Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Berouw: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Berouw (spijt) is het leedwezen over een (eigen) bedreven kwaad, en het voornemen het niet meer te doen / bedrijven.)
 
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(3 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Berouw''' oftewel '''spijt''' is het leedwezen over een (eigen) bedreven [[kwaad]] (kwalijkheid), met de bij[[gedachte]] aan het voornemen het niet meer te doen / bedrijven.
'''Berouw''' oftewel '''spijt''' is het leedwezen over een (eigen) bedreven [[kwaad]] (kwalijkheid), met de bij[[gedachte]] aan het voornemen het niet meer te doen / bedrijven.


Meestal heeft men ''berouw'' over hetgeen zelf veroorzaakt is. Dit is dan ook meestal een aangelegenheid die ''van te voren'' niet ingezien of voorzien was. Hetgeen het om gaat was dan klaarblijkelijk niet gedaan als dat [[begrip]] tevoren bekend was. Dit kan een reeds [[bewust]]e gebeurtenis zijn, maar ook een [[intuïtie|onbewuste ingeving]]. Een oprecht ''berouw'' gaat uit van eigen [[gedachtengangen]] / [[gevoelens]].
Meestal heeft men ''berouw'' over hetgeen zelf veroorzaakt is. Dit is dan ook meestal een aangelegenheid die ''van te voren'' niet ingezien of voorzien was. Hetgeen het om gaat was dan klaarblijkelijk niet gedaan als dat [[begrip]] tevoren bekend was. Dit kan een reeds [[bewust]]e gebeurtenis zijn, maar ook een [[intuïtie|onbewuste ingeving]]. Een oprecht ''berouw'' gaat uit van eigen [[gedachtengangen]] / [[gevoelens]]. Hierbij kan het dus ook iets betreffen dat ''van te voren'' wel bewust afgewogen / overwogen was, maar door een ''te'' [[positivisme|positief]] [[denken]] of mogelijk [[naïviteit|naïef]] zijn, toch heeft plaats gevonden.


==Referenties==
Hetgeen men ''berouw'' om heeft, kan een ieder [[jezelf|zelf]] aangaan, maar ook een ander betreffen. Desondanks is het niet aan te bevelen ''te'' [[angst|bang]] te zijn om door eigen doen-en-laten ergens ''berouw'' van te krijgen, gezien dat ook een averechts effect kan hebben. Een uitdrukking die in het geval van ''berouw'' kan helpen / sterken / verbeteren, is : <br>
<center>"''Met schade en schande wordt men wijs''".</center>
 
==Berouw binnen een groep==
Het kan ook gebeuren dat iemand (of meerderen) binnen een [[groep (sociologie)|groep]] gevoelens en gedachten van ''berouw'' teweeg brengen / veroorzaken. Te beginnen zal / zullen degene(n) die het [[oorzaak en gevolg|veroorzaakt]] hebben berouw hebben en tonen. Bij vereenzelviging van (de) anderen die tot diezelfde groep behoren, of hetgeen de groep voor staat / aanhangt, kan ook ''berouw'' getoond worden (plaatsvervangend). Ook bij berouw jegens andermans toedoen moet het berouw uit blijven gaan van de ''eigen'' gevoelens en gedachtengangen om oprecht tot uiting te kunnen komen. Dit is dan welgemeend en níet door overwegingen en/of gevoelens tot stand gekomen waar men niet volledig achter staat. Daar van uit gaande is elk getoond ''berouw'', welke getoond wordt vanwege overgenomen en/of aangematigde beweegredenen en/of eind[[conclusie]]s, eerder [[hypocrisie|hypocriet]] te benoemen. Dit ligt echter eerder in het verschiet, als [[leidinggevende]]n binnen een groep een afwijkende manier van doen-en-laten en/of ''berouw'' laten blijken. "''Oprechtheid''" is bij ''berouw'' dus het sleutelwoord tot een goed verloop.
 
==Zie ook==
* [[Soera Het Berouw]] (ook : ''De Vrijheid''), een [[soera]] van de [[Koran]], o.a. over het betonen van ''berouw'' (zie ook : [[samenvatting van de soera's]]).
 
===Referenties===
* [http://www.nu.nl/buitenland/2226985/paus-roept-christenen-berouw-tonen.html Paus roept christenen op berouw te tonen (wereldwijde misbruik).]
* [http://www.nu.nl/buitenland/2226985/paus-roept-christenen-berouw-tonen.html Paus roept christenen op berouw te tonen (wereldwijde misbruik).]
* [http://synoniemen.net/index.php?zoekterm=berouw Synoniemen : Berouw.]
* [http://synoniemen.net/index.php?zoekterm=berouw Synoniemen : Berouw.]
Regel 11: Regel 20:
[[Categorie:Psychologie]]
[[Categorie:Psychologie]]
[[Categorie:Gemoedstoestand]]
[[Categorie:Gemoedstoestand]]
[[Categorie:Sociologie]]
[[Categorie:Strafrecht]]
[[Categorie:Religie]]

Huidige versie van 29 mrt 2011 om 05:01

Berouw oftewel spijt is het leedwezen over een (eigen) bedreven kwaad (kwalijkheid), met de bijgedachte aan het voornemen het niet meer te doen / bedrijven.

Meestal heeft men berouw over hetgeen zelf veroorzaakt is. Dit is dan ook meestal een aangelegenheid die van te voren niet ingezien of voorzien was. Hetgeen het om gaat was dan klaarblijkelijk niet gedaan als dat begrip tevoren bekend was. Dit kan een reeds bewuste gebeurtenis zijn, maar ook een onbewuste ingeving. Een oprecht berouw gaat uit van eigen gedachtengangen / gevoelens. Hierbij kan het dus ook iets betreffen dat van te voren wel bewust afgewogen / overwogen was, maar door een te positief denken of mogelijk naïef zijn, toch heeft plaats gevonden.

Hetgeen men berouw om heeft, kan een ieder zelf aangaan, maar ook een ander betreffen. Desondanks is het niet aan te bevelen te bang te zijn om door eigen doen-en-laten ergens berouw van te krijgen, gezien dat ook een averechts effect kan hebben. Een uitdrukking die in het geval van berouw kan helpen / sterken / verbeteren, is :

"Met schade en schande wordt men wijs".

Berouw binnen een groep

Het kan ook gebeuren dat iemand (of meerderen) binnen een groep gevoelens en gedachten van berouw teweeg brengen / veroorzaken. Te beginnen zal / zullen degene(n) die het veroorzaakt hebben berouw hebben en tonen. Bij vereenzelviging van (de) anderen die tot diezelfde groep behoren, of hetgeen de groep voor staat / aanhangt, kan ook berouw getoond worden (plaatsvervangend). Ook bij berouw jegens andermans toedoen moet het berouw uit blijven gaan van de eigen gevoelens en gedachtengangen om oprecht tot uiting te kunnen komen. Dit is dan welgemeend en níet door overwegingen en/of gevoelens tot stand gekomen waar men niet volledig achter staat. Daar van uit gaande is elk getoond berouw, welke getoond wordt vanwege overgenomen en/of aangematigde beweegredenen en/of eindconclusies, eerder hypocriet te benoemen. Dit ligt echter eerder in het verschiet, als leidinggevenden binnen een groep een afwijkende manier van doen-en-laten en/of berouw laten blijken. "Oprechtheid" is bij berouw dus het sleutelwoord tot een goed verloop.

Zie ook

Referenties