Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Arnold Deppé: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
Regel 1: Regel 1:
'''Arnold Louis Camille Deppé''' ([[Brussel (stad)|Brussel]] [[15 december]] [[1907]] - ) was een lid van het [[Belgisch verzet in de Tweede Wereldoorlog]]. In 1941 was hij met [[Andrée de Jongh]] één van de oprichters van de ontsnappingslijn [[Comète]].<ref>[http://www.cometeline.org/ABChelpers.html Liste des personnes ayant aidé des aviateurs passés par Comète]</ref><ref>[http://www.standaard.be/cnt/541imfpe Dédée redde ruim 700 piloten], [[De Standaard]] 15 oktober 2007</ref><ref>Return to Belgium, [[Bernard O'Connor]], 2015, 171p.</ref>
'''Arnold Louis Camille Deppé''' ([[Brussel (stad)|Brussel]] [[15 december]] [[1907]] - ) was een lid van het [[Belgisch verzet in de Tweede Wereldoorlog]]. In 1941 was hij met [[Andrée de Jongh]] één van de oprichters van de ontsnappingslijn [[Comète]].<ref>[http://www.cometeline.org/ABChelpers.html Liste des personnes ayant aidé des aviateurs passés par Comète]</ref><ref>[http://www.standaard.be/cnt/541imfpe Dédée redde ruim 700 piloten], [[De Standaard]] 15 oktober 2007</ref><ref>Return to Belgium, [[Bernard O'Connor]], 2015, 171p.</ref>


In 1927 was Deppé milicien, nadien was hij radiotechnieker aan het [[Institut Montefiore]]. Tussen 1929 en 1939 werkte hij als geluidstechnicus voor filmbedrijf [[Gaumont]] en woonde hij in [[Saint-Jean-de-Luz]] in het zuidwesten van [[Frankrijk]].
==Levensloop==
===Voor de Tweede Wereldoorlog===
In 1927 was Deppé milicien, nadien was hij radiotechnieker aan het [[Institut Montefiore]].  


In 1939, in de aanloop naar de [[Tweede Wereldoorlog]], werd hij gemobiliseerd. Deppé nam deel aan de [[Achttiendaagse Veldtocht]] als lid van de zevende compagnie van het zesde [[Regiment Ardense Jagers]]. Op 6 juni 1940 werd hij [[krijgsgevangene|krijgsgevangen]] genomen nabij [[Duinkerke]]. Hij werd overgebracht naat een kamp in de buurt van [[Essen (Duitsland)|Essen]] waaruit hij eind augustus 1940 wist te ontsnappen.  
Tussen 1929 en 1939 werkte hij als geluidstechnicus voor filmbedrijf [[Gaumont]] en woonde hij in [[Saint-Jean-de-Luz]] in het zuidwesten van [[Frankrijk]].
 
==Tweede Wereldoorlog==
In 1939, in de aanloop naar de [[Tweede Wereldoorlog]], werd hij gemobiliseerd. Deppé nam deel aan de [[Achttiendaagse Veldtocht]] als lid van de zevende compagnie van het zesde [[Regiment Ardense Jagers]].  
 
Op 6 juni 1940 werd hij [[krijgsgevangene|krijgsgevangen]] genomen nabij [[Duinkerke]]. Hij werd overgebracht naat een kamp in de buurt van [[Essen (Duitsland)|Essen]] waaruit hij eind augustus 1940 wist te ontsnappen.  


Terug in België begon hij te werken voor het inlichtingennetwerk Martiny-Daumerie ([[Joseph Daumerie]] – [[Constant Martiny]]). Deppé hield zich bezig met de recrutering en transport van vrijwilligers naar [[Engeland]], via [[Spanje]].
Terug in België begon hij te werken voor het inlichtingennetwerk Martiny-Daumerie ([[Joseph Daumerie]] – [[Constant Martiny]]). Deppé hield zich bezig met de recrutering en transport van vrijwilligers naar [[Engeland]], via [[Spanje]].


Begin 1941 kwam hij via zijn neef [[Henri De Bliqui]] in contact met [[Andrée De Jongh]]. Bliqui werd de dag na de ontmoeting gearresteerd. Als uitloper hiervan werd Deppé ondervraagd door de [[Geheime Feldpolizei]]. Deppé dook in april 1941 een maand onder in het Franse [[Brest (Frankrijk)|Brest]]. Hier vernam hij dat verschillende koeriers van het netwerk waren gearresteerd en opgesloten in kampen in [[Vichy-Frankrijk]].
Begin 1941 kwam hij via zijn neef [[Henri De Bliqui]] in contact met [[Andrée De Jongh]], bezielster van ontsnappingslijn [[comète]].  
 
