Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Gebruiker:Franciscus/kladblok: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 58: Regel 58:
<br/>
<br/>
<br/>
<br/>
=Edward Elgar=
{{Persoon
|voornaam =Edward
|tussenvoegsel =
|achternaam =Elgar
|alt. naam =
|geboorteplaats =Broadheath
|alt. geboorteplaats =
|geboortedag =2 juni
|geboortejaar =1857
|overlijdensplaats =Worcester
|alt. overlijdensplaats =
|overlijdensdag =22 februari
|overlijdensjaar =1934
|afbeelding =Edward Elgar.jpg
|onderschrift =Edward Elgar omstreeks 1925
}} was een [[Engeland|Engels]] [[componist]], en zoon van een pianostemmer, muziekhandelaar en musicus uit Worcester.
'''Edward Elgar''' was één van de meest gevierde Engelse componisten van de nieuwe tijd. In 1904 werd hij verheven tot Knight (Ridder) en in 1932 tot Baronet. Later kreeg hij ook eredoctoraten.
<br/>Naast componist, violist en organist, was Elgar ook nog dirigent en arrangeur.
<br/>Zijn stijl van componeren heeft iets weg van de stijl van [[Johannes Brahms]], maar bezit toch zijn eigen karakteristieke en persoonlijke uitdrukking.
==Jeugd en opleiding==
Elgar werd geboren in Broadheath, een dorp gelegen in de buurt van Worcester. Zijn vader was pianostemmer en muziekhandelaar en verkocht tevens bladmuziek. In het gezin werd veel gemusiceerd, waardoor Elgar een goede muzikale basis meekreeg. Hij leerde viool, altviool en orgel bespelen, en hij speelde in verschillende bands en orkesten. Met de muziekleer die hij kreeg, wist hij zich verder te ontwikkelen tot concertmeester, arrangeur en dirigent en lukte het hem muziek te schrijven voor verschillende ensembles. Zijn eerste composities werden geschreven voor amateurs uit Worcesterhire.
br/>Gewapend met zijn schetsboek noteerde Elgar in de vrije natuur vluchtige muzikale impulsen, die later onder zijn handen uitgroeiden tot grote orkestwerken.
<br/>Elgar was in feite een vakman die ontroerend mooie werken schreef. Zelf noemde hij zich een doener. De autodidact Elgar ontwikkelde klanken en liet geluiden ontstaan die overeen kwamen met de basisprincipes die hij zelf had ontdekt met behulp van zijn viool als gids.
==Bekendste werken==
Elgar kreeg bekendheid dankzij enkele, nu nog bekende salonstukken en de ouverture ''Froissart'', die zijn première beleefde op het Worcester Festival van 1890. Dit werd gevolgd door een aantal koorwerken, ''The Black Knight'' uit 1893, gevolgd door ''The saga of King Olaf'' (1896) en ''Caractacus'' uit 1898.
<br/>Zijn meest geslaagde oratorium is ''The Dream of Gerontius'' (1900) op teksten van kardinaal [[John Henry Newman]].
<br/>Het gedicht bestaat uit een gebed van een stervende man en het antwoord van engelen en de onderwereld.
==Verdere ontwikkeling==
<br/>Een groot aantal werken van Elgar heeft repertoire gehouden. Een voorbeeld hiervan is ''Variations on an Original Theme for orchestra'', beter bekend als de ''Enigma Variations''.
<br/>Het is een orkestwerk bestaande uit een muzikaal thema en veertien variaties hierop. Aan de Enigma Variations zijn raadsels verbonden. Het stuk bevat ook allerlei verwijzingen naar werk van '''Ludwig van Beethoven''' van '''Felix Mendelssohn''' en van '''Wolfgang Amadeus Mozart''' en blijkt thuis te horen in het muzikaal nationalisme van rond 1900. 
<br/>Een ander bekend werk is ''Pump and Circumstance Marches nrs. 1-5 opus 39'' . De eerste mars met daarin ''Land of Hope and Glory'' heeft de grootste bekendheid gekregen. Elk jaarwordt dit deel uitvoerig meegezongen in ''The last night of the proms''.
<br/>Elgar's Eerste Symfonie werd enthousiast ontvangen: in één jaar vonden meer dan honderd uitvoeringen plaats. In deze symfonie hanteerde Elgar een terugkerend thema als motto. Zijn Tweede Symfonie wordt door kenners beschouwd als kwalitatief gelijkwaardig aan de eerste, maar werd minder bekend. Andere zeer bekende werken zijn de ''Serenade in E minor'' ''opus 20'', ''Chanson de Matin'' en ''Chanson de Nuit''. Vooral de twee laatstgenoemde composities zijn zeer geliefd, misschien juist wel omdat dit goed in het gehoor liggende en pretentieloze muziek is. 
<br/>Zijn ''Vioolconcert'' ''opus 61'' schreef Elgar speciaal voor '''Fritz Kreisler''', de beroemde Oostenrijkse violist en componist. Verder schreef hij werken voor kamerkoor en kamermuziek. Zijn a capella koorwerken zijn bekend gebleven. Ook zijn kamermuziek wordt nog geregeld gespeeld .
<br/>Na de Eerste Wereldoorlog nam Elgars productiviteit snel af. Uit zijn laatste periode dateert nog wel zijn ''Celloconcert''.
Van een aantal plaatopnamen van zijn orkestwerken, voerde Elgar zelf de directie. 
==Docentschap==
Edward Elgar was een tijd hoogleraar in Birmingham. Hier stond hij goed bekend door zijn kennis van de Engelse literatuur. Hij liet hier ook zijn grote voorliefde blijken voor woordspelingen, puzzels, [[palindrooms]] en mystificatie. Deze passie is ook terug te vinden in zijn muziek, zoals in de eerder genoemde ''Enigma Variations''.
==Externe link==
[http://www.youtube.com/watch?v=4GjggrJE9No Serenade in E minor opus 20 op YouTube]

Versie van 7 apr 2009 14:05

Deze pagina gebruik ik om nieuwe artikelen even op te bergen en te bewerken, vóórdat ik ze als bijdrage op Wikisage zet. Ook kan ik hier enkele geheugensteuntjes kwijt.
Franciscus 4 feb 2009 14:55 (UTC)


Deze afbeelding van Johan Wolfgang von Goethe is afkomstig van Wikipedia en dient als illustratie bij een artikel over Goethe. 13 feb 2009 13:26 (UTC)wil deze afbeelding gebruiken in zijn artikel: De Tovernaarsleerling.


>> Paul Dukas ( 1865 - 1935 ) >
<< Maurice Ravel omstreeks 1925

A1)

Edward Elgar omstreeks 1925
rel=nofollow

}}




Door het oppervlak A te delen door de omtrek O in het kwadraat, vallen de dimensies van de lengte ( l ) tegen elkaar weg. Verder is er door invoering van een getalwaarde ( ) voor gezorgd, dat het isoperimetrisch quotiënt bij de cirkel op 1 uitkomt.
Wiskundig gezien, ziet het isoperimetrisch quotiënt ( IQ ) van een cirkel er als volgt uit:

<math>IQ ={4\pi A\over O^2}</math> <math> = {4\pi (\pi r^2)\over(2\pi r)^2}= 1</math>


Het isoperimetrisch quotiënt IQ voor alle andere regelmatige veelhoeken wordt verder berekend volgens:

<math>IQ ={4\pi A\over O^2} < 1</math>


Deze vorm wordt ook hier de isoperimetrische ongelijkheid genoemd.
Ook gedeelten van zijn liederencyc1us Uit de kinderkamer worden in Nederland uitgevoerd. was, Ook enkele andere opera's werden nog door Moussorgsky geschreven, welke echter hier niet zo bekend zijn; tevens enige liedercycli en zeker een veertigtal losse liederen.



Bezig met bewerken van Olivier Messiaen

Wederom Mathematische functies

Enige tijd terug schreef ik het volgende:

Mathematische functies

Bij het samenstellen van een artikel met wiskundige formules, kom ik steeds in de problemen. De geldende 'taal' die bijvoorbeeld bij Wikipedia hiervoor worft gehanteerd, blijkt hier nog niet te werken. Ik heb al een paar artikelen aangetroffen waar wél de goede schrijfwijze voor formules wordt gehanteerd, maar waar de formules ook niet zijn verschenen.
Ik kwam ergens deze mededeling tegen: Math.functie moet nog worden geïnstalleerd.
Wanneer gaat dit plaatsvinden? Franciscus 17 feb 2009 20:02 (UTC)

Ik had het gezien, en hoop er een dezer dagen aan toe te komen. Guido den Broeder 19 feb 2009 14:21 (UTC)

De verdere ontwikkeling van dit 'probleem', zoals hieronder vermeld, is mij niet meegedeeld. Waarom eigenlijk niet? Daarvoor is toch mijn overlegpagina. Dit is het verdere verhaal:

Het blijkt nog niet zo eenvoudig te zijn. De normale installatie werkt niet, omdat we niet zelf de server hebben. Ik zal dit alternatief proberen. Guido den Broeder 9 mrt 2009 18:59 (UTC)
Of dit, als het gaat met een Cron job. Guido den Broeder 9 mrt 2009 19:04 (UTC)

Tot mijn grote verbazing tref ik nu op mijn kladblok de volgende in rood gestelde waarschuwing aan:

<math>A_{cirkel} = {\pi\ r^2} </math>

De vraag is, waarom ik deze waarschuwing krijg en waarom er verder geen overleg met mij heeft plaats gevonden. Met groet, Franciscus 13 mrt 2009 10:53 (UTC)

Onder de [hulp van de technische dienst staat het (door Guido den Broeder) uitgelegd. het ligt dus niet aan jou maar aan de server, die blijkbaar door de beheerder anders moet worden ingesteld. FYI, en groet, en dank voor de vele mooie bijdragen! Tjako overleg 17 mrt 2009 00:30 (UTC)


De omtrek Ocirkel van een cirkel is: Ocirkel = 2πr