Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

DuckDuckGo

Uit Wikisage
Versie door Gentenaar (overleg | bijdragen) op 11 feb 2020 om 22:12 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=DuckDuckGo&oldid=55337812)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

DuckDuckGo is een zoekmachine die informatie van veelbezochte sites zoals Wikipedia gebruikt om traditionele internetzoekresultaten te verbeteren. De zoekmachine beoogt een betere privacy voor gebruikers te geven en poogt ook vooringenomenheid te voorkomen. Er wordt ook niet gekeken naar het zoekgedrag van de gebruiker. Elke gebruiker krijgt dezelfde zoekresultaten te zien voor dezelfde zoekopdracht.

DuckDuckGo is opgericht door Gabriel Weinberg, een aan het MIT afgestudeerde ondernemer die DuckDuckGo in eerste instantie zelf financierde uit de opbrengst van een eerdere onderneming. De naam komt van Weinberg zelf, die dacht aan het spel Duck duck goose, de Amerikaanse variant van zakdoekje leggen. Hij stelt dat je er niet meer achter moet zoeken.

De broncode van DuckDuckGo staat gedeeltelijk op GitHub onder de Perl 5-licentie.

Werking

DuckDuckGo maakt gebruik van API's van andere zoekmachines, de resultaten zijn een samenraapsel van vele bronnen, waaronder Yahoo! Search BOSS, Wikipedia, Wolfram Alpha, maar Duckduckgo heeft ook z'n eigen spider, de DuckDuckBot.[1][2] DuckDuckGo gebruikt de data van gecrowdsourcete sites om zogenaamde "zero-click-resultaatboxen" mee te vullen waarin een korte samenvatting van de gevonden informatie wordt weergegeven.[3]

Daarnaast is het mogelijk om volledig anoniem te zoeken doordat de zoekmachine gebruik maakt van het Tor-netwerk. Dit netwerk is opgebouwd uit een aantal relays en bevatten sterke encryptie die moeilijk te kraken is.[4]

Een typische eigenschap van DuckDuckGo zijn de zogenaamde "bang"-commando's (naar het Engelse woord voor uitroepteken, "bang") waarmee onmiddellijk op de specifieke site gezocht kan worden, !wiki of !w zoekt bijvoorbeeld op Wikipedia.[5]

Instant Answers

Bovenaan de zoekpagina worden onmiddellijke antwoordmogelijkheden van DuckDuckGo getoond, genaamd Instant Answers. Zo is er bijvoorbeeld integratie van xkcd, Wikipedia, opzoeken van songteksten, een ingebouwde rekenmachine en een eenhedenomzetter (bijvoorbeeld van centimeter naar millimeter). Die laatste worden verzorgd door Wolfram Alpha.

Zie ook

Externe links

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met DuckDuckGo op Wikimedia Commons.

rel=nofollow

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow