Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Gebruiker:Franciscus/kladblok

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Deze pagina gebruik ik om nieuwe artikelen even op te bergen en te bewerken, vóórdat ik ze als bijdrage op Wikisage zet. Ook kan ik hier enkele geheugensteuntjes kwijt.
Franciscus 4 feb 2009 14:55 (UTC)


Deze afbeelding van Johan Wolfgang von Goethe is afkomstig van Wikipedia en dient als illustratie bij een artikel over Goethe. 13 feb 2009 13:26 (UTC)wil deze afbeelding gebruiken in zijn artikel: De Tovernaarsleerling.


>> Paul Dukas ( 1865 - 1935 ) >
<< Maurice Ravel omstreeks 1925

A1)

Edward Elgar omstreeks 1925
rel=nofollow

}}


Chanson de Matin en Chanson de Nuit begonnen hun leven als stukken voor viool en piano. In zijn rijkere toestand hield de rustige genoegens van Victoriaanse huiselijkheid in een minzame spanning.



Door het oppervlak A te delen door de omtrek O in het kwadraat, vallen de dimensies van de lengte ( l ) tegen elkaar weg. Verder is er door invoering van een getalwaarde ( ) voor gezorgd, dat het isoperimetrisch quotiënt bij de cirkel op 1 uitkomt.
Wiskundig gezien, ziet het isoperimetrisch quotiënt ( IQ ) van een cirkel er als volgt uit:

<math>IQ ={4\pi A\over O^2}</math> <math> = {4\pi (\pi r^2)\over(2\pi r)^2}= 1</math>


Het isoperimetrisch quotiënt IQ voor alle andere regelmatige veelhoeken wordt verder berekend volgens:

<math>IQ ={4\pi A\over O^2} < 1</math>


Deze vorm wordt ook hier de isoperimetrische ongelijkheid genoemd.
Ook gedeelten van zijn liederencyc1us Uit de kinderkamer worden in Nederland uitgevoerd. was, Ook enkele andere opera's werden nog door Moussorgsky geschreven, welke echter hier niet zo bekend zijn; tevens enige liedercycli en zeker een veertigtal losse liederen.



Bezig met bewerken van Olivier Messiaen

Wederom Mathematische functies

Enige tijd terug schreef ik het volgende:

Mathematische functies

Bij het samenstellen van een artikel met wiskundige formules, kom ik steeds in de problemen. De geldende 'taal' die bijvoorbeeld bij Wikipedia hiervoor worft gehanteerd, blijkt hier nog niet te werken. Ik heb al een paar artikelen aangetroffen waar wél de goede schrijfwijze voor formules wordt gehanteerd, maar waar de formules ook niet zijn verschenen.
Ik kwam ergens deze mededeling tegen: Math.functie moet nog worden geïnstalleerd.
Wanneer gaat dit plaatsvinden? Franciscus 17 feb 2009 20:02 (UTC)

Ik had het gezien, en hoop er een dezer dagen aan toe te komen. Guido den Broeder 19 feb 2009 14:21 (UTC)

De verdere ontwikkeling van dit 'probleem', zoals hieronder vermeld, is mij niet meegedeeld. Waarom eigenlijk niet? Daarvoor is toch mijn overlegpagina. Dit is het verdere verhaal:

Het blijkt nog niet zo eenvoudig te zijn. De normale installatie werkt niet, omdat we niet zelf de server hebben. Ik zal dit alternatief proberen. Guido den Broeder 9 mrt 2009 18:59 (UTC)
Of dit, als het gaat met een Cron job. Guido den Broeder 9 mrt 2009 19:04 (UTC)

Tot mijn grote verbazing tref ik nu op mijn kladblok de volgende in rood gestelde waarschuwing aan:

<math>A_{cirkel} = {\pi\ r^2} </math>

De vraag is, waarom ik deze waarschuwing krijg en waarom er verder geen overleg met mij heeft plaats gevonden. Met groet, Franciscus 13 mrt 2009 10:53 (UTC)

Onder de [hulp van de technische dienst staat het (door Guido den Broeder) uitgelegd. het ligt dus niet aan jou maar aan de server, die blijkbaar door de beheerder anders moet worden ingesteld. FYI, en groet, en dank voor de vele mooie bijdragen! Tjako overleg 17 mrt 2009 00:30 (UTC)


De omtrek Ocirkel van een cirkel is: Ocirkel = 2πr



Olivier Messiaen

Dit artikel valt onder beheer van Dorp:Luisterrijk.
Olivier Messiaen omstreeks 1955

Olivier Prosper Messiaen (Avignon, 10 december 1908Clichy la Garenne, 27 april 1992) was een Franse componist en organist die vooral vernieuwing zocht in het ritme. Hij groeide op in het Parijs van de Groupe des Six1).