Bliqui werd de dag na de ontmoeting gearresteerd. Als uitloper hiervan werd ook Deppé ondervraagd door de [[Geheime Feldpolizei]]. Deppé dook na zijn ondervraging in april 1941 een maand onder in het Franse [[Brest (Frankrijk)|Brest]]. Hier vernam hij dat verschillende koeriers van het netwerk waren gearresteerd en opgesloten in kampen in [[Vichy-Frankrijk]].


Terug in België (mei 1941) hielp hij een Franse dokter (Mr. Kampf) en een Britse piloot [[Jeffrey Collins]] die een mislukte poging achter de rug hadden [[Spanje]] te bereiken. Depp leerde hieruit dat een veel beter uitgebowd ntsnappingsnetwerk nodig was. In juni 1941 begeleide hij met Andrée De Jongh 2 ontsnapte Franse gevangenen naar [[Frans-Baskenland]], de regio waar hij tien jaar had gewoond en de nodige contacten kon leggen.
Terug in België (mei 1941) hielp hij een Franse dokter (Mr. Kampf) en een Britse piloot [[Jeffrey Collins]] die een mislukte poging achter de rug hadden [[Spanje]] te bereiken. Deppé leerde hieruit dat een veel beter uitgebouwd ontsnappingsnetwerk nodig was. In juni 1941 begeleide hij met Andrée De Jongh 2 ontsnapte Franse gevangenen naar [[Frans-Baskenland]], een regio waar hij tien jaar had gewoond en de nodige contacten kon leggen.


In Zuid-Frankrijk ontmoette Deppé het echtpaar De Greef met hun twee kinderen, wiens gegevens hij had ontvangen in België. De De Greefs waren in mei 1940 naar het zuiden van Frankrijk gevlucht. [[Elvire De Greef|Elvire De Greef-Berlemont]], alias Tante Go, werd de spil van de organisatie in het Pyreneeëngebied. In haar huis logeerden de vliegeniers en konden zij zich voorbereiden op de doortocht over de [[Pyreneeën]].
In Zuid-Frankrijk ontmoette Deppé het echtpaar De Greef met hun twee kinderen, wiens gegevens hij had ontvangen in België. De De Greefs waren in mei 1940 naar het zuiden van Frankrijk gevlucht. [[Elvire De Greef|Elvire De Greef-Berlemont]] (alias Tante Go) werd de spil van de organisatie in het [[Pyreneeën]]gebied. In haar huis logeerden de vliegeniers en konden zij zich voorbereiden op de doortocht over de Pyreneeën.


Aangezien comète vanaf het vroege begin werd geïnfiltreerd door [[Gestapo]]-agent [[Victor Demets]] kende de [[Gestapo]] het signalement van Deppé. Tijdens zijn derde reis (met Belgische militairen) voor de DD-lijn werd hij op 19 augustus 1941 gearresteerd te [[Rijsel]] en aldaar opgesloten in de gevangenis. Nadien werd hij overgebracht naar de gevangenis van [[Sint-Gillis]] waar hij werd gemarteld. Op 6 oktober 1941 werd hij ter dood veroordeeld wegens hulp aan de ontsnappingslijn en omdat hij betrokken zou zijn geweest bij de clandestiene pers ([[La Libre Belgique]] Peter Pan).  
Aangezien comète vanaf het vroege begin werd geïnfiltreerd door [[Gestapo]]-agent [[Victor Demets]] kende de [[Gestapo]] het uiterlijk van Deppé. Tijdens zijn derde reis (met Belgische militairen) voor de DD-lijn werd hij op 19 augustus 1941 gearresteerd te [[Rijsel]] en aldaar opgesloten in de gevangenis. Nadien werd hij overgebracht naar de gevangenis van [[Sint-Gillis]] waar hij werd gemarteld. Op 6 oktober 1941 werd hij ter dood veroordeeld wegens hulp aan de ontsnappingslijn en omdat hij betrokken zou zijn geweest bij de clandestiene pers ([[La Libre Belgique]]).  


Na zijn veroordeling werd hij op 25 mei 1942 afgevoerd naar de gevangenis van [[Rheinbach]]. Op 10 juni 1944 werd hij overgeplaatst naar het [[concentratiekamp]] [[Mauthausen (concentratiekamp)|Mauthausen]], op 28 oktober naar [[Natzweiller-Struthof]], en op 29 mei 1945 naar [[Dachau (concentratiekamp)|Dachau]] waar hij werd bevrijd door het Amerikaanse leger.  
Na zijn veroordeling werd hij op 25 mei 1942 opgesloten in de gevangenis van [[Rheinbach]]. Op 10 juni 1944 werd hij overgeplaatst naar het [[concentratiekamp]] [[Mauthausen (concentratiekamp)|Mauthausen]], op 28 oktober werd hij verplaatst naar [[Natzweiller-Struthof]] en op 29 mei 1945 naar [[Dachau (concentratiekamp)|Dachau]] waar hij werd bevrijd door het Amerikaanse leger.  


