Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Bleek (Venlo): verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Aanpassing)
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Bleek_(Venlo)&oldid=55089773 18 nov 2019)
 
Regel 1: Regel 1:
De '''Bleek''' was een [[blekerij]] op een [[lunet]] in de [[Vestingwerken van Venlo]].
De '''Bleek''' was een [[textielblekerij]] op een [[lunet]] in de [[Vestingwerken van Venlo]].


De Bleek is in ieder geval na 1560 gebouwd. De [[Spanjaertsmolen (Venlo)|Spanjaertsmolen]], die voor die tijd was gebouwd, lag op dezelfde lunet, ter hoogte van de nu nog bestaande [[Grote of Sint-Martinuskerk (Venlo)|Martinuskerk]]. De lunet was toegankelijk via de in het stadsmuur aanwezige [[Kerkepäörtje]], die ook toegang verschafte tot het [[Fort Beerendonck]]. Hoewel het niet gebruikelijk was om lunetten een naam te geven, had deze lunet wel een naam. In het begin was dit de naam van de molen, later kreeg het de naam van de blekerij.
De Bleek is in ieder geval na 1560 in gebruik genomen. De [[Spanjaertsmolen (Venlo)|Spanjaertsmolen]], die voor die tijd was gebouwd, lag op dezelfde lunet, ter hoogte van de nu nog bestaande [[Grote of Sint-Martinuskerk (Venlo)|Martinuskerk]]. De lunet was toegankelijk via het in de stadsmuur aanwezige [[Kerkepäörtje]], die ook toegang verschafte tot het [[Fort Beerendonck]]. Hoewel het niet gebruikelijk was om lunetten een naam te geven, had deze lunet wel een naam. In het begin was dit de naam van de molen, later kreeg het de naam van de blekerij.


In eerste instantie beschikte de [[burgerij]] over een eigen blekerij, die binnen de [[stadsmuur]] aan de [[Grote Beek (Venlo)|Grote Beek]] lag. Deze werd gebruikt voor de textielnijverheid die in [[Venlo (stad)|Venlo]] relatief groot was. In de [[13e eeuw]], al voordat Venlo [[stadsrechten]] kreeg, beschikte de plaats al over een [[lakenhal]].
De stad bezat een blekerij die binnen de [[stadsmuur]] aan de [[Grote Beek (Venlo)|Grote Beek]] lag. Deze werd gebruikt voor de textielnijverheid die in [[Venlo (stad)|Venlo]] relatief groot was. In de [[13e eeuw]], al voordat Venlo [[stadsrechten]] kreeg, beschikte de plaats over een [[lakenhal]].


Vanaf de [[16e eeuw]] werd een aparte blekerij voor militaire doeleinden noodzakelijk. Venlo was regelmatig het doelwit van [[beleg van Venlo|belegeringen]], en was daarom al snel een [[garnizoensstad]]. Dit [[garnizoen]] gebruikte relatief veel textiel. Aangezien de Spanjaertsmolen toch al op een lunet in de [[gracht|vestinggracht]] lag, werd deze lunet vanaf de [[16e eeuw]] gebruikt om het militaire textiel in een nieuw gebouwde, daartoe bestemde, blekerij te bleken.
Vanaf de [[16e eeuw]] werd een aparte blekerij voor militaire doeleinden noodzakelijk. Venlo was regelmatig het doelwit van [[belegering]]en, en was daarom al snel een [[garnizoensstad]]. Dit [[garnizoen]] gebruikte relatief veel textiel. Aangezien de Spanjaertsmolen toch al op een lunet in de [[gracht|vestinggracht]] lag, werd deze lunet vanaf de [[16e eeuw]] gebruikt om er het militaire textiel te bleken.


{{Bronnen/noten/referenties|bronvermelding=
{{Appendix|2=
* Frans Hermans e.a 1999: ''Venlo. Historische stedenatlas van Nederland'' ISBN 90-407-1992-6
* Frans Hermans e.a 1999: ''Venlo. Historische stedenatlas van Nederland'' ISBN 90-407-1992-6
* [http://cultuurhistorie.venlo.nl/assets/docs/Vesting%20Venlo%201842.pdf Vestingwerken op een kaart uit 1842] Aan de noordoostzijde is de lunet te herkennen waarop de Spanjaertsmolen en later de Bleek lagen.
* [http://cultuurhistorie.venlo.nl/assets/docs/Vesting%20Venlo%201842.pdf Vestingwerken op een kaart uit 1842] Aan de noordoostzijde is de lunet te herkennen waarop de Spanjaertsmolen en later de Bleek lagen.

Huidige versie van 17 okt 2023 om 00:38

De Bleek was een textielblekerij op een lunet in de Vestingwerken van Venlo.

De Bleek is in ieder geval na 1560 in gebruik genomen. De Spanjaertsmolen, die voor die tijd was gebouwd, lag op dezelfde lunet, ter hoogte van de nu nog bestaande Martinuskerk. De lunet was toegankelijk via het in de stadsmuur aanwezige Kerkepäörtje, die ook toegang verschafte tot het Fort Beerendonck. Hoewel het niet gebruikelijk was om lunetten een naam te geven, had deze lunet wel een naam. In het begin was dit de naam van de molen, later kreeg het de naam van de blekerij.

De stad bezat een blekerij die binnen de stadsmuur aan de Grote Beek lag. Deze werd gebruikt voor de textielnijverheid die in Venlo relatief groot was. In de 13e eeuw, al voordat Venlo stadsrechten kreeg, beschikte de plaats over een lakenhal.

Vanaf de 16e eeuw werd een aparte blekerij voor militaire doeleinden noodzakelijk. Venlo was regelmatig het doelwit van belegeringen, en was daarom al snel een garnizoensstad. Dit garnizoen gebruikte relatief veel textiel. Aangezien de Spanjaertsmolen toch al op een lunet in de vestinggracht lag, werd deze lunet vanaf de 16e eeuw gebruikt om er het militaire textiel te bleken.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow