Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Tramlijn A (Haaglanden)

Uit Wikisage
Versie door Straatspoor (overleg | bijdragen) op 10 mei 2024 om 13:21 (Nieuw artikeltje gemaakt.)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Tramlijn A was een unieke HTM-tramlijn in de regio Haaglanden.

Historie

Tramlijn A nam tramlijn 13 over op 6 april 1916. De reden voor overname was dat lijn 13 op zijn route maar liefst 18 keer voorrang moest geven, aan 12 andere tramlijnen. En daarom vaak achter die lijnen aan sukkelde. Dat schoot niet op dus. De inwoners van Statenkwartier wilden dat het nummer 1 werd, maar dat was al in gebruik. Daarom stelde de HTM voor er dan maar lijn 0 van te maken. Maar dat vonden de deftige bewoners een belediging! En zo bleef het probleem bestaan, tot dat iemand na 4 jaar lijn A voorstelde. Alle andere lijnen moesten lijn A voor laten gaan, dus de inwoners van Statenkwartier hadden toch hun zin.

Op 31 december 1926 werd lijn A toch opgeheven, want lijnnummer 1 was beschikbaar gekomen door opheffing, en zo werd het toch nog lijn 1.

Het was de enige keer dat een HTM-tramlijn een lijnletter had. (Afgezien van een letter achter het cijfer, zoals 3A)

Deze voorrangsregeling bleef overigens bestaan tot 1988.

Tussen 1927 en 1955 hadden alle HTM-buslijnen lijnletters.

Bron

  • Railatlas tramlijnen Den Haag en omstreken vanaf 1864, J. Blok & D.v.d. Spek, uitgeverij de Alk, 2009.
rel=nofollow