Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Avondretour: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Avondretour&oldid=30518553)
 
(http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Avondretour&oldid=30536802)
 
Regel 1: Regel 1:
Een '''Avondretour''' was een vervoersbewijs van de [[Nederlandse Spoorwegen]] dat in de jaren '70, '80 en '90 de mogelijkheid bood na 18.00 uur (behalve op vrijdag) voor de prijs van een enkele reis plus Fl. 0.25 (later Fl 1,-)  een (avond) retour te kopen. Voorwaarde was dat men na 18.00 uur vertrok en nog dezelfde avond terug reed.
Een '''Avondretour''' was een vervoersbewijs van de [[Nederlandse Spoorwegen]] dat sinds de jaren '70 de mogelijkheid bood na 18.00 uur voor de prijs van een enkele reis plus een [[kwartje]], later een [[Nederlandse gulden|gulden]], een (avond) retour te kopen. De NS wilde hiermee het niet zo grote avondvervoer stimuleren. Op [[vrijdag]]avond werd het echter niet verkocht omdat deze avond de de drukste avond van de week was en de NS niet meer reizigers wenste op deze avond.
In de jaren '90 werd het avondretour afgeschaft.


[[Categorie: Vervoerbewijs]]
Voorwaarde was dat men na 18.00 uur vertrok en nog dezelfde avond zijn retourreis maakte. Het avondretour was aan het loket verkrijgbaar vanaf 17.45 uur. Eind jaren '90 werd het avondretour afgeschaft, omdat er volgens de NS onvoldoende belangstelling voor zou bestaan.
 
In januari 2011 kwam het avondretour tijdelijk terug. Nu als ''zoutkaartje'' waarbij houders van een voordeelurenabonnement
ter compensatie van de vertraging opgelopen tijdens de sneeuwperiode in december 2010 voor de prijs van een [[railrunner]] voor € 2,50 in de avonduren naar elke gewenste bestemming in Nederland en weer terug konden reizen.
 
[[Categorie:Vervoerbewijs]]

Huidige versie van 11 mei 2012 om 21:43

Een Avondretour was een vervoersbewijs van de Nederlandse Spoorwegen dat sinds de jaren '70 de mogelijkheid bood na 18.00 uur voor de prijs van een enkele reis plus een kwartje, later een gulden, een (avond) retour te kopen. De NS wilde hiermee het niet zo grote avondvervoer stimuleren. Op vrijdagavond werd het echter niet verkocht omdat deze avond de de drukste avond van de week was en de NS niet meer reizigers wenste op deze avond.

Voorwaarde was dat men na 18.00 uur vertrok en nog dezelfde avond zijn retourreis maakte. Het avondretour was aan het loket verkrijgbaar vanaf 17.45 uur. Eind jaren '90 werd het avondretour afgeschaft, omdat er volgens de NS onvoldoende belangstelling voor zou bestaan.

In januari 2011 kwam het avondretour tijdelijk terug. Nu als zoutkaartje waarbij houders van een voordeelurenabonnement ter compensatie van de vertraging opgelopen tijdens de sneeuwperiode in december 2010 voor de prijs van een railrunner voor € 2,50 in de avonduren naar elke gewenste bestemming in Nederland en weer terug konden reizen.