Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Arthur Graaff

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 6 mrt 2020 om 18:19 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Arthur_Graaff&oldid=55797997 6 mrt 2020 ‎ 86.82.98.200)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Arthur E.A.J. Graaff (Hilversum, 12 augustus 1948) is een Nederlandse journalist, schrijver en antifascist.

Hij is zoon van verzetsman Bart Graaff die deelnam aan de Februaristaking en drie jaar in nazigevangenschap doorbracht. Een oom, verzetsman Christiaan Graaff, werd in kamp Dachau vermoord. Drie ooms en tantes van moederszijde ontvingen Israëlische onderscheidingen voor het redden van Joden (Yad Vashem). Graaff is een aangetrouwde achterneef van 'tante' Truus Wijsmuller-Meijer, die ruim 10.000 Joodse kinderen uit nazi-Duitsland en Oostenrijk redde.

Hij werkte van 1967 tot 2005 in de journalistiek voor o.m. de Volkskrant, Het Parool en The Financial Times. Hij was ook vier jaar uitgever van studieagenda's in Polen. Hij was in 1999 ook bestuurslid van de NVJ.

In 2013 werd hij woordvoerder van de AFVN/Bond van Antifascisten. Hij voerde on die functie acties tegen onder meer herdenking van nazigraven in Vorden, het optreden van 're-enactors' in nazi-uniformen in zijn woonplaats Bussum en Oost-Brabant, de verkoop van nazispullen via Marktplaats (in samenwerking met het CIDI), en nazibeurzen. De acties tegen de nazibegraafplaats Ysselsteyn in Venray duren voort sinds 2013.

Kamervoorzitter Van Miltenburg maakte in 2014 haar excuses aan Graaff en de AFVN, nadat zij in een herdenkingstoespraak de verzetsmensen uit WO-2 gelijk had gesteld met de Nederlandse militairen die de Indonesische onafhankelijk bestreden, waarbij grote oorlogmisdaden begaan werden zoals in Rawagedeh en door de oorlogsmisdadiger kapitein Raymond Westerling.

Over Graaff als antifascist werden twee documentaires gemaakt: door de NPO 'Het zijn maar Duitsers' in 2016, en door de VPRO 'Nicolaas op oorlogspad' in 2018.

Graaff was van 2009-2017 hoofdredacteur van de website Nieuws-WO2.tk en van 2010-2013 van het BBC-maandblad 'Wereld in Oorlog' (Ned. editie). Hij schreef o.m. 'Encyclopedie voor Iedereen' (1982 en herdrukken), 'Rembrandt voor Dummies' (2006, herdruk 2019) en 'De Bezetting voor Dummies'(2010). Hij publiceert nu voornamelijk via de linkse website Krapuul.nl waar hij ruim 150 voor stukken heeft geschreven.

Referenties

Organisator nazibeurs sleept woordvoerder AFVN weer voor rechter ondanks verloren proces [1]

Aangifte tegen Marktplaats om nazispullen [2]

Kamervoorzitster excuseert zich voor Indië-toespraak. oud.afvn.nl. Geraadpleegd op 2020-02-18. [3]

rel=nofollow