Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Cornielje (geslacht): verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
kGeen bewerkingssamenvatting
(+ Cat)
 
(82 tussenliggende versies door 4 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Cornielje''' (ook: '''Roelofs Cornielje''' en: '''Cornegé''') is de naam van een Nederlands geslacht, die haar origine in Normandië heeft. In Frankrijk is de familie in 1637 tot de adelstand verheven.


<!--[[File:Coat of Arms Corneille - Cornielje.jpg|thumb|Wapen van de familie Corneille<ref>[http://proheraldica.com/blog/coat-of-arms-cornielje-traditions-and-vibrant-heraldry/ website=Coat of arms Cornielje]</ref>]]-->
==Geschiedenis==
'''Cornielje''' is een [[Nederland]]se familie die haar origine in [[Frankrijk]] heeft en die momenteel over het land Rheinbergen regeert. De familie is in 1637 tot de [[adel]] verheven.
== Geschiedenis ==
De stamvader is Guillaume Corneille, getrouwd met Marion Desventes en geboren in 1460 in [[Rouen]], [[Frankrijk]]. Guillaume verfde leer als beroep. Zijn achterkleinzoon, Pierre II Corneille,Esq. was Seigneur van het herenhuis van de familie en werdt in 1637 tot de Franse adel verheven door [[Lodewijk_XIII_van_Frankrijk koning Louis XIII]]. Pierre II was getrouwd met Marthe Le Pesant de Boisguillbert, en is vader van de beroemde toneelschrijvers [[Thomas_Corneille|Thomas Corneille, Seigneur de L'Isle, Esq.]] en [[Pierre_Corneille|Pierre III Corneille, Seigneur d'Anville, Esq]]. Pierre III was getrouwd met Marie de Lampériere en zijn zoon Pierre IV Corneille, Seigneur d'Anville, Esq. heeft het herenhuis verkocht. Pierre IV was Gezagvoerder van de Cavalerie en zijn achterkleinzoon, Nicolas Corneille, Esq. Is in de 18e Eeuw naar Leiden in Nederland gevlucht met zijn vrouw en kind om aan de Franse revolutie te ontkomen. Zijn zoon, David Cornielje, verwekte 8 kinderen, waarvan één tak van de familie de titel baron droeg.


=== Nederlandse adel: ===
De bewezen stamreeks van de Nederlandse tak begint met Gilles Corneille, koopman van beroep, die in 1643 poorter werd van de stad Leiden. De geslachtsnaam is verbasterd naar Cornielje, alsook Cornegé en Corneljé. De oudste bekende telg van de Franse familie is Colin Cornillé (ca. 1390-1445), wiens voorouders uit het dorpje Cornillé kwamen, nabij Rennes. Diens nazaten waren van de 16e eeuw tot aan de Franse revolutie regenten van de stad Rouen, en hadden daarnaast ook hoge functies binnen het parlement van Normandië.
De adelijke titel van de familie Cornielje in Nederland werd van Hendrik David Cornielje, die net zoals zijn vader chirurg was, overgedragen aan zijn tweede zoon Gerardus Hendrikus Johannes Cornielje. De tak van Gerardus was vanaf 1822 voor drie generaties grootgrondbezitter in  [[Gelderland]]. Na deze drie generaties heeft de zoon van Gerhard Everhard Cornielje, [http://music.wikia.com/wiki/Gerard_Cornielje HSH Gerardus Wilhelmus Theodorus Cornielje], Fürst von und zu Rheinbergen, zijn eigen land gesticht. Genaamd [https://www.rheinbergen.de/government.html Rheinbergen], waar hij soeverein vorst<ref>Modernmedievalist [http://modernmedievalist.blogspot.nl/2015/02/the-newest-monarchy-in-world-and-birth.html website=Modernmedievalist]</ref> is.


<!-- [[File:Greater arms of the family Cornielje.jpg|thumb|Grote wapen van de familie Cornielje]]-->
Het geslacht werd in 1910 vermeld in het genealogische naslagwerk De Nederlandsche Leeuw, alsook in het stam- en wapenboek van aanzienlijke Nederlandsche familiën uit 1885.
=== Niet-adellijke tak: ===
De overige kinderen van David Cornielje zijn niet tot de Nederlandse adel verheven, ook de andere kinderen van Hendrik niet. Het achterkleinkind van Jan Hendrik Cornielje, Piet Johannes Cornielje, is directeur van [https://en.wikipedia.org/wiki/Sterling_Drug Winthrop] geworden. Waar hij in 1966 door de prestaties van het bedrijf een verdienste kreeg van [https://en.wikipedia.org/wiki/Elizabeth_II Koningin Elizabeth II] uit [[Groot-Brittannië]].


