Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Accutram

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een accutram is een elektrische tram waarbij de elektrische energie wordt geleverd door meerdere accu's die in de tram worden meegevoerd. Elektromotoren zorgen voor de voortbeweging van de tram.

De eerste accutram in Nederland, tussen Den Haag en Scheveningen reed vanaf 1890 [1] [2] en werd in 1904 opgevolgd door een 'beugeltram' met bovenleiding op de route van tramlijn 9.

    Zie ook: Elektrische Tram     Zie ook: Historische mijlpalen in Personenvervoer

De in 2007 geopende nieuwe tramlijn in het Franse Nice kent in het centrum van de stad korte stukken zonder bovenleiding, op deze stukken wordt de tram gevoed door accu's.

Literatuur

  • o.a.: 130 jaar tram in Den Haag - Deel 1: Materieeloverzicht, door Drs. A.E.E. van Donselaar, m.m.v. Mr. R.G. Klomp (paarde- en accutram) / Stichting AOM, Amsterdam - 1994 / ISBN 90-802514-1-0


 
rel=nofollow

Referenties