In ons land kent men vooral zijn orgelwerken La nativité du Seigneur (1935) en de pianostukken over religieuze onderwerpen als Visions de l’Amen voor twee piano’s en Vingt Regards sur l’enfant Jésus. Hier in Nederland heeft vooral zijn Quator pour la Fin du Temps grote bekendheid gekregen.


1) Groupe des Six : Groep van zes componisten in Parijs. De kern van deze groep werd gevormd door Arthur Honneger en Darius Milhaud. Verder bestond deze groep uit : Germaine Tailleferre, Louis Durey, Francis Poulenc en George Auric. Zij lieten elkaar vrij in hun opvatttingen. Hun grote inspirator was Jean Cocteau.

Beginjaren

Olivier Messiaen was leerling aan het Conservatoire te Parijs bij Marcel Dupré voor orgelimprovisaties en bij Paul Dukas voor compositie. Hij was een uitstekende leerling en wist diverse prijzen te bemachtigen, zoals een eerste prijs voor compositie.
Uit zijn eerste jaren als componist stammen de orkestwerken : Le Banquet eucharistique (1927-1928; onuitgegeven), Fugue in d (1928; onuitgegeven), Simple chant d'une âme (1930), Les Offrandes oubliées (1930), Le Tombeau resplendissant (1930), Hymne au Saint-Sacrement (1932) en L'Ascension (1932-1933). Ook componeerde hij in die tijd een aantal werken voor orgel, als: Le banquet céleste (1928), L'Hôte aimable des âmes (1928; onuitgegeven), Offrande au Saint Sacrement (1928-1930), Prélude (1929), Apparition de l'église éternelle (1932) en Diptyque (1930).
Uit deze indrukwekkende lijst van composities wordt wel duidelijk, dat Messiaen een vruchtbaar componist was, met een zeer religieuze inslag.

Verdere ontwikkelingen

In 1938 werd Messiaen organist van de de Église de la Sainte-Trinité te Parijs; een functie die hij tot zijn dood in 1992 volhield. Hij werd tevens leraar aan de Schola Cantorum en was in 1936 medeoprichter van de groep La jeune France; een groep componisten die zich bezig hield met sublieme ritmen en harmonieën.
De muziek van Messiaen is voor een groot deel gebaseerd zich op oude oosterse ritmen, maar bevat ook veel natuurnabootsingen zoals vogelzang. Zijn aandacht voor de oosterse muziek ging ver en diep, maar zijn werken hadden altijd Westerse kwaliteiten. Hij nam oosterse modi over en ritmische formules uit middeleeuwse Hindoetraktaten of de klanken van de Balinese gamelan. Messiaen vond, dat ritme het belangrijkste aspect van de muziek was. Het ritmisch repertoire van hem is dan ook zeer uitgebreid. Niet alleen Hindoeritmes maar ook metrische patronen van de klassieke Griekse poëzie.

Vernieuwingen

Messiaen voelde zich een moderne Franse componist, die vooral in het ritme vernieuwing zocht. Hij wilde niets te maken hebben met de afstandelijke elegantie van Poulenc en de nieuwe Strawinsky. Zijn doel was, terug te keren naar de menselijke waarden die hij wilde bereiken met een rijke, modale harmoniek. Messiaen ontwikkelde een persoonlijke muzikale taal die hij uiteenzette in zijn Traité de mon langage musical. Daarin zijn vooral melodische en ritmische vernieuwingen te onderscheiden. Vooral wat betreft ritme introduceerde hij ingewikkelde structuren uit Griekenland, India en het Verre Oosten en hanteerde hij diverse eigen innovaties. De meeste grote composities van Messiaen zijn exegeses van de katholieke leer : de opstanding van het lichaam in Les Corps glorieux voor orgel en in Et expecto ressurectionem mortuorem voor blazers en slagwerk, de mysteriën van de goddelijkheid van Christus in L’ascension en in het oratorium La transfiguration de Notre Seigneur Jésus-Christ.
In 1939, kort na het voltooien van het orgelwerk Les Corps glorieux, ging Messiaen het Franse leger in. In 1940 werd hij als krijgsgevangene in Stalag VIII-A in Görlitz ondergebracht. Hier componeerde hij zijn Quator pour la Fin du Temps, dat hij met drie andere gevangenen met uiterst primitieve middelen in 1941 zijn premiere liet beleven.


Quatuor pour la Fin du Temps

In 1939, kort na het voltooien van het orgelwerk Les Corps glorieux, ging Messiaen het Franse leger in. In het jaar daarop werd hij als krijgsgevangene in Stalag VIII-A in Görlitz ondergebracht. Hier ontstond zijn Quator pour la Fin du Temps, dat met uiterst primitieve middelen op 15 januari 1941 voor de eerste keer uitvoerde. Het kwartet werd gevormd door Jean Le Boulaire ( violist ), Henri Akoka ( clarinettist ), Etienne Pasquier ( cellist ) en Olivier Messiaen ( piano ).
Het werk is geïnspireerd op citaten uit de Openbaring ( Apocalypse ). Het is enige profetische boek in het Nieuwe Testament en bevat visioenen die de schrijver - de apostel Johannes - zag op het eiland Patmos waarheen hij wegens zijn geloof was verbannen .
Op het titelblad van de compositie schreef Messiaen :

Quatuor pour la Fin du Temps ( en hommage à l’Ange de l’ Apocalypse, qui lève la main vers le ciel en disant : Il n’y aura plus de Temps )

Wat zo ongeveer betekent:

Kwartet voor het einde der tijden ( als eerbetoon aan de Engel van de Apocalyps die zijn rechterhand naar de hemel liet wijzen en die sprak  : Er blijft geen tijd meer over )

Het werk bestaat uit acht delen, namelijk :

1. Liturgie de cristal
2. Vocalise, pour l’Ange qui annonce la fin du temps
3. Abîme des oiseaux
4. Intermède
5. Louange à l’Eternité de Jésus
6. Danse de la fureur, pour les sept trompettes
7. Foiullis d’arcs-en-ciel
8. Louange à l’Immortalité de Jésus

Quator pour la Fin du Temps - gecomponeerd voor viool, klarinet, violoncel en piano - kan worden beschouwd als een poging om ook in de uiterste nood het geloof en de hoop te bewaren.

  • Liturgie de cristal. Tussen 3 en 4 uur 's ochtends worden de vogels wakker : een merel en een nachtegaal soleren - zoals dat hoort bij een prelude - als een inleiding op de rest van de suite. Een krachtige melodie, als een duidelijke aankondiging van wat komen gaat. De eerste maten van de prelude zetten in met een soort niesbui als teken, dat de verteller wél serieus genomen dient te worden!
  • Het volgende deel, Weens klokkenspel, is feestelijke muziek met natuurlijk veel gebeier van klokken met poppetjes die verschijnen en weer verdwijnen, begeleid door een mars en allerlei andere vrolijke deuntjes.
  • Het derde deel Lied vormt een volkomen tegenstelling aan wat er aan vooraf ging. De soldaat met zo’n rijke fantasie is natuurlijk ook in staat een liefdeslied aan te heffen. Na de inzet van een viool, die een melancholische solo speelt, volgt een melodie die duidelijk afkomstig is van de zigeunermuziek. De zangstem wordt hier door het orkest op prachtige wijze vertolkt.
  • Het volgende deel, met de titel Strijd en nederlaag van Napoleon zet met veel bravour in en laat duidelijk uitkomen dat het hier om een strijd gaat. Er komt natuurlijk veel krijgshaftig koper, piccolo en slagwerk aan te pas, maar zachtjes klinkt door de marsmuziek de Marseillaise, om maar niet te vergeten, dat het hier om een overwinning op de Fransen gaat, maar vooral van Napoleon.
  • Het vijfde deel, met de titel Intermezzo is een compositie die ook veel apart van de hele suite wordt gespeeld. Het is een levendig muziekstuk, dat heel plezierig overkomt, waarbij een ruime plaats voor de cymbalom – de Hongaarse variant van het hakkebord - wordt ingeruimd. De cymbalom is ook te horen in het derde deel van de suite.
  • Het laatste deel Intocht van het keizerlijk hof, zet gelijk in met klokkenspel en koper. Dit fanfare-achtige deel benadrukt nog eens de triomfen van Háry János, die aan het hof met alle egards wordt ontvangen. Net als bij de inzet, eindigt dit deel van de suite met klokkenspel en koper.



In ons land doet vooral de uitvoering door Vera Beths, George Pieterson, Anner Bijlsma en Reinbert de Leeuw, volledig recht aan de intentie die Olivier Messiaen met dit werk beoogde.