Op 25 jui 1945 werd hij gerecruteerd door de Belgische geheime dienst. Hij werd gedemobiliseeerd op 6 december 1945.
Op 25 jui 1945 werd Deppé gerecruteerd door de Belgische geheime dienst. Hij werd gedemobiliseeerd op 6 december 1945.


{{Appendix}}
{{Appendix}}

Huidige versie van 31 jan 2019 om 13:47

Arnold Louis Camille Deppé (Brussel 15 december 1907 - ) was een lid van het Belgisch verzet in de Tweede Wereldoorlog. In 1941 was hij met Andrée de Jongh één van de oprichters van de ontsnappingslijn Comète.[1][2][3]

Levensloop

Voor de Tweede Wereldoorlog

In 1927 was Deppé milicien, nadien was hij radiotechnieker aan het Institut Montefiore.

Tussen 1929 en 1939 werkte hij als geluidstechnicus voor filmbedrijf Gaumont en woonde hij in Saint-Jean-de-Luz in het zuidwesten van Frankrijk.

Tweede Wereldoorlog

In 1939, in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog, werd hij gemobiliseerd. Deppé nam deel aan de Achttiendaagse Veldtocht als lid van de zevende compagnie van het zesde Regiment Ardense Jagers.

Op 6 juni 1940 werd hij krijgsgevangen genomen nabij Duinkerke. Hij werd overgebracht naat een kamp in de buurt van Essen waaruit hij eind augustus 1940 wist te ontsnappen.

Terug in België begon hij te werken voor het inlichtingennetwerk Martiny-Daumerie (Joseph DaumerieConstant Martiny). Deppé hield zich bezig met de recrutering en transport van vrijwilligers naar Engeland, via Spanje.

Begin 1941 kwam hij via zijn neef Henri De Bliqui in contact met Andrée De Jongh, bezielster van ontsnappingslijn comète.

Bliqui werd de dag na de ontmoeting gearresteerd. Als uitloper hiervan werd ook Deppé ondervraagd door de Geheime Feldpolizei. Deppé dook na zijn ondervraging in april 1941 een maand onder in het Franse Brest. Hier vernam hij dat verschillende koeriers van het netwerk waren gearresteerd en opgesloten in kampen in Vichy-Frankrijk.

Terug in België (mei 1941) hielp hij een Franse dokter (Mr. Kampf) en een Britse piloot Jeffrey Collins die een mislukte poging achter de rug hadden Spanje te bereiken. Deppé leerde hieruit dat een veel beter uitgebouwd ontsnappingsnetwerk nodig was. In juni 1941 begeleide hij met Andrée De Jongh 2 ontsnapte Franse gevangenen naar Frans-Baskenland, een regio waar hij tien jaar had gewoond en de nodige contacten kon leggen.

In Zuid-Frankrijk ontmoette Deppé het echtpaar De Greef met hun twee kinderen, wiens gegevens hij had ontvangen in België. De De Greefs waren in mei 1940 naar het zuiden van Frankrijk gevlucht. Elvire De Greef-Berlemont (alias Tante Go) werd de spil van de organisatie in het Pyreneeëngebied. In haar huis logeerden de vliegeniers en konden zij zich voorbereiden op de doortocht over de Pyreneeën.

Aangezien comète vanaf het vroege begin werd geïnfiltreerd door Gestapo-agent Victor Demets kende de Gestapo het uiterlijk van Deppé. Tijdens zijn derde reis (met Belgische militairen) voor de DD-lijn werd hij op 19 augustus 1941 gearresteerd te Rijsel en aldaar opgesloten in de gevangenis. Nadien werd hij overgebracht naar de gevangenis van Sint-Gillis waar hij werd gemarteld. Op 6 oktober 1941 werd hij ter dood veroordeeld wegens hulp aan de ontsnappingslijn en omdat hij betrokken zou zijn geweest bij de clandestiene pers (La Libre Belgique).

Na zijn veroordeling werd hij op 25 mei 1942 opgesloten in de gevangenis van Rheinbach. Op 10 juni 1944 werd hij overgeplaatst naar het concentratiekamp Mauthausen, op 28 oktober werd hij verplaatst naar Natzweiller-Struthof en op 29 mei 1945 naar Dachau waar hij werd bevrijd door het Amerikaanse leger.

Op 25 jui 1945 werd Deppé gerecruteerd door de Belgische geheime dienst. Hij werd gedemobiliseeerd op 6 december 1945.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow