Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

 • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
 • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Blu Samu: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Levensloop en muzikale carrière)
(Levensloop en muzikale carrière)
Regel 22: Regel 22:
 
In 2018 begon ze bekend te worden buiten de undergroundscène, met optredens op een aantal grotere festivals. Ze won dat jaar ook de award voor beste opkomende Urban artiest op de [[Red Bull Elektropedia Awards]].
 
In 2018 begon ze bekend te worden buiten de undergroundscène, met optredens op een aantal grotere festivals. Ze won dat jaar ook de award voor beste opkomende Urban artiest op de [[Red Bull Elektropedia Awards]].
  
2019 was het jaar van de definitieve doorbraak naar het grote publiek, onder meer omdat haar naamsbekendheid nog verder vergroot werd dankzij haar gastvocalen op het nummer Mershedeïz op [[Zwangere Guy]]'s debuutalbum "Wie is Guy?".
+
2019 was het jaar van de definitieve doorbraak naar het grote publiek, onder meer omdat haar naamsbekendheid nog verder vergroot werd dankzij haar gastvocalen op het nummer Mershedeïz op [[Zwangere Guy]]'s debuutalbum "Wie is Guy?", en omdat ze optrad op grote festivals zoals [[Pukkelpop]].
  
 
===Live===
 
===Live===

Versie van 22 sep 2019 om 10:37

Blu Samu (pseudoniem van Salomé Dos Santos, Borgerhout ca. 1995) is een Portugees-Belgische zangeres en rapster. De "blue" in haar naam verwijst naar melancholie, "samu" verwijst naar haar fascinatie voor de samoerai, ze kortte dit laatste woord in om te vermijden dat haar artiestennaam 'blauwe samoerai' zou worden.[1][2][3]

De muziek van Blu Samu bestaat uit een mengeling van hiphop, soul, Braziliaanse muziek en funk.[4] Haar teksten wisselen af tussen het Nederlands, Engels en Frans.

Levensloop en muzikale carrière

Kort na haar geboorte in Borgerhout verhuisde haar ouders terug naar Portugal. Toen ze zes was verhuisde het gezin terug naar Antwerpen, waar ze onder meer een tijdlang aalleen woonde toen ze 16 was omdat haar moeder in het buitenland was. Met haar vader heeft ze nauwelijks contact. Blu Samu maakte haar middelbare studie niet af. Tijdens een opleiding verkoop leerde ze Coely kennen.

Ze maakte muziek in haar vrije tijd. Haar eerste nummer schreef ze na de zelfmoord van haar grote jeugdliefde.[5]

Omdat ze schulden had deed ze voornamelijk veel verschillende baantjes, zoals broodjes smeren of werken in een tankstation. Ze leerde in die periode Morgan van Le 77 kennen, maar had vaak zelfs geen geld om de trein naar Brussel te nemen om met hen samen te werken, zodat muziek naar het achterplan verdween.

Blu Samu nam een nieuwe start en verhuisde naar Brussel waar ze in het begin een huis deelde met de hiphoppers van Le 77 tot ze vodeond egeld had om op eigen benen te staan.[6][7][8][9]

In 2015 maakte ze de EP Blue, een uitloper van een zomerkamp (A School Called Tribe) met de academie van Antwerpen.

In 2017 verscheen Blu Samu's echte debuutsingle I Run.[10]

Tevens bracht ze een aantal nummers uit die ze opnam met producer Luie Louis in functie van een nooit uitgebrachte EP (De Red Bull EP). De EP werd nooit uitgebracht omdat ze de band met d enummers had verloren, met uitzondering van de nummers die ze alsnog uitbracht.[11] De tweede single 'Sadu Blu' werd in mei 2018 uitgebracht.[12][13] Blu Samu zong in 2018 tevens mee op de single 'Mama' van Swing.

In 2018 begon ze bekend te worden buiten de undergroundscène, met optredens op een aantal grotere festivals. Ze won dat jaar ook de award voor beste opkomende Urban artiest op de Red Bull Elektropedia Awards.

2019 was het jaar van de definitieve doorbraak naar het grote publiek, onder meer omdat haar naamsbekendheid nog verder vergroot werd dankzij haar gastvocalen op het nummer Mershedeïz op Zwangere Guy's debuutalbum "Wie is Guy?", en omdat ze optrad op grote festivals zoals Pukkelpop.

Live

In 2018 trad Blue Samu op op het Dour Festival, Les Ardentes, de Lokerse Feesten, Boomtown Festival en Best Kept Secret.[14][15][16]

In 2019 trad ze onder meer op op Pukkelpop

Onderscheidingen

Discografie

 • 2015 blue (EP)
 • 2017 I run (single)
 • 2018 Sade Blu (single)
 • 2018 Moka (EP - PIAS)

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
 1. º Blu Samu: 'Ladies hebben meer swag en attitude'
 2. º Voor Blu Samu moet het beste nog komen in Nederland
 3. º De favoriete ochtendmuziek van Blu Samu: “Het is een kunst om iets simpels te maken waarmee alles is gezegd”, De Morgen 9 december 2018
 4. º Blu Samu, Dour Festival
 5. º Antwerpse Blu Samu (24) deze zomer op Pukkelpop: “Mijn eerste song schreef ik nadat mijn grote liefde overleed”, Het Laatste Nieuws 14 juni 2019
 6. º Dansen doet u in 2018 op de muziek van deze drie urbanpop-prinsessen, De Morgen 1 januari 2018
 7. º Welke Belgen balanceren op de rand van de doorbraak? Onze muziektips voor 2018, De Morgen 27 december 2017
 8. º [pscene/ Portret van rapster Blu Samu: groot opkomend talent in brusselse hiphopscene, 21bis.be 30 maart 2018
 9. º [ https://www.humo.be/humo-archief/402641/de-belgische-hiphophoop-miss-angel-martha-daro-blu-samu-wij-willen-platen-maken-die-een-hele-generatie-inspireren De Belgische hiphophoop: Miss Angel, Martha Da'ro & Blu Samu. 'Wij willen platen maken die een hele generatie inspireren'], Humo 17 juni 2019
 10. º De Grote Beren Van Morgen 2018: Lewis Capaldi & Blu Samu, dansendeberen.be
 11. º Get to know Blu Samu: “Ik maak muziek omdat ik het nodig heb”
 12. º Blu Samu bewijst met tweede single 'Sade Blu' dat ze helemaal thuishoort in de Brusselse urbanscene, Humo 7 mei 2018
 13. º Blu Samu stellen nieuwe videoclip voor, frontview-magazine.be 8 mei 2018
 14. º Swing: Een Roméo Elvis met een snuifje Woodie Smalls, De Morgen 1 maart 2018
 15. º Dour vervolledigt line-up met Tsar B, Soldout en DC Salas, De Morgen 8 maart 2018
 16. º Nieuwe single Blu Samu – “Sade Blu”, dansendeberen.be 7 mei 2018