== Enkele telgen ==
[[Bestand:Wapen familie Corneille-Cornielje.png|miniatuur|Familiewapen van het geslacht Cornielje]]
Robert Corneille (1497-1544) Rechter
* Pierre I Corneille (1532-1592) [[ Magistraat]]
** Pierre II Corneille, Seigneur d'Anville, Esq. (1572-1639)  [[Magistraat]]
*** Thomas Corneille, Seigneur de L'Isle, Esq. (1625-1709) Toneelschrijver
*** Antoine Corneille (1611-1657) Poëet
*** Pierre III Corneille, Seigneur d'Anville, Esq. (1606-1684) Toneelschrijver
**** Pierre IV Corneille, Seigneur d'Anville, Esq. (1642-1698) Gezagvoerder van de cavalerie
***** Alexis Pierre Corneille, Esq. (1667-1744) Gezagvoerder van de cavalerie
****** Claude Etienne Corneille, Esq. (1695-1767) Rechter
******* Nicolas Corneille, Esq. (1732-1803) Chirurg
******* Piet Johannes Hendrik Cornielje (1919-____) Directeur
******** [[Gerard Cornielje|Gerardus Wilhelmus Theodorus Cornielje]], Fürst von und zu Rheinbergen (1962-heden) Muzikant en soeverein vorst


<!-- [[File:Rouen - Maison natale de Pierre Corneille 03.jpg|thumb|Huis van de familie Corneille in Rouen]]-->
==Wapen van het geslacht Cornielje==
== References ==
 
* Number 0311 in The International Armorial Register UK: http://www.armorial-register.com/
Uit de collectie Posthumus wordt het familiewapen als volgt omschreven:
* Number 12138 Volume XX Page 277 in Die Allgemeine Deutsche Wappenrolle: http://pro-heraldica.de/heraldik/wappenregistrierung/
 
* Museum van de familie: http://museepierrecorneille.fr/en/the-museum-0
"In rood twee gouden dwarsbalken met een zilveren schildhoofd, beladen met drie zwarte kraaien naast elkaar. Helmteken: een vlucht beladen met de twee dwarsbalken van het schild."
* Wapen van de familie Cornielje: http://proheraldica.com/blog/coat-of-arms-cornielje-traditions-and-vibrant-heraldry/
 
* Geschiedenis van de familie Cornielje: https://coadb.com/surnames/cornelius-arms.html
Dit wapen wordt sinds ca. 1450 gevoerd, en refereert naar het wapen van het dorpje Cornillé, alsmede het oude wapen van de adelijke familie de Cornillé (nu de Cornulier). Beide wapens zijn als volgt te omschrijven: In zilver drie zwarte kraaien, rood gepoot en gesnaveld.
* Microland Rheinbergen: https://www.rheinbergen.de/government.html
 
* Huis Cornielje site: http://www.cornielje.org/?lipi=urn%3Ali%3Apage%3Ad_flagship3_messaging%3Bft9egEhBQ5G029rWo%2B%2F65A%3D%3D
==Enkele telgen==
*[http://proheraldica.com/blog/coat-of-arms-cornielje-traditions-and-vibrant-heraldry/ website=Coat of arms Cornielje]
 
