Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Bosschellen: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Bosschellen&oldid=2633025 213.132.143.123 -1- 20 dec 2005)
 
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Bosschellen&oldid=50787780 16 jan 2018 Wrock)
 
Regel 1: Regel 1:
De Bosschellenhoeve is een [[kloosterhoeve]] op het grensgebied [[Hakendover]] - [[Wommersom]] in de provincie Vlaams-Brabant.
<!-- [[Afbeelding:bosschellen.jpg|right|350px|thumb|Hoeve Bosschellen]] -->
In de 13e eeuw werd de hoeve opgericht met toestemming van de hertogen van Brabant. Ze hoorde toe aan de ridders van de [[Orde van Malta]]. Het Huis van Walsberghe en Gheusenhoven beheerde de hoeve Bosschellen. Toen de ridders omstreeks 1550 de Curia Beati Johannis te Walsbergen verlieten werd het beheer overgedragen aan de commandeur van Chantraine. De kapel op de hoeve (1686) is toegewijd aan Sint-Jan van [[Jeruzalem]], beschermheilige van de orde van Malta. Op zon- en feestdagen droeg de onderpastoor van Hakendover hier de mis op. De hoeve was grotendeels uit hout en leem opgetrokken (nu nog zit er achter de bakstenen van het woonhuis een leemlaag verborgen. Door een brand verwoest    liet commandeur de Froulay de hoeve herbouwen in baksteen, arduin en gobertangesteen. Op een gedenksteen lezen we: 1736, F.L. de Froulay (commandeur, ambassadeur van de Orde van Malta). IN 1743 weerom door een brand verwoest, werd de hoeve verhuurd aan Michotte die ze herstelde. Tijdens de Franse tijd werden de gebouwen en goederen verbeurd verlaard en verkocht aan de gravin Corneet de Grez wiens zoon het later zou verpachten aan Vinkenbosch. In 1881 verkocht aan mevrouw van Herberghen kwam het door erfenis in handen van Petit. Haar zoon Paul Petit begon in 1914 met de restauratie van de gebouwen en verhuurde het drie jaar later aan César Philips. In 1952 verochten Petits kinderen de hoeve aan Remi Avermaete.
De '''Bosschellenhoeve''' is een [[kloosterhoeve]] op het grensgebied [[Hakendover]] - [[Wommersom]] in de provincie [[Vlaams-Brabant]]. De hoeve werd in de [[13e eeuw]] opgericht met toestemming van de [[hertogen van Brabant]]. Ze hoorde toe aan de ridders van de [[Orde van Malta]].


[[Afbeelding:bosschellen.jpg]]
Het Huis van Walsberghe en Gheusenhoven beheerde de hoeve Bosschellen. Toen de ridders omstreeks 1550 de Curia Beati Johannis te Walsbergen verlieten werd het beheer overgedragen aan de commandeur van Chantraine. De kapel op de hoeve (1686) is toegewijd aan Sint-Jan van [[Jeruzalem]], beschermheilige van de orde van Malta. Op zon- en feestdagen droeg de onderpastoor van Hakendover hier de mis op. De hoeve was grotendeels uit hout en leem opgetrokken, nu nog zit er achter de bakstenen van het woonhuis een leemlaag verborgen. Nadat ze door een brand verwoest werd, liet commandeur de Froulay de hoeve herbouwen in baksteen, arduin en gobertangesteen. Op een gedenksteen lezen we: 1736, F.L. de Froulay (commandeur, ambassadeur van de Orde van Malta). Nadat ze in 1743 nogmaals door een brand was verwoest, werd de hoeve verhuurd aan Michotte die ze herstelde.
Vrijgegeven voor publicatie door de auteur: http://www.hakendover.be
 
Tijdens de [[Franse tijd in België|Franse tijd]] werden de gebouwen en goederen verbeurd verlaard en verkocht aan de gravin Corneet de Grez, wier zoon het later zou verpachten aan Vinkenbosch. In 1881 verkocht aan mevrouw van Herberghen kwam het goed door erfenis in handen van Petit. Haar zoon Paul Petit begon in 1914 met de restauratie van de gebouwen en verhuurde het drie jaar later aan César Philips. In 1952 verkochten Petits kinderen de hoeve aan Remi Avermaete.
 
{{Commonscat|Hakendover}}
{{authority control|TYPE=g|Wikidata=Q4352111}}
[[Categorie:Geografie van Vlaams-Brabant]]
[[Categorie:Geschiedenis van Brabant]]
[[Categorie:Onroerend erfgoed in Tienen]]

Huidige versie van 4 apr 2020 om 12:49

De Bosschellenhoeve is een kloosterhoeve op het grensgebied Hakendover - Wommersom in de provincie Vlaams-Brabant. De hoeve werd in de 13e eeuw opgericht met toestemming van de hertogen van Brabant. Ze hoorde toe aan de ridders van de Orde van Malta.

Het Huis van Walsberghe en Gheusenhoven beheerde de hoeve Bosschellen. Toen de ridders omstreeks 1550 de Curia Beati Johannis te Walsbergen verlieten werd het beheer overgedragen aan de commandeur van Chantraine. De kapel op de hoeve (1686) is toegewijd aan Sint-Jan van Jeruzalem, beschermheilige van de orde van Malta. Op zon- en feestdagen droeg de onderpastoor van Hakendover hier de mis op. De hoeve was grotendeels uit hout en leem opgetrokken, nu nog zit er achter de bakstenen van het woonhuis een leemlaag verborgen. Nadat ze door een brand verwoest werd, liet commandeur de Froulay de hoeve herbouwen in baksteen, arduin en gobertangesteen. Op een gedenksteen lezen we: 1736, F.L. de Froulay (commandeur, ambassadeur van de Orde van Malta). Nadat ze in 1743 nogmaals door een brand was verwoest, werd de hoeve verhuurd aan Michotte die ze herstelde.

Tijdens de Franse tijd werden de gebouwen en goederen verbeurd verlaard en verkocht aan de gravin Corneet de Grez, wier zoon het later zou verpachten aan Vinkenbosch. In 1881 verkocht aan mevrouw van Herberghen kwam het goed door erfenis in handen van Petit. Haar zoon Paul Petit begon in 1914 met de restauratie van de gebouwen en verhuurde het drie jaar later aan César Philips. In 1952 verkochten Petits kinderen de hoeve aan Remi Avermaete.

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Hakendover op Wikimedia Commons.

rel=nofollow
rel=nofollow