Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Dydja Berneman: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Dydja Berneman''' (Kozienice 7 mei 1911 - Antwerpen 18 mei 1979) was een overlevende van de holocau...')
 
 
Regel 16: Regel 16:
 
{{Appendix}}
 
{{Appendix}}
 
{{DEFAULTSORT:Berneman, Dydja}}
 
{{DEFAULTSORT:Berneman, Dydja}}
 +
[[Categorie:Holocaustoverlevende]]
 +
[[Categorie:Twintigste treinkonvooi]]
 +
[[Categorie:Geboren in 1911]]
 +
[[Categorie:Overleden in 1978]]

Huidige versie van 18 okt 2019 om 10:28

Dydja Berneman (Kozienice 7 mei 1911 - Antwerpen 18 mei 1979) was een overlevende van de holocaust.[1][2]

Levensloop

Berneman werd geboren als middelste kind in een gezin van 7 kinderen.

In 1929 verhuisde hij naar Antwerpen, waar reeds een van zijn broers woonde. Twee jaar later keerde hij terug naar Polen om zijn dienstplicht te vervullen. In 1936 wilde hij via Antwerpen naar Palestina emigreren, maar door financiële en politieke redenen strandde hij in Antwerpen waar hij werkte als diamantkliever.

Hij trouwde in maart 1941 met Mathilde Ginsberg. Het koppel verhuisde van Antwerpen naar Brussel in de hoop dat Joden daar minder zouden opvallen dan in Antwerpen. Berneman werkte er als kleermaker.

Berneman werd op straat gearresteerd door de Gestapo en overgebracht naar de Dossinkazerne. Berneman kende de verhalen over de concentratiekampen en toen hij op 19 april 1943 het Twintigste treinkonvooi werd gezet smokkelde hij een vijl mee. In de buurt van Tongeren ontsnapte hij via een luchtrooster uit de rijdende trein. Hij keerde terug naar Brussel en leefde de rest van de oorlog ondergedoken.

In 1945 keert de familie Berneman terug naar Antwerpen waar hij opnieuw aan de slag ging in de diamantnijverheid. Zijn ouders, oudste broer Rachmiel en diens gezin, en zijn jongste broer Zelig worden in 1942 vanuit Kozienice naar het concentratiekamp Auschwitz gedeporteerd en overleven de oorlog niet.

Berneman sterft op 18 mei 1979 in Antwerpen. Zijn tweede dochter Simone trouwde met Marc Michiels, die in 2012 met Mark Van den Wijngaert het boek 'Het XXste transport naar Auschwitz, de ongelijke strijd op leven en dood' publiceerde. De drie andere dochters van Berneman emigreerden, respectievelijk naar Israël, Toronto en Lyon.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties