Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Fort Beerendonck

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 16 jan 2014 om 22:33 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Fort_Beerendonck&oldid=38461751 Torval 6 mei 2010)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Fort Beerendonck was een versterking ten noordoosten van de vestingstad Venlo. In totaal werden drie forten gebouwd om de vestingwerken te completeren, te weten: Fort Beerendonck, Fort Keulen en Fort Ginkel. Fort Sint-Michiel was al in de 17e eeuw gebouwd door de Spanjaarden.

Het fort was genoemd naar een boerenhofstede (soort boerderij) die even ten oosten van het fort lag. De naam Beerendonck zou kunnen verwijzen naar een waterkerende muur (beer) of naar gewassen (Duits: waldbeeren, stachelbeeren) die er groeiden. Donk verwijst naar een hoger gelegen gebied. Fort Beerendonck werd kort na 1715 gebouwd, om de voortdurende dreiging van Oostenrijk en Pruisen het hoofd te kunnen bieden. In de jaren zeventig van de negentiende eeuw werd het fort afgebroken.

In de 19e eeuw werden, net als vele andere vestingen, de Venlose vestingwerken op decreet van de Koning Willem III gesloopt.

Tegenwoordig staat er in hetzelfde kwadrant van Venlo een verzorgingsflat aan de rand van het Julianapark met de naam Verpleeghuis Beerendonck.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow
51° 22' N 6° 10' E