Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Drug: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina: '''Drugs''' (ook wel: ''verdovend middel'', ''bedwelmingsmiddel'', ''narcoticum'', ''roesmiddel'', ''geestverruimend middel'' of ''droog/droge'') is een verzamelnaam voor [[geneesmidd...)
 
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 2: Regel 2:


=== Verschil tussen hard- en softdrugs ===
=== Verschil tussen hard- en softdrugs ===
[[Afbeelding:Rational scale to assess the harm of drugs (mean physical harm and mean dependence) nl.svg|rechts|Relatie van afhankelijkheid en lichamelijke schade van soorten drugs.]]
nl.svg|rechts|Relatie van afhankelijkheid en lichamelijke schade van soorten drugs.]]
In de [[Nederland]]se wetgeving wordt onderscheid gemaakt tussen [[softdrug|soft-]] en [[harddrug]]s. In geval van softdrugs worden de risico's toelaatbaar geacht. Harddrugs zijn in de praktijk veel schadelijker, hoewel [[ethanol|alcohol]]producten door sommigen tot de harddrugs worden gerekend in verband met hun potentiële schadelijkheid en verslaving.
In de [[Nederland]]se wetgeving wordt onderscheid gemaakt tussen [[softdrug|soft-]] en [[harddrug]]s. In geval van softdrugs worden de risico's toelaatbaar geacht. Harddrugs zijn in de praktijk veel schadelijker, hoewel [[ethanol|alcohol]]producten door sommigen tot de harddrugs worden gerekend in verband met hun potentiële schadelijkheid en verslaving.


Regel 16: Regel 16:


=== Verdovende middelen ===
=== Verdovende middelen ===
{{main|Verdovende middelen}}
Ook wel ''downers''. Tot deze groep behoren:
Ook wel ''downers''. Tot deze groep behoren:
*[[Ketamine]]
*[[Ketamine]]
Regel 28: Regel 27:


=== Stimulerende middelen ===
=== Stimulerende middelen ===
{{main|Stimulerende middelen}}
Ook wel ''uppers'' genaamd. Tot deze groep behoren onder andere:
Ook wel ''uppers'' genaamd. Tot deze groep behoren onder andere:
*[[cocaïne]]
*[[cocaïne]]
Regel 37: Regel 35:


=== Hallucinogene middelen ===
=== Hallucinogene middelen ===
{{main|Hallucinogeen}}
Ook wel ''psychedelische drugs'', of geestverruimende middelen, genoemd. Tot deze groep behoren onder andere:
Ook wel ''psychedelische drugs'', of geestverruimende middelen, genoemd. Tot deze groep behoren onder andere:
*[[marihuana]],
*[[marihuana]],

Versie van 31 mei 2009 17:17

Drugs (ook wel: verdovend middel, bedwelmingsmiddel, narcoticum, roesmiddel, geestverruimend middel of droog/droge) is een verzamelnaam voor geneesmiddelen en genotsmiddelen die een meer of minder drogerende (verdovende en/of opwekkende) werking hebben, en die soms tot verslaving kunnen leiden. Het woord narcoticum (meervoud: narcotica) wordt vaak gebruikt bij justitie en de politie. Het woord drug komt oorspronkelijk van het Middelnederlandse woord droge (waar het woord drogist vandaan komt), het Engels heeft dit woord van het Franse woord 'drogue' geleend die het op zijn beurt weer van het Middelnederlands heeft geleend, Nederland heeft dit woord weer uit het Engels gehaald, hoewel het daar zowel medicijn als verdovend middel betekent — die eerste betekenis heeft drug in het Nederlands niet. In het Frans gebruikt men voor het woord 'verdovend middel' ook wel 'stupéfiant', hetzelfde woord als het bijvoeglijk naamwoord 'verbluffend'.

Verschil tussen hard- en softdrugs

nl.svg|rechts|Relatie van afhankelijkheid en lichamelijke schade van soorten drugs.]] In de Nederlandse wetgeving wordt onderscheid gemaakt tussen soft- en harddrugs. In geval van softdrugs worden de risico's toelaatbaar geacht. Harddrugs zijn in de praktijk veel schadelijker, hoewel alcoholproducten door sommigen tot de harddrugs worden gerekend in verband met hun potentiële schadelijkheid en verslaving.

In de volksmond is het verschil dat harddrugs (onder meer cocaïne en heroïne) zowel lichamelijk als geestelijk verslavend kunnen werken, terwijl softdrugs (zoals hennepproducten) niet of alleen geestelijk verslavend zijn.

Dit is gedeeltelijk waar. Zo kent cocaïne, behalve ongedurigheid of moeheid, geen echte lichamelijke afkickverschijnselen. Hennepproducten daarentegen worden veelal gemengd gerookt met tabaksproducten die, door de aanwezige nicotine, zeer verslavend zijn.

Drie soorten

Drugs laten zich naar hun effect op het lichaam en bewustzijn grofweg in drie categorieën indelen:

Verdovende middelen

Ook wel downers. Tot deze groep behoren:

  • Ketamine
  • PCP
  • opiaten, zoals opium of het opiumderivaat heroïne. Sterk gerelateerd aan heroïne is morfine, dat, behalve als drug, in de geneeskunde ook wordt gebruikt als sterke pijnstiller. Hoewel heroïne ook een sterk pijnstillend effect heeft, wordt het door drugsgebruikers gebruikt als geestelijk verdovend middel. De drug wordt gerookt, gesnoven of gespoten en is sterk verslavend. Afkickverschijnselen zijn: koude rillingen (ook wel Cold Turkey genoemd),angsten en een sterk gevoel van onbehagen.


  • Alcohol wordt onder de harddrugs gerekend, alleen is het een legaal product en algemeen getolereerd. Nederland telt ongeveer 350.000 alcoholisten en België 300.000

Ter vergelijking: het aantal opiaatverslaafden in Nederland wordt geschat op ongeveer 25.000, nog geen tiende daarvan. Alcohol wordt alleen getolereerd, ook al is het een harddrug, omdat het maatschappelijk geaccepteerd is. Dit leidt tot sociale controle, net als opiumgebruik in Aziatische landen.

Tot op zekere hoogte behoort wiet, (van Engels weed, kruid) of hasj genoemd, ook tot de verdovende middelen, hoewel zij meestal tot de hallucinogenen wordt gerekend.

Stimulerende middelen

Ook wel uppers genaamd. Tot deze groep behoren onder andere:

  • cocaïne
  • amfetamine's (Amfetamine wordt ook wel gebruikt als doping bij duursporten.)
  • Nicotine
  • Relatine (wordt voorgeschreven bij behandelijk van personen met ADHD, die hier juist rustiger van worden, of helpen om beter te studeren.((kan verslavend effect hebben))
  • Plantaardige stoffen zoals munt quat, thee, koffie, efedrine, guarana of het meer inheemse munt hebben een stimulerend effect, meestal zowel geestelijk als lichamelijk.

Hallucinogene middelen

Ook wel psychedelische drugs, of geestverruimende middelen, genoemd. Tot deze groep behoren onder andere:

In minder sterke mate horen ook absint en hop tot deze categorie.

Van de bovenstaande drugs is hennep, waar wiet (marihuana) en hasj (hasjiesj) onder vallen, de bekendste.

Wijze van gebruik

Drugs kunnen, overigens net zoals alle chemische stoffen en medicijnen, op verschillende wijzen worden geconsumeerd:

  • Oraal: De drugs worden opgegeten of gedronken, al dan niet vermengd met iets anders. Een voorbeeld is het gebruik van alcoholische dranken, of het consumeren van thee waaraan opium is toegevoegd;
  • Intraveneus: De drugs worden in een ader gespoten, zodat ze direct het bloed bereiken. Een voorbeeld is het gebruik van heroïne;
  • Inhaleren: De drugs worden op een oppervlak gelegd en (na eventueel verhitten) wordt de damp geïnhaleerd. Inhalatie kan ook bij poedervormige drugs voorkomen. Voorbeelden hiervan zijn het gebruik van "crack", en lijmsnuiven;
  • Roken: Eigenlijk valt dit onder inhaleren. In dit geval wordt de drug echter met tabak vermengd (dat eigenlijk door de nicotine zelf al als een drug te kwalificeren valt) en door middel van rookwaar (vloeipapier, pijp) opgerookt. Toevoeging van tabak kan in sommige gevallen achterwege blijven. Het bekendste voorbeeld is de "joint": een lange sigaret met wiet en/of hasj er in vermengd;
  • Kauwen: Dit is een van de oudste manieren om drug te consumeren. Het middel (vaak een plant) wordt gekauwd waardoor de werkzame stof uit de bladeren vrijkomt en wordt doorgeslikt of via de slijmvliezen opgenomen. Voorbeeld is het kauwen van qat;
  • Rectaal: Deze methode wordt ook wel pluggen genoemd en is vrij omslachtig en onaangenaam, en komt dan ook weinig voor. De drug wordt in het rectum gestoken of via een klysma ingebracht, en via de darmen opgenomen in het bloed. Het is echter wel eens gesignaleerd bij alcoholisten, die op deze manier met minder drank sneller dronken kunnen worden.

Trivia

Toen in de jaren 70 het gebruik van M(M)DA in Amerika in zwang raakte -en overigens nog niet als illegale drug was bestempeld- noemden de gebruikers het de Magical Drug of America. Toen MDA wel op de lijst van verboden middelen werd geplaatst, werd de chemische formule aangepast tot, het niet-illegale, MDMA, totdat ook dat verboden werd, en men MDMA verzon.

Ook wordt in het Belgische gangster-milieu ook wel de term "Marklar" gebruikt voor verschillende soorten drugs.

Andere drugs

Drugs die hierboven nog niet zijn genoemd zijn alcohol, nicotine (in tabak), Ketamine, GHB, LSA, Poppers, Speed, Cactikanna, Ibogaïne, DMT en slaapmiddelen.

Therapeutische toepassing

In het verleden hield een aantal mensen zich een tiental jaren bezig met het onderzoek naar de mogelijke toepassing van verschillende soorten drugs (met name MDMA, LSD en marihuana) binnen de medische wetenschap. In Nederland is de medische marihuana op dit moment al een feit. Ook is er veel onderzoek gedaan naar de behandeling van ernstig geesteszieken met LSD en paddo's. Verder wordt er onderzoek gedaan naar bijvoorbeeld de toepassing van MDMA bij de behandeling van mensen met kanker. Voor meer informatie, zie de Externe link naar de website van MAPS hieronder.

Zie ook