte van een meter is aanwezig in de gehele maatvoering: ook de evenwijdige rijen bevinden zich steeds op een meter van elkaar.


1) Regelmatige veelhoeken zijn tweedimensionale meetkundige figuren, bestaande uit een eindig aantal lijnstukken ( zijden ) die alle dezelfde lengte hebben.

Herhaling

De kracht van het kunstwerk zit voor een deel in de herhaling, waarmee niet alleen een herhaling van gelijke staven in één rij bedoeld is, maar er ook een herhaling aanwezig is van:

  • gelijke volumes van de staven
  • hetzelfde materiaal voor alle staven
  • dezelfde onderlinge afstanden tussen de rijen
  • gelijke uitbreiding per rij

A Computer Which Will Solve Every Problem in the World

Het project is ontworpen voordat computers zich meester maakten van dergelijke objecten en die uitgroeiden tot de allesomvattende apparaten die ze tegenwoordig zijn. Walter De Maria is zich er van bewust, dat computers in staat zijn bijna elk probleem op te kunnen lossen. De badinerende titel: A Computer Which Will Solve Every Problem in the World die hij aan het kunstwerkt gaf in combinatie met de subtiele veranderingen per rij van het vloersculptuur zelf, geeft duidelijk aan, dat voor hem de meest diepgaande antwoorden op problemen - de oplossingen dus - het beste worden benaderd door een verhoogd bewustzijn via waarneming. Dit wil dus niet zeggen, dat bij dit project geen berekeningen zijn gemaakt.

Is dit kunst?

Ook hier dringt zich de vraag op: Maar is dit kunst?
Deze vraag is – zoals al heel lang het geval is – niet eenduidig te beatwoorden, Er is echter een heldere uitspraak van de Amerikaanse kunstenaar Robert Irwin, die aangeeft, dat:

  • Kunst een continu onderzoek is van - ons op waarneming gebaseerde bewustzijn - en een continue verruiming is van de ons omringende wereld.

Deze uitspraak lijkt geheel van toepassing op het kunstwerk van Walter De Maria. We nemen waar en onderzoeken en vergroten ons bewustzijn en het ontdekken van de logica In het patroon in de opstelling. Verder kun je je afvragen of het betekenis voor ons heeft of dat er een boodschap in zit en of die wordt overgedragen.
Kunst heeft een functie in ons leven en het stelt mensen in staat de werkelijkheid waar te nemen, te manipuleren of er op een andere manier mee om te gaan. Kunst kan ook een bron van kennis zijn net als de wetenschap dat is. Elke kunstvorm vergroot ons begrip van de werkelijkheid.

Wiskunde

Het zal duidelijk zijn, dat de voorgaande beschouwingen niet uitsluiten, dat bij de opzet van het project berekeningen nodig zijn geweest. Het is natuurlijk onvermijdelijk, dat als er driehoekige staven moeten worden vervaardigd die net als de andere staven met oplopende regelmatige veelhoeken zijn uitgevoerd, en ook nog een gelijk volume moeten hebben, er enig rekenwerk aan te pas moet zijn gekomen.

Naam Aantal zijden ( n ) Hoek van de regelmatige veelhoek ( a ) Som van de hoeken ( .. ) Lengte van de zijde a

= 2R sin ( 180 0/n ), waarbij R de straal van de omschreven cirkel is

Driehoek 3 60 0 180 0
2
3 : 2 1,5
5 : 3 1,67
8 : 5 1,6
13 : 8 1.62500
89 : 55 1,6181818
610 : 377 1,61537135
4181 : 2584 1,61803405
28657 : 17711 1,61803399
196418 : 121393 1,618033989


Franciscus 30 jun 2011 16:53 (CEST)