{{References}}
 
*Gilles Corneille (ca. 1610-1691) Lakenkoopman te Leiden en Rijssel.
**Daniel Cornilje (1646-1708) Koopman en textielfabrikant te Leiden.
***David Cornielje (1704-1734) Koopman en textielfabrikant te Leiden.
****Nicolaas Cornielje (1732-1804) Koopman en textielfabrikant te Leiden.
*****David Cornielje (1754-1824) Koopman bij de VOC.
******Hendrik David Cornielje (1794-1882) Directeur van het centraal militair hospitaal te Utrecht en officier van de administratie bij de landmacht.
*******dr. Jan Hendrik Cornielje (1817-1867) Lector in de geneeskunde te Middelburg en bestuurder van de provinciale geneeskundige commissie.
********George Theodoor Wilhelm Cornielje (1857-1913) Directeur van het arsenaal bij de rijkswerf te Amsterdam, lid in de orde van Oranje-Nassau.
*********Hendrik Jacobus Cornielje (1889-1971) Leraar bij de mts en bestuurder van het patrimonium te Dordrecht.
**********Piet Johannes Hendrik Cornielje (1919-1996) Directeur en mede-oprichter van het internationale farmaceutische handelsbedrijf Winthrop.
***********drs. Johan Hendrik Karel Cornielje (1953) Managing partner van Mercuri International Group AB.
***********Lilian Patricia Astrid Cornielje (1961) Dichteres en purser bij de KLM.
*********Jan Abraham Cornielje (1887-1955) Directeur van de scheepsbouw bij de rijkswerf te Amsterdam, en directeur van de Philips fabriek in Alkmaar, lid in de orde van Oranje-Nassau.
********Hendrik Jacobus Cornielje (1862-1917) Gemeenteraadslid en directeur van de administratie bij de rijkswerf te Amsterdam, lid in de orde van Oranje-Nassau.
*******George Willem Frederik Cornielje (1827-1905) Referendaris van belastingen, alsook boekhandelaar.
********George Willem Frederik Cornielje (1862-1943) Luitenant ter zee, ridder in de orde van Oranje-Nassau.
*******Gerardus Hendrikus Johannes Cornielje (1822-1883) Rentenier in Herwen en Aerdt.
********George Gerardus Theodorus Cornielje (1846-1913) Rentenier in Herwen en Aerdt.
*********Bernardus Albertus Cornielje (1886-1936) Rentenier in Herwen en Aerdt.
**********Gerardus Johannes Hendrikus Cornielje (1919-1983) Statenlid in Gelderland en gemeentesecretaris van Ubbergen, lid in de orde van Oranje-Nassau.
**********George Gerardus Theodorus Cornielje (1917-2009) Hoofdonderwijzer en schoolbestuurder in Lobith en Arnhem.
**********Josephus Johannes Hendrikus Cornielje (1924-2018) Burgemeester van Olst, Holten en Angerlo, ridder in de orde van Oranje-Nassau.
***********Clemens Gerardus Antoon Cornielje (1958) Commissaris van de Koning in Gelderland, officier in de orde van Oranje-Nassau.
**********Leo Cornielje (1927-2007) Dijkgraaf van het waterschap "Rijk van Nijmegen en Maas en Waal".
***********Leonarda Hendrina Petra Cornielje (1973) Bondscoach synschroonzwemmen.
***********Jitske Marianne Cornielje (1982) Bondscoach synchroonzwemmen.
**********drs. Karel Cornielje (1930-2016) Statenlid in Gelderland en accountant.
*********Albertus Hendrikus Cornielje (1888-1964) Rentenier in Lobith.
**********George Johannes Arnoldus Cornielje (1914-1996) Directeur van de steenfabrieken rond Herwen en Aerdt, lid in de orde van Oranje-Nassau.
******Nicolaas Cornielje (1785-1864)
*******Elisabeth Cornielje (1821-1909) Bestuurder van het regionaal kraamvrouwenfonds in Noord-Holland.
*******Jacobus Johannes Cornielje (1813-1862) Directeur van het magazijn bij de rijkswerf in Rotterdam.
********Nicolaas Cornielje (1834-1908) Directeur van de takelaars bij de rijkswerf in Den Helder, lid in de orde van Oranje-Nassau.
*********Willem Cornielje (1879-1960) Gemeentesecretaris van Den Helder en directeur van het ziekenfonds "Helpt Elkander".
**********Adriaan Alardus Cornielje (1906-1993) Directeur van de gemeentelijke water-en lichtbedrijven te Den Helder, lid in de orde van Oranje-Nassau.
*********Jacob Cornielje (1873-1948) Koopman in brandstof en zuivelproducten.
********** Jacob Cornielje (1911-1952) Directeur van de vuurwerkers bij de rijkswerf in Den Helder.
*********Nicolaas Cornielje (1871-1935) Directeur van de takelaars bij de rijkswerf in Den Helder, lid in de orde van Oranje-Nassau.
**********Petrus Cornielje (1910-1981) Hoofd van de basisscholen in Den Helder en Alkmaar.
*****mr. Abraham Cornielje (1776-1834) Raadslid te Leiden, boekhandelaar en rentmeester van de herensociëteit Amicitia.
******Abraham Adrianus Cornielje (1808-1829) Opperstuurman van de Zr. Ms. fregat "Bellona".
***Daniel Cornielje (1675-1738) Koopman en textielfabrikant te Leiden.
****dr. Regnerus Everhardus Cornielje (1729-1765) Arts te Leiden.
*****Daniel Cornielje (1754-1785) Opperstuurman bij de VOC.
 
