Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Andries Cornelissen: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
(Een tussenliggende versie door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Andries Cornelissen''' (Latijn: '''Ándreas Cornelii''') was een gereformeerd predikant in [[Brielle|Den Briel]].
'''Andries Cornelissen''' (ook '''Corneliszoon'''; Latijn: '''Andreas Cornelii''') was een gereformeerd predikant in [[Brielle|Den Briel]].


Hij was een van de aanwezigen op de eerste synode van de Nederlandse calvinisten, de [[Synode van Emden]], en was een van de 29 ondertekenaars van de besluiten van de Synode.
Hij was een van de aanwezigen op de eerste synode van de Nederlandse [[calvinisme|calvinisten]], de [[Synode van Emden]], en was een van de 29 ondertekenaars van de besluiten van de Synode.


Volgens de lijst was hij ''Brielensis minister'', d.w.z. de religieuze voorganger uit Brielle/Den Briel. Zijn geboorteplaats en -datum zijn onbekend. Hij was een leraar in Brielle en predikte daar in 1566. In 1572 werd hij er de eerste dominee.
Volgens de lijst van de ondertekenaars was hij ''Brielensis minister'', d.w.z. de religieuze voorganger uit Brielle/Den Briel. Zijn geboorteplaats en -datum zijn onbekend. Hij was een leraar in Brielle en predikte daar vanaf 19 september 1566.<ref name=dominees>http://www.dominees.nl/search.php?srt=g&id=10546</ref> In april 1567 vluchtte hij.<ref name=dominees/>


Op 8 juli besloten de geuzen, in een poging de leiders van de groep gevangenen te bewegen hun katholieke geloof te verzaken, een verhoor te organiseren. De geuzen organiseren dat er een discussie plaatsvindt tussen de gevangengemnomen katholieke geestelijken en twee protestantse predikanten, onder wie Andries Cornellisen.
In april 1572 werd hij er de eerste dominee.<ref name=dominees/>


Naar verluidt merkten de omstanders dat de paters [[Leonardus van Veghel]] en [[Nicolaas Pieck]] in het dispuut op z’n minst de gelijken zijn van de protestantse predikanten en barsten uit in luid rumoer.
Op 8 juli besloten de geuzen, in een poging de leiders van de groep gevangenen te bewegen hun [[katholicisme|katholieke geloof]] te verzaken, een verhoor te organiseren. Zij organiseerdeen dat er een discussie plaatsvond tussen de gevangengenomen katholieke geestelijken en twee protestantse predikanten, onder wie Andries Cornelisen. Naar verluidt merkten de omstanders dat de paters [[Leonardus van Veghel]] en [[Nicolaas Pieck]] in het dispuut op z’n minst de gelijken zijn van de protestantse predikanten en barsten uit in luid rumoer.
De kaholieke geestelijken werden een voor een opgehangen en staan bekend als de [[martelaren van Gorcum]].
De kaholieke geestelijken werden een voor een opgehangen en staan bekend als de [[martelaren van Gorcum]].


Hetzelfde jaar werd Andries Cornelissen afgezet, maar in 1573 in zijn functie hersteld.
Hetzelfde jaar werd Andries Cornelissen afgezet, maar in 1573 in zijn functie hersteld.


Volgens sommigen overleed hij in 1578. Volgens andere gegevens kwam hij in 1586 uit Rijnburg in Hoorn en zou daar in 1589 zijn overleden.
Gewoonlijk wordt zijn overlijden gedateerd in 1578 (waarschijnlijk oktober).<ref name=dominees/> Volgens andere gegevens kwam hij in 1586 uit Rijnburg in Hoorn en zou daar in 1589 zijn overleden.
Omdat er ook een predikant was met bijna dezelfde naam, Andreas Simonszoon ’Hagius Frisius’, werd hij er vaak mee verward, waardoor het tot op heden moeilijk blijft om bepaalde delen van hun levensloop te ontwarren. Andreas Simonszoon was vanaf 1579, na het overlijden van Andreas Corneliszoon, actief in Brielle en kwam toen uit Heenvliet.


==Weblinks==
* https://www.kerkrecht.nl/node/6048
* https://www.kerkrecht.nl/node/6048
* https://www.emder-synode-1571.de/Cornelii-26650-0-0-75.html
* https://www.emder-synode-1571.de/Cornelii-26650-0-0-75.html


{{authority control|TYPE=p|BPN=36406434|}}
==Verwijzingen==
{{reflist}}
{{authority control|TYPE=p|DBNL=hagi001|BPN=36406434|}}
[[Categorie:Nederlands predikant]]
[[Categorie:Nederlands predikant]]

Huidige versie van 11 apr 2024 om 02:08

Andries Cornelissen (ook Corneliszoon; Latijn: Andreas Cornelii) was een gereformeerd predikant in Den Briel.

Hij was een van de aanwezigen op de eerste synode van de Nederlandse calvinisten, de Synode van Emden, en was een van de 29 ondertekenaars van de besluiten van de Synode.

Volgens de lijst van de ondertekenaars was hij Brielensis minister, d.w.z. de religieuze voorganger uit Brielle/Den Briel. Zijn geboorteplaats en -datum zijn onbekend. Hij was een leraar in Brielle en predikte daar vanaf 19 september 1566.[1] In april 1567 vluchtte hij.[1]

In april 1572 werd hij er de eerste dominee.[1]

Op 8 juli besloten de geuzen, in een poging de leiders van de groep gevangenen te bewegen hun katholieke geloof te verzaken, een verhoor te organiseren. Zij organiseerdeen dat er een discussie plaatsvond tussen de gevangengenomen katholieke geestelijken en twee protestantse predikanten, onder wie Andries Cornelisen. Naar verluidt merkten de omstanders dat de paters Leonardus van Veghel en Nicolaas Pieck in het dispuut op z’n minst de gelijken zijn van de protestantse predikanten en barsten uit in luid rumoer. De kaholieke geestelijken werden een voor een opgehangen en staan bekend als de martelaren van Gorcum.

Hetzelfde jaar werd Andries Cornelissen afgezet, maar in 1573 in zijn functie hersteld.

Gewoonlijk wordt zijn overlijden gedateerd in 1578 (waarschijnlijk oktober).[1] Volgens andere gegevens kwam hij in 1586 uit Rijnburg in Hoorn en zou daar in 1589 zijn overleden. Omdat er ook een predikant was met bijna dezelfde naam, Andreas Simonszoon ’Hagius Frisius’, werd hij er vaak mee verward, waardoor het tot op heden moeilijk blijft om bepaalde delen van hun levensloop te ontwarren. Andreas Simonszoon was vanaf 1579, na het overlijden van Andreas Corneliszoon, actief in Brielle en kwam toen uit Heenvliet.

Weblinks

Verwijzingen

rel=nofollow
rel=nofollow