==Links en bronnen==
*Vorsterman van Oyen, A.A. "Stam- en wapenboek van aanzienlijke Nederlandsche familiën met genealogische en heraldische aanteekeningen" (1885). Boek I, pagina 281.
*Koninklijk Nederlandsch Genootschap voor Geslacht- en Wapenkunde, "De Nederlandsche Leeuw". Jaargang 28 (1910), pagina 159.
*Ferwerda, A. "Nederlandsch geslacht-stam en wapen- boek waarin voorkomen de voornaamste adelyke aanzienlyke familiën in de zeven vereenigde provinciën". Onder Corneilje.
*Geschiedenis en genealogie van de Gelderse tak tot en met Gilles Corneille: Cornielje, L. "De stamboom Cornielje 1641-1982". Gelders Archief, onder Herwen en Aerdt (Lobith-Elten).
*Genealogie van het volledige geslacht Cornielje-Cornegé: Cornielje, G.S. "Genealogie van het geslacht Cornielje". CBG dossier Cornielje (DOSSNL005318).
*Familiewapen: Rietstap, J.B. "Armorial Général". Boek I, pagina 463.
*Familiewapen: https://fr.wikipedia.org/wiki/Armorial_des_familles_de_Normandie#C
*Familiewapen: http://www.heraldique-blasons-armoiries.com/armoriaux/hozier/blasons_normandie_E.html
*Genealogie en geschiedenis Franse voorouders: Union des cercles généalogiques et héraldiques de Normandie (UCGHN), 1978. Pagina 147. en: Archives de Museé Pierre Corneille (http://museepierrecorneille.fr/)
*Geschiedenis Franse voorouders: Guizot, F.M. "Corneille and His Times" (1852), Harper & Bros., NY. Vanaf pagina 130 tot 156.
*Geschiedenis Franse voorouders: l'Archivaire, K. "Les descendants de Pierre Corneille en Normandie", Revue d'Hisotrie de la Pharmacie, 1938. Pagina 336.
*Familie de Cornillé: Généalogie de la Maison de Cornillé, 1889-1893. en: Dictionnaire des familles françaises anciennes ou notables à la fin du xixe siècle, Gustave Chaix d'Est-Ange, impr. de C. Hérissey (Évreux), Date d'édition : 1903-1929.
 
[[Categorie:Nederlandse adel]]

Huidige versie van 27 nov 2020 om 17:18

Cornielje (ook: Roelofs Cornielje en: Cornegé) is de naam van een Nederlands geslacht, die haar origine in Normandië heeft. In Frankrijk is de familie in 1637 tot de adelstand verheven.

Geschiedenis

De bewezen stamreeks van de Nederlandse tak begint met Gilles Corneille, koopman van beroep, die in 1643 poorter werd van de stad Leiden. De geslachtsnaam is verbasterd naar Cornielje, alsook Cornegé en Corneljé. De oudste bekende telg van de Franse familie is Colin Cornillé (ca. 1390-1445), wiens voorouders uit het dorpje Cornillé kwamen, nabij Rennes. Diens nazaten waren van de 16e eeuw tot aan de Franse revolutie regenten van de stad Rouen, en hadden daarnaast ook hoge functies binnen het parlement van Normandië.

Het geslacht werd in 1910 vermeld in het genealogische naslagwerk De Nederlandsche Leeuw, alsook in het stam- en wapenboek van aanzienlijke Nederlandsche familiën uit 1885.

Familiewapen van het geslacht Cornielje

Wapen van het geslacht Cornielje

Uit de collectie Posthumus wordt het familiewapen als volgt omschreven:

"In rood twee gouden dwarsbalken met een zilveren schildhoofd, beladen met drie zwarte kraaien naast elkaar. Helmteken: een vlucht beladen met de twee dwarsbalken van het schild."

Dit wapen wordt sinds ca. 1450 gevoerd, en refereert naar het wapen van het dorpje Cornillé, alsmede het oude wapen van de adelijke familie de Cornillé (nu de Cornulier). Beide wapens zijn als volgt te omschrijven: In zilver drie zwarte kraaien, rood gepoot en gesnaveld.

Enkele telgen

  • Gilles Corneille (ca. 1610-1691) Lakenkoopman te Leiden en Rijssel.
    • Daniel Cornilje (1646-1708) Koopman en textielfabrikant te Leiden.
      • David Cornielje (1704-1734) Koopman en textielfabrikant te Leiden.
        • Nicolaas Cornielje (1732-1804) Koopman en textielfabrikant te Leiden.
          • David Cornielje (1754-1824) Koopman bij de VOC.
            • Hendrik David Cornielje (1794-1882) Directeur van het centraal militair hospitaal te Utrecht en officier van de administratie bij de landmacht.
              • dr. Jan Hendrik Cornielje (1817-1867) Lector in de geneeskunde te Middelburg en bestuurder van de provinciale geneeskundige commissie.
                • George Theodoor Wilhelm Cornielje (1857-1913) Directeur van het arsenaal bij de rijkswerf te Amsterdam, lid in de orde van Oranje-Nassau.
                  • Hendrik Jacobus Cornielje (1889-1971) Leraar bij de mts en bestuurder van het patrimonium te Dordrecht.
                    • Piet Johannes Hendrik Cornielje (1919-1996) Directeur en mede-oprichter van het internationale farmaceutische handelsbedrijf Winthrop.
                      • drs. Johan Hendrik Karel Cornielje (1953) Managing partner van Mercuri International Group AB.
                      • Lilian Patricia Astrid Cornielje (1961) Dichteres en purser bij de KLM.
                  • Jan Abraham Cornielje (1887-1955) Directeur van de scheepsbouw bij de rijkswerf te Amsterdam, en directeur van de Philips fabriek in Alkmaar, lid in de orde van Oranje-Nassau.
                • Hendrik Jacobus Cornielje (1862-1917) Gemeenteraadslid en directeur van de administratie bij de rijkswerf te Amsterdam, lid in de orde van Oranje-Nassau.
              • George Willem Frederik Cornielje (1827-1905) Referendaris van belastingen, alsook boekhandelaar.
                • George Willem Frederik Cornielje (1862-1943) Luitenant ter zee, ridder in de orde van Oranje-Nassau.
              • Gerardus Hendrikus Johannes Cornielje (1822-1883) Rentenier in Herwen en Aerdt.
                • George Gerardus Theodorus Cornielje (1846-1913) Rentenier in Herwen en Aerdt.
                  • Bernardus Albertus Cornielje (1886-1936) Rentenier in Herwen en Aerdt.
                    • Gerardus Johannes Hendrikus Cornielje (1919-1983) Statenlid in Gelderland en gemeentesecretaris van Ubbergen, lid in de orde van Oranje-Nassau.
                    • George Gerardus Theodorus Cornielje (1917-2009) Hoofdonderwijzer en schoolbestuurder in Lobith en Arnhem.
                    • Josephus Johannes Hendrikus Cornielje (1924-2018) Burgemeester van Olst, Holten en Angerlo, ridder in de orde van Oranje-Nassau.
                      • Clemens Gerardus Antoon Cornielje (1958) Commissaris van de Koning in Gelderland, officier in de orde van Oranje-Nassau.
                    • Leo Cornielje (1927-2007) Dijkgraaf van het waterschap "Rijk van Nijmegen en Maas en Waal".
                      • Leonarda Hendrina Petra Cornielje (1973) Bondscoach synschroonzwemmen.
                      • Jitske Marianne Cornielje (1982) Bondscoach synchroonzwemmen.
                    • drs. Karel Cornielje (1930-2016) Statenlid in Gelderland en accountant.
                  • Albertus Hendrikus Cornielje (1888-1964) Rentenier in Lobith.
                    • George Johannes Arnoldus Cornielje (1914-1996) Directeur van de steenfabrieken rond Herwen en Aerdt, lid in de orde van Oranje-Nassau.
            • Nicolaas Cornielje (1785-1864)
              • Elisabeth Cornielje (1821-1909) Bestuurder van het regionaal kraamvrouwenfonds in Noord-Holland.
              • Jacobus Johannes Cornielje (1813-1862) Directeur van het magazijn bij de rijkswerf in Rotterdam.
                • Nicolaas Cornielje (1834-1908) Directeur van de takelaars bij de rijkswerf in Den Helder, lid in de orde van Oranje-Nassau.
                  • Willem Cornielje (1879-1960) Gemeentesecretaris van Den Helder en directeur van het ziekenfonds "Helpt Elkander".
                    • Adriaan Alardus Cornielje (1906-1993) Directeur van de gemeentelijke water-en lichtbedrijven te Den Helder, lid in de orde van Oranje-Nassau.
                  • Jacob Cornielje (1873-1948) Koopman in brandstof en zuivelproducten.
                    • Jacob Cornielje (1911-1952) Directeur van de vuurwerkers bij de rijkswerf in Den Helder.
                  • Nicolaas Cornielje (1871-1935) Directeur van de takelaars bij de rijkswerf in Den Helder, lid in de orde van Oranje-Nassau.
                    • Petrus Cornielje (1910-1981) Hoofd van de basisscholen in Den Helder en Alkmaar.
          • mr. Abraham Cornielje (1776-1834) Raadslid te Leiden, boekhandelaar en rentmeester van de herensociëteit Amicitia.
            • Abraham Adrianus Cornielje (1808-1829) Opperstuurman van de Zr. Ms. fregat "Bellona".
      • Daniel Cornielje (1675-1738) Koopman en textielfabrikant te Leiden.
        • dr. Regnerus Everhardus Cornielje (1729-1765) Arts te Leiden.
          • Daniel Cornielje (1754-1785) Opperstuurman bij de VOC.

Links en bronnen

  • Vorsterman van Oyen, A.A. "Stam- en wapenboek van aanzienlijke Nederlandsche familiën met genealogische en heraldische aanteekeningen" (1885). Boek I, pagina 281.
  • Koninklijk Nederlandsch Genootschap voor Geslacht- en Wapenkunde, "De Nederlandsche Leeuw". Jaargang 28 (1910), pagina 159.
  • Ferwerda, A. "Nederlandsch geslacht-stam en wapen- boek waarin voorkomen de voornaamste adelyke aanzienlyke familiën in de zeven vereenigde provinciën". Onder Corneilje.
  • Geschiedenis en genealogie van de Gelderse tak tot en met Gilles Corneille: Cornielje, L. "De stamboom Cornielje 1641-1982". Gelders Archief, onder Herwen en Aerdt (Lobith-Elten).
  • Genealogie van het volledige geslacht Cornielje-Cornegé: Cornielje, G.S. "Genealogie van het geslacht Cornielje". CBG dossier Cornielje (DOSSNL005318).
  • Familiewapen: Rietstap, J.B. "Armorial Général". Boek I, pagina 463.
  • Familiewapen: https://fr.wikipedia.org/wiki/Armorial_des_familles_de_Normandie#C
  • Familiewapen: http://www.heraldique-blasons-armoiries.com/armoriaux/hozier/blasons_normandie_E.html
  • Genealogie en geschiedenis Franse voorouders: Union des cercles généalogiques et héraldiques de Normandie (UCGHN), 1978. Pagina 147. en: Archives de Museé Pierre Corneille (http://museepierrecorneille.fr/)
  • Geschiedenis Franse voorouders: Guizot, F.M. "Corneille and His Times" (1852), Harper & Bros., NY. Vanaf pagina 130 tot 156.
  • Geschiedenis Franse voorouders: l'Archivaire, K. "Les descendants de Pierre Corneille en Normandie", Revue d'Hisotrie de la Pharmacie, 1938. Pagina 336.
  • Familie de Cornillé: Généalogie de la Maison de Cornillé, 1889-1893. en: Dictionnaire des familles françaises anciennes ou notables à la fin du xixe siècle, Gustave Chaix d'Est-Ange, impr. de C. Hérissey (Évreux), Date d'édition : 1903-1929.